Η απουσία Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου και η γραφειοκρατία, εμπόδια στην αύξηση της χρήσης της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα

Κανένα σχόλιο

Ο Ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Σταύρος Αρναουτάκης με ερώτηση του στην Ευρωπαική Επιτροπή είχε θέσει το ζήτημα της αξιοποίησης της αιολικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας για το έτος 2007, η Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στη χρήση της αιολικής ενέργειας καθώς η ισχύς με τα νέα αιολικά πάρκα ανήλθε σε 125 MW, με τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ να φτάνει τα 871 MW.

Με δεδομένη τη νέα δέσμη μέτρων που εξήγγειλε η Επιτροπή για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και τη δέσμευση για αύξηση κατά 20% (18% για την Ελλάδα) της συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ενεργειακή κατανάλωση μέχρι το 2020, o Ευρωβουλευτής ζήτησε από την Επιτροπή στοιχεία σχετικά με την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας σε κάθε κράτος μέλος και πιο συγκεκριμένα στην Ελλάδα ενώ παράλληλα, θέλησε να μάθει τους λόγους για τους οποίους καθυστερεί η αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας στη χώρα μας. Τέλος, τον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή θα ενθαρρύνει τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας, όπως η Ελλάδα, να ξεπεράσουν τα προβλήματα.

"Sponsored links"

Στην απάντησή του ο Αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Ενέργειας κ. Andris Piebalgs αναφέρει ότι το 2007, το αιολικό δυναμικό στην Ευρώπη αυξήθηκε περισσότερο σε σύγκριση με οιαδήποτε άλλη τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής, μια αύξηση στην οποία πρωτοστάτησε η Ισπανία. Από τα στατιστικά στοιχεία, τονίζει ο Επίτροπος, προκύπτει ότι η εγκατεστημένη ισχύς της αιολικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 18% το 2007, για να φθάσει τα επίπεδα των 56.535 MW. Παρόλα αυτά, υπογραμμίζει, ορισμένες χώρες της ΕΕ δεν αναπτύχθηκαν στο συγκεκριμένο τομέα όπως αναμενόταν.

Σύμφωνα με την «Έκθεση σχετικά με την πρόοδο της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές», επεσημαίνει ο κ. Piebalgs, «η Ελλάδα συγκαταλέγεται στα κράτη μέλη όπου χρειάζεται να καταβληθούν έντονες προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 2010 για την ηλεκτροπαραγωγή από ανανεώσιμες πηγές». Ο Επίτροπος αποδίδει τη μέτρια αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές στην Ελλάδα σε εμπορικά, διοικητικά και δικτυακά διοικητικά κωλύματα, παρά την έκδοση νέου κανονισμού που αποβλέπει στον περιορισμό τους. Για την αιολική ενέργεια, συγκεκριμένα, εντοπίζει το πρόβλημα στις αδυναμίες δικτύου και την απουσία Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου με αποτέλεσμα οι διαδικασίες αδειοδότησης να διαρκούν τέσσερα έως έξι έτη περίπου.

Υπάρχουν, βέβαια, σύμφωνα με τον κ. Piebalgs αρκετά κοινοτικά προγράμματα άμεσης στήριξης των ανανεώσιμων ενεργειακών πηγών αλλά και παράλληλης αύξησης των κωλυμάτων. Όπως, το πρόγραμμα «Ευφυής ενεργειακή Ευρώπη – 2» (2007-2013), το 7ο πρόγραμμα πλαίσιο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (2007-2013) και το Ευρωπαϊκό Στρατηγικό Σχέδιο Ενεργειακών Τεχνολογιών (σχέδιο SET). Η Επιτροπή με την οδηγία 2001/77/EΚ προωθεί την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, συμπεριλαμβανομένης της αιολικής και προτείνει τρόπους για να απλοποιηθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης από τις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live