Βιοτεχνολογική επεξεργασία για ανακύκλωση του νερού των πλυντηρίων ελαιουργείων

Κανένα σχόλιο

Στο Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών θα γίνει από 22-24 Μαρτίου 2010 η ετήσια συνάντηση των εταίρων του προγράμματος «Βιοτεχνολογική επεξεργασία για ανακύκλωση του νερού των πλυντηρίων ελαιουργείων με χρήση μικρο – άλγων» (ALGATEC) που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. (FP7-SME-2008-1). Το πρόγραμμα συντονίζεται από την BIOAZUL S.A. της Ισπανίας και συμμετέχουν τέσσερα ερευνητικά ιδρύματα (Πανεπιστήμιο της Granada από την Ισπανία, Πανεπιστήμιο της Tuscia από την Ιταλία, Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών από την Ελλάδα και το Περιβαλλοντολογικό Ινστιτούτο ΤΤΖ-Bremerhaven από την Γερμανία) και έξι μικρο – μεσαίες επιχειρήσεις από Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Γερμανία. Η διάρκεια του προγράμματος είναι διετής (2009 – 2011), επικεφαλής της ελληνικής ερευνητικής ομάδας είναι ο Δρ. Κ. Χαρτζουλάκης και ο προϋπολογισμός του Ινστιτούτου είναι 186.916,00 ευρώ.

Στόχος του ALGATEC είναι ο καθαρισμός και επαναχρησιμοποίηση του νερού των πλυντηρίων των ελαιουργείων με ένα αποκεντρωμένο, αποτελεσματικό και οικονομικά αποδεκτό σύστημα, ειδικά για τα μικρού και μεσαίου μεγέθους ελαιουργεία, που θα μειώνει την κατανάλωση νερού μέχρι και 80% συμβάλλοντας και στην προστασία του περιβάλλοντος. Οι μέθοδοι καθαρισμού που μελετούνται είναι η επεξεργασία με μικρο-άλγη με χρήση φωτο-βιοαντιδραστήρα (Ιταλία και Ισπανία) και υπέρ – και νανο-διήθηση (Ελλάδα).

Με τα αποτελέσματα της έρευνας θα κατασκευασθεί ένα πρωτότυπο από τις ΜΜΕ που συμμετέχουν, που θα δοκιμασθεί σε πραγματικές συνθήκες στα συνεργαζόμενα ελαιουργεία (Ισπανία και Ελλάδα). Στην συνάντηση θα συζητηθούν τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα για το ρυπαντικό φορτίο του νερού σε σχέση με την ποσότητα και την ωριμότητα του ελαιοκάρπου που πλύνεται, ο καθαρισμός που επιτυγχάνεται με τον φωτο-βιοαντιδραστήρα με μικροάλγη και ο σχεδιασμός της επόμενης περιόδου.

"Sponsored links"

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live