Βαρόμετρο για την διαφθορά

Κανένα σχόλιο

Του Φίλιππου Ζάχαρη

Η διαφθορά, όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν κάνει διακρίσεις, δεν εμφανίζεται σε κάποια μονάχα κοινωνική τάξη, ούτε σταματά με λόγια και υποσχέσεις. Οι πολίτες, σε παγκόσμιο επίπεδο, την αντιμετωπίζουν ως ένα μόνιμο καρκίνωμα που υπάρχει και συντηρείται από καταβολής κόσμου και ύπαρξης κρατών. Η ανησυχία των πολιτών εκφράζεται συχνά σε δημοσκοπήσεις και γκάλοπ και η διαφθορά χρόνο με το χρόνο καταγράφεται ή εστιάζεται σε ολοένα και περισσότερες περιοχές του πλανήτη.

Για το 2010, η οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια», με την παγκόσμια έρευνα κοινής γνώμης αποκαλύπτει πως οι άνθρωποι ενώ βλέπουν τη διαφθορά να κυριαρχεί, είναι ταυτόχρονα έτοιμοι να συμβάλλουν στην καταπολέμησή της. Σύμφωνα με την έρευνα για το 2010, έξι στους δέκα πολίτες πιστεύουν πως η διαφθορά αυξάνεται τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ ένας στους τέσσερις αναφέρει ότι έχει πέσει θύμα δωροδοκίας τον τελευταίο χρόνο. Αυτά είναι και τα κύρια πορίσματα του Παγκόσμιου Βαρόμετρου της Διαφθοράς για το 2010, της παγκόσμιας έρευνας κοινής γνώμης της Διεθνούς Διαφάνειας, η οποία δόθηκε πριν από λίγες ημέρες στην δημοσιότητα.

"Sponsored links"

Οι απόψεις σχετικά με τις τάσεις της διαφθοράς είναι πιο αρνητικές στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική, όπου το 73% και το 67% αντίστοιχα πιστεύει ότι η διαφθορά έχει αυξηθεί τα τρία τελευταία χρόνια. Την ίδια στιγμή, επτά στους δέκα ερωτηθέντες είναι διατεθειμένοι να καταγγείλουν περιστατικά της διαφθοράς. Από τις τάσεις αυτές διαφαίνεται ότι υπάρχει η διάθεση  για αλλαγή των συνθηκών και εξάλειψης των παραγόντων που συντελούν στην εμφάνισή της. Το Παγκόσμιο Βαρόμετρο της Διαφθοράς για το 2010 βασίστηκε σε δείγμα 91.000 ανθρώπων από 86 χώρες και περιοχές. Εστίασε το ενδιαφέρον του στη μικρο-δωροδοκία, στην αντίληψη για τους δημόσιους θεσμούς και στις απόψεις για αυτούς που ο κόσμος εμπιστεύεται για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Η έρευνα έδειξε ότι τους τελευταίους 12 μήνες, ένας στους τέσσερις προέβησαν σε δωροδοκία για έναν από τους εννέα θεσμούς και υπηρεσίες, από τον τομέα της υγείας μέχρι την εκπαίδευση και τις εφορίες. Η αστυνομία εντοπίστηκε ως ο πιο συχνός παραλήπτης της δωροδοκίας, με ποσοστό 29% όσων μαρτύρησαν ότι δωροδόκησαν αστυνομικούς.

Στην υπό-σαχάρια Αφρική, πάνω από ένας στους δύο κατήγγειλαν ότι υπήρξαν θύματα δωροδοκίας τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Συγκριτικά σε άλλες περιοχές τα ποσοστά ανήλθαν σε 36% για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, 32% για τα νεοσύστατα κράτη, 23% για τη Λατινική Αμερική, 19% για τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία, 11% για την Ασία και μόλις 5% για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη Βόρεια Αμερική. Περισσότερες από 20 χώρες κατέγραψαν σημαντική άνοδο της μικρο-δωροδοκίας συγκριτικά με το 2006. Ο μεγαλύτερος αριθμός καταγγελιών δωροδοκίας για το 2010 εντοπίσθηκε στο Αφγανιστάν, στη Καμπότζη, το Καμερούν, την Ινδία, το Ιράκ, τη Λιβερία, τη Νιγηρία, την Παλαιστίνη, τη Σενεγάλη, τη Σιέρρα Λεόνε και την Ουγκάντα, όπου πάνω από το 50% των ατόμων που ρωτήθηκαν, δωροδόκησαν. Σχεδόν το ήμισυ των ερωτώμενων απάντησε ότι δωροδόκησε προκειμένου να αποφύγει προβλήματα με τις αρχές, ενώ 25% για να επιταχύνει διαδικασίες.

Η δημογραφική παρουσίαση της δωροδοκίας εξακολούθησε να είναι εις βάρος των φτωχών και της νέας γενιάς. Όπως και στις παλαιότερες έρευνες, οι χαμηλόμισθοι ανέφεραν ότι δωροδοκούν περισσότερο από ότι οι υψηλόμισθοι. Το ένα τρίτο των ατόμων κάτω των 30 ετών, επισήμαναν ότι δωροδόκησαν τον τελευταίο χρόνο, ενώ για την ηλικία άνω των 51, ότι δωροδόκησαν ένας στους πέντε. Σχεδόν οι μισοί ερωτώμενοι απάντησαν ότι το έργο των κυβερνήσεων για την καταπολέμηση της διαφθοράς είναι αναποτελεσματικό. Τέλος, στην Ελλάδα, η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς (πολιτικά κόμματα, κοινοβούλιο, ΜΜΕ, επιχειρήσεις) διευρύνθηκε από την τελευταία μέτρηση. Ακόμα και θεσμοί που θεωρούνται σχετικά διαφανείς και αδιάφθοροι (ΜΚΟ, εκκλησία) σημείωσαν χειρότερη επίδοση.

phil.zaharis@gmail.com

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live