Ανακοίνωση της Γραμματείας Χανίων του ΠΑΜΕ για την απεργία της 15ης Δεκέμβρη

Κανένα σχόλιο

Άνεργε, άνεργη,

Οι συνθήκες ζωής σήμερα ολοένα και δυσκολεύουν. Οι άνεργοι δε μπορούν ήδη ούτε τη ΔΕΗ, το νερό, το τηλέφωνο να πληρώσουν. Ούτε καν δε θα έχουν εισιτήρια για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.. Την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εκείνο που τη νοιάζει είναι πώς θα ενισχύσει την κερδοφορία των επιχειρήσεων προσφέροντας φτηνό εργατικό δυναμικό, χωρίς να πληρώσει ούτε μισό ευρώ η εργοδοσία. Αυτή είναι η ουσία και το αποτέλεσμα των λεγόμενων προγραμμάτων ενεργούς απασχόλησης. Μέτρα που παίρνονται σε βάρος των εργαζομένων, ανέργων σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα μέσω προγραμμάτων ουσιαστικά «στήριξης των επιχειρηματιών» ύψους 2,6 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στο όνομα των ανέργων, στο όνομα διατήρησης θέσεων εργασίας οι επιχειρηματίες θα εξασφαλίσουν :

"Sponsored links"

* Απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές. .

* Να πληρώνουν μισθούς και μεροκάματα κάτω και από την άθλια Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

* Εφαρμογή όλης της αντεργατικής νομοθεσίας που ψήφισε η κυβέρνηση και στήριξε η Ν.Δ. και το ΛΑΟΣ.

* Ανασφάλιστη εργασία.

* Μετατροπή της πλήρους και σταθερής δουλειάς σε μερική.

Όλο αυτό το αίσχος το ονομάζουν «Κοινωνική Πολιτική».

Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι ο ΟΑΕΔ είναι χρυσορυχείο για το κεφάλαιο και μυλόπετρα για τη διάλυση των δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους. Μέχρι χτες μας έλεγαν ο ΟΑΕΔ δεν «έχει μία» ούτε για να πληρώσει τα άθλια επιδόματα, ούτε ευρώ για την αύξησή τους. Αντίθετα όλο και δυσκολεύουν οι προϋποθέσεις για ένταξη στον ΟΑΕΔ. Επιχειρούν να κόψουν τα επιδόματα ανεργίας, γιατί οι άνεργοι λέει γίνονται «τεμπέληδες».

Όταν όμως πρόκειται να ταΐσουν την εργοδοσία αμέσως βρήκαν 2,6 δισ. Εξαπατούν ακόμα τους ανέργους όταν τους λένε να ανοίξουν δική τους επιχείρηση με ψίχουλα που θα τους δώσουν.

Κοροϊδεύουν όταν χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι και βιοτέχνες κλείνουν κάθε μέρα τα καταστήματά τους από την αντιλαϊκή πολιτική, από την ύπαρξη, τη δράση των πολυεθνικών εταιριών. Τους οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στα νύχια, στη ληστεία των τραπεζών για να τους αναγκάσουν να πάρουν δάνεια. Έτσι θα βγουν χρεωμένοι, μέχρι τα μπούνια.

"Sponsored links"

Η πολιτική αυτή που δίνει τζάμπα εργαζόμενους στο κεφάλαιο εφαρμόζεται διαχρονικά από το ΠΑΣΟΚ, τη Ν.Δ., το ΛΑΟΣ. Τη συμφωνία του σε τέτοιου είδους προγράμματα «ενεργητικών πολιτικών» δίνει και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα της «διάσωσης θέσεων εργασίας».

Όσα χρόνια εφαρμόζεται αυτή η αντεργατική πολιτική τα αποτελέσματά της είναι : ΚΑΜΙΑ ΝΕΑ ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ δε δημιουργήθηκε αντίθετα έγιναν απολύσεις μη επιδοτούμενων εργαζομένων. ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ δικαιώματα των εργαζομένων, χτυπήθηκε η σταθερή και μόνιμη δουλειά, οι συλλογικές συμβάσεις. ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ τα κέρδη των επιχειρηματιών.

Άνεργε, άνεργη,

Μην πιστεύεις όσα σου λένε. Μη σκύβεις το κεφάλι και απογοητεύεσαι.

Για την ανεργία δε φταίει η κακή σου μοίρα. Η ανεργία είναι αγιάτρευτη πληγή της καπιταλιστικής ανάπτυξης και όσο η οικονομία θα σχεδιάζεται με βάση το καπιταλιστικό κέρδος, η ανεργία θα υπάρχει και θα αυξάνει.

Όσο δεν οργανώνουμε την πάλη μας, την αντίστασή μας, οι άνεργοι θα πετιούνται στον καιάδα. Θα τους δίνουν βορά στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών για να εξασφαλίσουν υγεία, περίθαλψη πληρώνοντας αδρά.

