Αϊτή-Επιδημία Χολέρας: Επείγον χωρίς τέλος

Κανένα σχόλιο

Περίπου 13.000 νέα περιστατικά καταγράφηκαν μόνο την τελευταία εβδομάδα

Οι ΓΧΣ διαθέτοντας 4.000 μέλη ντόπιο προσωπικό και διεθνείς εθελοντές έχουν περιθάλψει από την αρχή της επιδημίας χολέρας μέχρι σήμερα πάνω από 75.000 ασθενείς, 21.000 από τους οποίους στην πρωτεύουσα. Ο αριθμός των περιστατικών χολέρας στην Αϊτή έχει σταθεροποιηθεί στην περιοχή Αρτιμπονίτ (Artibonite) αλλά η επιδημία συνεχίζει να μεταδίδεται σε βόρειες και νότιες περιοχές της χώρας που εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση επείγοντος.

Την τελευταία εβδομάδα οι ομάδες της οργάνωσης περιέθαλπαν σε καθημερινή βάση πάνω από 1.850 ασθενείς με συμπτώματα χολέρας. Η ιατρική βοήθεια προσφέρεται σε 47 κέντρα θεραπείας χολέρας που λειτουργούν οι ΓΧΣ σε όλη τη χώρα, ενώ προγραμματίζουν να ανοίξουν άμεσα νέα κέντρα για να εξυπηρετήσουν περιοχές, όπως οι νότιες πόλεις Λες Καβές (Les Cayes) και Τζέρεμι (Jeremie) που αντιμετωπίζουν την απειλή της επιδημίας τις τελευταίες εβδομάδες. Παράλληλα στις ίδιες περιοχές γίνονται διερευνητικές αποστολές και συστηματικές ενημερώσεις του κόσμου για τ! η φύση και τη θεραπεία της ασθένειας.

"Sponsored links"

Στο Πορτ-ο-Πρενς σημειώθηκε έξαρση στον αριθμό των περιστατικών στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, όταν η κινητικότητα στην πρωτεύουσα περιορίστηκε λόγω των αναταραχών μετά την ανακοίνωση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών. Συνολικά, ο αριθμός των ασθενών στα κέντρα θεραπείας χολέρας των ΓΧΣ εκτινάχθηκε από 2.000 νέα περιστατικά πριν από δυο εβδομάδες στα 4.100 την περασμένη εβδομάδα, παρόλο που η κλίμακα προόδου μειώθηκε το τελευταίο σαββατοκύριακο, οπότε και σταθεροποιήθηκε η κατάσταση στην πρωτεύουσα. Βόρεια της χώρας, εντοπίστηκαν πάνω από 3.500 νέα περιστατικά χωρίς, ωστόσο, να αγγίζει τα όρια της πρωτεύουσας. Στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, οι ΓΧΣ δεχτήκαμε πάνω από 1.100 νέα περιστατικά την τελευταία μόνο εβδομάδα. Αυτό αύξησε το συνολικό αριθμό σε περίπου 7.000 ασθενείς, αριθμός που φαίνεται να σταθεροποιείται. Το ίδιο ισχύει και για τα βόρεια τμήματα της περιοχής Αρτιμπονίτ (Artibonite), όπου ξεκίνησε η επιδημία, ενώ στο νότιο τμήμα της οι αριθμοί άρχισαν να πέφτουν την περασμένη εβδομάδα.

Η συνολική κλίμακα θνησιμότητας παραμένει κάτω από το 2%, αλλά οι ΓΧΣ συνεχίζουν να εντείνουν τις προσπάθειές ενημέρωσης και επιμόρφωσης των κοινοτήτων-ειδικά εκείνων, όπου η επιδημία χολέρας εμφανίζεται τώρα, δίνοντας έμφαση στις αιτίες και τη θεραπεία της ασθένειας με στόχο να απομακρύνουν το φόβο και να βοηθήσουν τους κατοίκους να καταλάβουν γιατί η λειτουργία νέων κέντρων θεραπείας χολέρας είναι πολύ σημαντική για τη θεραπεία ασθενών και τον έλεγχο μετάδοσης της ασθένειας.

«Σε περιοχές όπου μπορούμε να επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά με τους κατοίκους, έχουμε διαπιστώσει μια σταθεροποίηση ή ακόμη και μείωση του αριθμού των νέων περιστατικών», αναφέρει ο Delphine Chedorge, επικεφαλής της αποστολής των ΓΧΣ στην Αϊτή, συμπληρώνοντας «Αυτό είναι ένα κρίσιμο σημείο στην αντιμετώπιση της επιδημίας, γιατί οι κάτοικοι είναι ανάγκη να ξέρουν τι έχουν να αντιμετωπίσουν, τι μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν όσους έχουν προσβληθεί από την ασθένεια και πώς μπορούν να αποφύγουν τη μετάδοση από ! το αρχικό ακόμη στάδιο». Ο Delphine παραδέχεται επίσης ότι θα περίμενε κανείς η εμφάνισης της χολέρας στις πρώτες κοινότητες να προκαλεί ανησυχία επισημαίνοντας ωστόσο ότι «όσο βλέπουμε περιστατικά που καταφθάνουν στα προγράμματά ή εντοπίζονται από τα τις ομάδες αξιολόγησης που επισκέπτονται περιοχές όπου δεν υπήρχε ιατρική περίθαλψη μέχρι τώρα μέχρι τώρα, διαπιστώνουμε πόσο σημαντικό είναι να τους εξηγήσουμε ότι ανοίγοντας νέα κέντρα θεραπείας χολέρας μέσα ή κοντά στις πόλεις και τα χωριά τους μπορούμε να σταματήσουμε τη μετάδοση της ασθένειας προστατεύοντας παρά θέτοντας σε κίνδυνο τις περιοχές τους».

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live