Η Γη του Ψηλορείτη αναδιοργανώνεται αγροτουριστικά

Κανένα σχόλιο

Τη Δευτέρα, 7-4-08. στην επιχείρηση ΕΝΑΓΡΟΝ στην Αξό του Δήμου Κουλούκωνα Ρεθύμνου, 43 επιχειρηματίες της περιοχής-μέτοχοι της «ΓΗ ΤΟΥ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ» συναντήθηκαν σε διήμερο συνέδριο-σεμινάριο. Στο διήμερο σεμινάριο που έγινε με χρηματοδότηση της ΑΚΟΜΜ, μέσα από την κοινοτική πρωτοβουλία LEADER+, στο πρώτο τμήμα της μίλησε ο κ. Ν.Σκουλάς, ο κ.Σωκράτης Κεφαλογιάννης-δήμαρχος Ανωγείων, ο κ. Νίκος Ψιλάκης-δημοσιογράφος-συγγραφέας και ο κ. Αντώνης Παναγιωτόπουλος-Πρόεδρος της Ακαδημίας Γεύσης.

Την εκδήλωση προλόγισε ο κ. Γιάννης Παπαδάκης, ο πρόεδρος της «ΓΗ ΤΟΥ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ» κ. Γιώργος Φασούλας, ο Νομάρχης Ρεθύμνου και ο δήμαρχος Δήμου Κολοκώνα κ. Δημήτρης Κόκκινος. Στην εκδήλωση συμμετείχε ο δήμαρχος Ρούβα κ. Οικονομάκης, ο γενικός διυθυντής της ΑΚΟΜΜ κ. Δημήτρης Παττακός, η υπεύθυνη του προγράμματος LEADER+ ΑΚΟΜΜ κα Εύη Βρέντζου, εκπρόσωπος του Δήμου Τυμπακίου, εκπρόσωπος του Δήμου Αρκαδίου, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρίας Αμαρίου κ. Κώστας Σημάνης και ο αντιπρόεδρος π. Μανώλης Βανιεδάκης, ο π.Σταύρος της ομάδας μελισσοπαραγωγών Γέργερης, εκπρόσωπος του συνεταιρισμού Ανωγείων και πολλοί άλλοι επιχειρηματίες.

"Sponsored links"

Η συνάντηση είχε σαν κύριο θέμα της «Σκέψη, γνώση, προβληματισμοί και αποφάσεις για το κοινό μας μέλλον». Στην ουσία, επρόκειτο για ένα εργαστήριο ανάπτυξης του «κοινωνικού κεφαλαίου», σαν επιστέγασμα της κοινοτικής πρωτοβουλίας LEADER αλλά και σαν μία σύγχρονη ανάγκη προσέγγισης στα σύγχρονα προβλήματα της περιοχής.

Ο κ. Ν.Σκουλάς ανέφερε ότι το 2006 σε σχέση με το 2005 παρουσιάζει αύξηση στις διανυκτερεύσεις στα καταλύματα πολυτελείας 57,19%, στα Α’ κατηγορίας (ή αντίστοιχα αστέρια) +5,4%, στα Β’ κατηγορίας μείωση των διανυκτερεύσεων κατά 3,67%,στα καταλύματα Δ’ κατηγορίας μείωση κατά 9,39% και στα Ε’ κατηγορίας μείωση κατά 27,12%. Η στατιστική της ΕΣΗΕ παρουσιάζει ότι το 2006 σε σχέση με το 2005 παρουσιάζει αύξηση στις διανυκτερεύσεις των παραδοσιακών ξενώνων (ανάμεσα στις οποίες και τα αγροτουριστικά καταλύματα) κατά 482,37% . Και μόνο από αυτό το στοιχείο που παρουσιάστηκε, φαίνεται ότι οι τάσεις στις διανυκτερεύσεις είναι στα αγροτουριστικά κυρίως καταλύματα και τους παραδοσιακούς ξενώνες.

Επίσης, μοιάζει ότι ενώ όσον αφορά τη ζήτηση έχουμε ολιγοψώνιο (δηλαδή τις κρατήσεις σχεδόν όλες, τις χειρίζονται τρεις μεγάλοι tour operator), την προσφορά την κάνει ο καθένας επιχειρηματίας μόνος του και μάλιστα χωρίς σχεδόν καμία συνεννόηση με άλλους. Αυτό δείχνει την δραματική ανάγκη για τη σύσταση δικτύων (cluster) στον αγροτουριστικό κυρίως τομέα.

Επισημαίνεται ότι η ανάπτυξη, δεν είναι μεγέθυνση, αλλά δημιουργία δομών και θεσμών διαχείρισης της τοπικής δημοκρατίας και ευημερίας, ενώ η ευκαιρία χαρακτηρίζεται απαραιτήτως από την κατάλληλη προετοιμασία και ικανότητα αξιοποίησης της. Την Τετάρτη, 9-4-2008, στο ΜΑΙΧ (Χανιά), στις 10.00, οι επιχειρηματίες του αγροτουρισμού θα συμπράξουν στον ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΝΩΣΕΩΝ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ (πληροφορίες για τον πανελλήνιο Σύνδεσμο: Φραντζεσκάκης Νίκος, 6936500670).

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live