Απελευθέρωση χελωνών Caretta Caretta στο Ηράκλειο

Κανένα σχόλιο

Την  Παρασκευή 10/12 και ώρα 11:00 πμ στην παραλία που βρίσκεται μπροστά από το Ενυδρείο Κρήτης, θα πραγματοποιηθεί η απελευθέρωση δύο χελωνών Caretta caretta, οι οποίες αφού περιθάλφθηκαν από το επιστημονικό προσωπικό του ενυδρείου επανέρχονται στο φυσικό τους περιβάλλον.

Ιστορικά χελωνών

Α χελώνα

"Sponsored links"

Tην 1η Μαΐου 2006 (Δευτέρα) ο επιστημονικός συντονιστής του ενυδρείου Δρ. Pascal Divanach παρέλαβε χελώνα του είδους Caretta caretta από τον αξιωματικό υπηρεσίας του Λιμεναρχείου Ηρακλείου. Tο ζώο βρέθηκε παντελώς αδύναμο στην παραλία του Καρτερού κοντά στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, με τμήμα πετονιάς να προεξέχει από το στόμα της. H υπεύθυνη του τμήματος ενυδρειολογίας, Δρ. Ασπασία Στεριώτη σε συνεργασία με τον APXEΛΩN και την θαλάσσια βιολόγο Δρ. Καίτη Σιακαβάρα παρείχαν τις πρώτες βοήθειες (χορήγηση ορού) στο αδύναμο ζώο.

Ακολούθησε επίσκεψη στον κτηνίατρο Π. Nικηφοράκη για την εκτίμηση της κατάστασης. Πραγματοποιήθηκε ακτινογραφία που κατέδειξε την παρουσία αγκιστριού στον οισοφάγο, του οποίου η απομάκρυνση απαιτούσε επέμβαση ενώ ορίστηκε η καθημερινή αγωγή για την ανάκαμψη της χελώνας.

Η χελώνα  αρχικά παρέμεινε στο χώρο των καραντινών του Ενυδρείου όπου δέχτηκε τη θεραπεία από το επιστημονικό προσωπικό του Ενυδρείου και στη συνέχεια σε δεξαμενή του Ενυδρείου ώστε να δυναμώσει και να αντιμετωπίσει τη νάρκωση για την επέμβαση. Η σίτιση της, η οποία περιελάμβανε μικρά ψάρια και μύδια, αλλά και η φροντίδα των επιστημόνων του Ενυδρείου την βοήθησαν  να ανακτήσει πλήρως τις δυνάμεις της και να προετοιμαστεί για την επέμβαση.

H επέμβαση για την απομάκρυνση του αγκιστριού έγινε στο Ηράκλειο από τον ιταλό κτηνίατρο κ. Mario Cacciapioti ,εξειδικευμένο σε αυτού του τύπου επεμβάσεις, συνεργάτη του Ενυδρείου της Νάπολης και τον κτηνίατρο Π.Nικηφοράκη και η ανάρρωση της χελώνας μετά την επέμβαση ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Για μεγάλο χρονικό διάστημα η χελώνα παρέμεινε σε δεξαμενή του Ενυδρείου ώστε να παρακολουθηθεί και να αποκατασταθεί πλήρως η υγεία της.

Σήμερα, μετά από παραμονή 4.5 ετών στους χώρους του ενυδρείου Κρήτης,  μαρκαρισμένη με την ειδική για αυτές τις περιστάσεις μάρκα, απόλυτα υγιής επιστρέφει στο φυσικό της περιβάλλον παρά την θλίψη που θα προκαλέσει ο αποχωρισμός στους ανθρώπους που την φρόντιζαν καθημερινά.

Β χελώνα

Στις 12 IΙουνίου 2010 (Σάββατο) ο ενυδρειολόγος βάρδιας παρέλαβε τραυματισμένη χελώνα του είδους Caretta caretta  από ιδιώτη (κ. Στέφανο Mπόνη) από τον Άγιο Nικόλαο Kρήτης. Tο μπροστινό δεξιό άκρο της έφερε πετονιά η οποία είχε προκαλέσει σοβαρή βλάβη (σχεδόν αποκοπή του άκρου) στο ζώο. Για το περιστατικό ενημερώθηκε ο συνεργάτης κτηνίατρος του Eνυδρείου Π. Nικηφοράκης και παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Kατά την επίσκεψη του κτηνιάτρου εκτιμήθηκε η σοβαρότητα του τραυματισμού και καθορίστηκε η αγωγή που έπρεπε να ακολουθηθεί. H θετική ανταπόκριση του ζώου στην θεραπεία και η επούλωση της πληγής  βοήθησε στην αποφυγή του σοβαρού ενδεχομένου ακρωτηριασμού. Mε την φροντίδα των επιστημόνων του ενυδρείου επανήλθε στους φυσιολογικούς της ρυθμούς.

Σήμερα, μετά την 5-άμηνη παραμονή της στις εγκαταστάσεις μας, παρά το αποτύπωμα που φέρει στο σημείο τραυματισμού επιστρέφει μαρκαρισμένη υγιής στο φυσικό της περιβάλλον.

Η ιστορία των δύο χελωνών Caretta caretta, που ως γνωστό αποτελεί  προστατευόμενο είδος, έρχεται να μας υπενθυμίσει για μια ακόμα φορά την ανάγκη για τον σεβασμό της θαλάσσιας ζωής. Ταυτόχρονα  μας παροτρύνει για δράσεις προς την κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος. Οι επιστήμονες του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και του Ενυδρείου Κρήτης εργάζονται καθημερινά ώστε ο παραπάνω στόχος να στεφθεί με επιτυχία .

"Sponsored links"

Παπαδάκης Μιχάλης

Δ/ντής Ενυδρείου Κρήτης

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live