Ούτε είναι λύση τα δίκτυα «φιλανθρωπίας» που προωθούν και ενισχύουν η κυβέρνηση και οι πολυεθνικές για να ωραιοποιήσουν το προφίλ τους. Οι άνεργοι δεν είναι επαίτες. Διεκδικούν το δικαίωμα να έχουν δουλειά σταθερή και μόνιμη με πλήρη δικαιώματα. Διεκδικούν μέτρα προστασία τους.

Άνεργε

ΣΚΕΨΟΥ !!!

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΟΥ !!!

Είναι χιλιάδες οι άνεργοι, χιλιάδες αυτοί που κάνουν 2 και 3 μεροκάματα, μεταξύ αυτών χιλιάδες νέοι και γυναίκες. Όλη αυτή η βαρβαρότητα είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης που στόχο έχει την κερδοφορία των επιχειρήσεων, το κέρδος. Όσο επομένως θα υπάρχει καπιταλισμός, θα υπάρχει ανεργία. Όσο η εξουσία θα είναι στα χέρια των μονοπωλίων, λύση δεν μπορεί να υπάρξει.

Η εξάλειψη της ανεργίας θα εξασφαλισθεί μόνο όταν η εργατική τάξη πάρει στα χέρια της την ευθύνη και τα μέσα να καθορίζουν τι και πως θα αναπτυχθεί. Να πάρουν στα χέρια τους την εξουσία. Τότε μόνο θα ικανοποιηθούν οι ανάγκες των εργαζομένων. Τότε μόνο θα βρεθεί λύση στο πρόβλημα της ανεργίας. Γιατί τότε ο άνθρωπος που θα έχει δουλειά, σταθερή και μόνιμη με πλήρη δικαιώματα, θα είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη της κοινωνίας, δεν θα είναι κόστος και εμπόδιο.

Το ΠΑΜΕ δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα.

Καταγγέλλει την ηγεσία της ΓΣΕΕ, που για μια ακόμα φορά όχι μόνο έγινε το απαραίτητο ντεκόρ σε μια φιέστα με στόχο τον αποπροσανατολισμό και την κοροϊδία των εργαζομένων, αλλά και δήλωσε ένθερμος υποστηριχτής των νέων προγραμμάτων. Σε μια φιέστα εξαγγελίας νέων προγραμμάτων στήριξης των εργοδοτών και υπονόμευσης των εργατικών δικαιωμάτων

Καλεί τους ανέργους να οργανωθούν, να έρθουν σε επαφή με τα συνδικάτα. Να παλέψουμε για μέτρα ανακούφισης των ανέργων, που θα δώσουν ανάσα σ’ αυτούς και τις οικογένειές τους. Να μην ξεγελαστούν, γιατί τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση θα είναι μόνιμα.

Επείγοντα αιτήματα για την προστασία ανέργων, προσωρινά απασχολούμενων, χαμηλόμισθων, συνταξιούχων, μεταναστών, φτωχών αγροτών – κτηνοτρόφων και αυτοαπασχολούμενων που δεν έχουν δουλειά, καθώς και των οικογενειών τους.

* Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, επέκτασή του σε όσους έκλεισαν τα μαγαζιά τους, ή εργάζονται περιστασιακά. Δε θα επιτρέψουμε τη μείωση και αυτών ακόμη των πενιχρών επιδομάτων.

* Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ανανέωση των βιβλιαρίων του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η κάλυψη να είναι από το κράτος με χρηματοδότηση 100%, συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειών τους.

* Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.

* Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριόριστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες.

* Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης.

* Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσο καιρό κάποιος είναι άνεργος, για φτωχούς αγρότες, με παράλληλη κατάργηση κατασχέσεων κάθε μορφής ιδιοκτησίας (σπίτι, αγροτική εκμετάλλευση, κλπ.).

* Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του.

* Κρατική αγορά, συγκέντρωση και διάθεση τροφίμων σε ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους.

* Δημιουργία κρατικών πρατηρίων για ανάγκες ένδυσης, υπόδησης, ατομικής υγιεινής σε τιμές κόστους.

* Δωρεάν παροχή πακέτου απαραίτητων σχολικών ειδών για τα παιδιά των ανέργων.

* Πλήρη κάλυψη του κόστους των σπουδών για φοιτητές που οι γονείς τους είναι άνεργοι, φτωχοί αγρότες.

* Καμία απόλυση συμβασιούχων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

* Προσλήψεις στους τομείς Υγείας, Πρόνοιας, Εκπαίδευσης και σε άλλα έργα κοινωνικών υποδομών για μείωση της ανεργίας και κάλυψη των μεγάλων κενών που υπάρχουν.

ΟΛΟΙ  & ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 10:00π.μ. ΝΕΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live