Απίστευτη δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη: Το Άρθρο 28 του Συντάγματος επιτρέπει την παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας

9 Σχόλια

Αμέσως μετά την ομιλία του Υπουργού Οικονομίας Γιάννη Βαρουφάκη το λόγο ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Ιδιαίτερη εντύπωση στις δηλώσεις του προκάλεσε η αναφορά του στο Άρθρο 28 του Συντάγματος.

Ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας ευθεία αναφορά στην τελευταία φράση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα όπου είπε: “Είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας. Σε αυτό το Σύνταγμα ορκιστήκαμε, αυτό θα υπηρετήσουμε” σημειώσε ότι το Άρθρο 28 του Συντάγματος επιτρέπει την παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας εφόσον αυτό επιβάλλει το εθνικό συμφέρον. Σύμφωνα με αυτή την αναφορά του, οι Συμβάσεις που υπέγραψαν οι προηγούμενες κυβέρνησεις ήταν μέσα στα Συνταγματικά όρια και ο έλεγχος που ασκούν οι δανειστές πάνω στη δημοκρατική λειτουργία της χώρας είναι νόμιμος και συνταγματικά κατοχυρωμένος.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης είπε:

"Sponsored links"

“Θέλω να σας θυμίσω ότι υπάρχει και το άρθρο 28 του Συντάγματος το οποίο δίνει τη δυνατότητα υπό προϋποθέσεις να εκχωρούμε εθνική κυριαρχία σε υπερεθνικούς θεσμούς. Μη σας διαφεύγει αυτή η μικρή λεπτομέρεια”.

Όταν ολοκλήρωσε την ομιλία του, η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου υπενθύμισε τι προβλέπει το άρθρο 28 του Συντάγματος τονίζοντας ότι “το συνολικό μνημονιακό πλαίσιο έχει περάσει χωρίς τέτοιες διατάξεις, δηλαδή χωρίς κύρωση υπογραφεισών συμφωνιών, με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και χωρίς τη διαδικασία του άρθρου 28 του Συντάγματος”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε το λόγο και απάντησε στη Ζωή Κωνσταντοπούλου ότι ο ρόλος της δεν είναι να σχολιάζει τις τοποθετήσεις βουλευτών, κοινοβουλευτικών εκπροσώπων ή υπουργών με την Πρόεδρο της Βουλής να δίνει και πάλι τη δική της απάντηση.

Βεβαίως, το Άρθρο 28 του Συντάγματος είναι εξαιρετικά σαφές:

 1. Οι γενικά παραδεγμένοι κανόνες του διεθνούς δικαίου, καθώς και οι διεθνείς συμβάσεις, από την επικύρωσή τους με νόμο και τη θέση τους σε ισχύ σύμφωνα με τους όρους καθεμιάς, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού δικαίου και υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου. Η εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμβάσεων στους αλλοδαπούς τελεί πάντοτε υπό τον όρο της αμοιβαιότητας.
 2. Για να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον και να προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη, μπορεί να αναγνωρισθούν, με συνθήκη ή συμφωνία, σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Για την ψήφιση νόμου που κυρώνει αυτή τη συνθήκη ή συμφωνία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.
 3. Η Ελλάδα προβαίνει ελεύθερα, με νόμο που ψηφίζεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, σε περιορισμούς ως προς την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας της, εφόσον αυτό υπαγορεύεται από σπουδαίο εθνικό συμφέρον, δεν θίγει τα δικαιώματα του ανθρώπου και τις βάσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος και γίνεται με βάση τις αρχές της ισότητας και με τον όρο της αμοιβαιότητας.

Να σημειώσουμε ότι το άρθρο 28 αποτέλεσε θεμέλιο για τη συμμετοχή της Χώρας στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης όμως επουδενί δε μπορεί να θεωρηθεί ότι ο έλεγχος που ασκείται σήμερα είναι σύμφωνος με τις επιταγές του Συντάγματος.

Όπως αναφέρει και το Άρθρο 28 του Συντάγματος, για να γίνουν αποδεκτοί περιορισμοί ως προς την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας, χρειάζεται η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, ενώ απαραίτητη προϋπίθεση είναι να μη θίγονται τα δικαιώματα του ανθρώπου και οι βάσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος.

“Στη διαπραγμάτευση έχετε τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης”

Πάντως, να αναφέρουμε ότι οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, τμήμα τους τουλάχιστον, ήταν εκτός κομματικής γραμμής αφού διαχώρισε τη θέση του από όσα ακούγονται από την ηγεσία της ΝΔ περί «αριστερής παρένθεσης» -δηλαδή μιας σύντομης διάρκειας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που θα πέσει υπό το βάρος μιας αποτυχίας στις συζητήσεις με τοπυς εταίρους.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυρ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων τόνισε επίσης ότι: «Στη διαπραγμάτευση έχετε τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μια λύση εθνικά ωφέλιμη. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να σας δούμε ως αριστερή παρένθεση. Θα είχε επιβεβαιωθεί έτσι το χειρότερο σενάριο για τη χώρα, θα είχε αποτύχει η διαπραγμάτευση και κανείς δεν το θέλει».

"Sponsored links"

Και συμπλήρωσε: Οι 76 βουλευτές της ΝΔ θα ψηφίσουν τη νέα συμφωνία αν είναι καλή και με ευρωπαϊκή προοπτική.

 

 

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

9 Σχόλια

 1. Ελληνας

  ΛΥΠΟΥΜΑΣΤΕ κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ.
  Το αρθρο 28
  ειναι αντισυνταγματικο.Η λαική κυριαρχια που αναφερεται το αρθρο, δεν
  ειναι νομος.Ειναι το πολιτευμα της χωρας και αυτό απαγορευεται να
  αλλαξει και προστατευεται απο το ίδιο το Συνταγμα αλλά και απο το λαό.

  Το πολιτευμα της Ελλάδας ειναι “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΛΑΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ”.Δηλαδή
  ακομα και η δημοκρατια πηγαζει απο το δικαιωμα του λαού για λαικη
  κυριαρχια.Κανεις δεν εχει το δικαιωμα να καταλύσει ή να αλλάξει το πολιτευμα
  της χωρας.Ουτε ακομα και αν υπογραψουν 300 βουλευτες σε ενα αρθρο γιατι
  η υπογραφη τους θεωρειτε μεμονομενη εναντι της θελησης του λαού και
  κινειται κατα του πολιτευματος.
  Δεν ειναι δυνατόν να λές στο λαό
  “για λόγους εθνικου συμφέροντος σου αφαιρώ το δικαιωμα σου να οριζεις το
  εθνικο συμφέρον σου ή να έχει λαικη κυριαρχια”.Ειναι σαν να λές στο λαο
  “κατσε να σε σκοτωσω για να μην κινδυνεψει η ζωή σου”.

  • Alexandros Raskolnick

   Μια χαρά είναι το Σύνταγμα…Αυτό το ανάξιο γεννοβόλημα της κρητικής οχιάς, παριστάνει να αγνοεί ότι, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 28 του Συντάγματος: «Για να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον και να προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη, μπορεί να αναγνωρισθούν, με συνθήκη ή συμφωνία, σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Για την ψήφιση νόμου που κυρώνει αυτή τη συνθήκη ή συμφωνία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών».

   Δεν ξέρει πόσα είναι τα 3/5 του 300, άραγε?

 2. anemosUK

  Αυτος ο ανικανος και ηλιθιος θελει να γινει αρχηγος της ΝΔ αν ο Σαμαρας μας εδιωξε και εχασε το 50% της δυναμης του κομματος αυτος θα χασει τα υπολοιπα

  • Manolis V

   10 months later the story goes on. . . .

 3. Γιάννης Βιδάλης

  ΠΡΟΔΟΤΕΣ!!!!!!!!!! ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΘΑ ΤΗ ΒΓΑΛΕΙΣ ΕΤΣΙ;;;;;;;;;;; ΠΙΣΣΑ ΚΑΙ ΠΟΥΠΟΥΛΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΣΟΥ ΚΟΥΣΤΟΥΜΙ!!!!!!!!

 4. Chris

  Αυτούς θέλει η νέα τάξη πραγμάτων

 5. Γιάννης

  Ψεκασμένο άρθρο.
  Η παραχώρηση μέρους εθν.κυρίαρχίας είναι κανόνας στις περισσότερες διεθνείς συμφωνίες που δημιουργούν (ΚΑΙ) υποχρεώσεις.
  Και αυτό δεν το έχει πει μόνο ο Μητσοτάκης, αλλά και το Συμβούλιο της Επικρατείας, που είναι το πλέον αρμόδιο όργανο για την ερμηνεία του Συντάγματος..

  • Panagiotis Maverick

   εεεε…και λοιπον…????????

   • Γιάννης

    Και λοιπόν … ΔΕΝ είναι καθόλου <>.
    Είναι απολύτως φυσιολογική δήλωση, και περιγράφει με ακρίβεια το συγκεκριμένο σημείο του Συντάγματός μας.
    Άρα, το άρθρο αυτό και όλοι όσοι την παρουσιάζουν ώς δήθεν <> είτε είναι ψεκασμένοι ή απλά παραπληροφορούν και κοροϊδεύουν τον κόσμο.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις