Δηλώσεις περιφερειάρχη για την «ΚΡΗΤΗ ΑΕ» και για έργα υποδομής στο νησί

Κανένα σχόλιο

Την αναγκαιότητα να προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις όλα τα μεγάλα έργα της Κρήτης εξέφρασε σε δηλώσεις του σήμερα στα ΜΜΕ ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Ο Περιφερειάρχης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων  ανέφερε ότι η «Κρήτη ΑΕ» θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει την λειτουργία της. Παράλληλα επισήμανε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις σε έργα όπως ο Βόρειος Οδικός Άξονας και ότι για τα διάφορα έργα δεν υπάρχουν τόσες ώριμες μελέτες για να απορροφηθούν τα δεσμευμένα χρήματα από το τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου.

Συγκεκριμένα ο κ Αρναουτάκης ερωτηθείς για την σύσκεψη της Αθηνάς και τη λειτουργία της «Κρήτης ΑΕ», είπε:  «Η δική μου θέση είναι ότι θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει. Θεωρώ ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως είπε και ο κ. Ρέππας, θα έχουμε και την υπογραφή από τον κ. Χρυσοχοϊδη, γιατί χρειάζεται και μια χρηματοδότηση από τον κ. Χρυσοχοΐδη, ώστε άμεσα να τρέξει το μεγάλο αυτό αναπτυξιακό έργο της Κρήτης που είναι ο Βόρειος Οδικός Άξονας. Έχουμε όμως καθυστερήσει. Έπρεπε να έχει γίνει».

Ερώτηση: Η χρηματοδότηση ως προς τι; Ως προς τη δημιουργία έργων υποδομών;

"Sponsored links"

Απάντηση: «Η χρηματοδότηση για το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας είναι, υπάρχουν οι χρηματοδοτήσεις για τα έργα, τα οποία θα είναι ώριμα τη φετινή χρονιά, όμως εδώ πρέπει να πούμε δυο πράγματα και την αλήθεια στον κόσμο. Και η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν τόσες ώριμες μελέτες  για να μπορούμε να απορροφήσουμε όλα αυτά τα χρήματα, αυτά που είναι δεσμευμένα από το τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου. Όμως χρειάζεται μια συνεργασία όλων μας, χρειάζεται μια εγρήγορση, χρειάζεται και με την τοπική αυτοδιοίκηση να δούμε πως ξεμπλοκάρονται κάποια θέματα, ειδικά στα Χανιά που υπάρχει και εμπλέκεται ο δήμος των Χανίων, έχουμε συζητήσει με το δήμαρχο και τους αρμόδιους αντιδημάρχους και θεωρώ ότι χρειάζεται συνεργασία όλων, γιατί χωρίς τη συνεργασία δεν θα μπορούμε να δούμε την   ολοκλήρωση αυτού του μεγάλου αναπτυξιακού έργου για την Κρήτη».

Ερώτηση: Χθες ο δήμαρχος Ηρακλείου έθεσε ένα ζήτημα ότι δεν καλείται ο δήμος Ηρακλείου σε τέτοιου είδους συναντήσεις και ότι δεν μπορεί να είναι ο δήμος Ηρακλείου έξω από αυτές τις συναντήσεις. Έχετε σχόλιο πάνω σε αυτό;

Απάντηση: «Αυτό το οποίο θέλω να πω ότι ήταν μια πρόσκληση που μας είχε κάνει ο αρμόδιος Υπουργός. Η θέση η δική μου πάντα είναι ότι δεν μπορεί να λείπει ο δήμος ειδικά του Ηρακλείου αλλά και κάθε δήμος περιοχής που γίνονται μεγάλα έργα, γιατί αν δεν πάμε μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση, δεν θα μπορούμε να έχουμε αυτή την συνεργασία, η οποία χρειάζεται, άρα μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση και θεωρώ εύλογο το παράπονο του δημάρχου του Ηρακλείου ότι πρέπει να έχει και ρόλο και λόγο. Αλίμονο ο δήμος Ηρακλείου να μην έχει στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα και ρόλο και λόγο, όπως επίσης και η αιρετή Περιφέρεια, δεν είναι ότι εμείς δεν θα έχουμε το ρόλο και το λόγο αλλά θεωρώ ότι όλα αυτά πρέπει να δούμε πως τα ξεπερνούμε και πως πάμε στην επόμενη μέρα που θα είναι η ανάπτυξη της Κρήτης»

Ερώτηση: κ. Αρναουτάκη πάμε από καθυστέρηση σε καθυστέρηση σε ότι αφορά το θέμα του αεροδρομίου. Ποιες είναι οι εξηγήσεις που σας έδωσε χθες ο κ. Ρέππας σχετικά με το συγκεκριμένο μεγάλο έργο;

Απάντηση: «Υπήρχαν έξι με εφτά θέματα, τα οποία έπρεπε να επιλυθούν. Επίσης να μην ξεχνούμε ότι είμαστε σε μια δύσκολη οικονομική κρίση  που οι τράπεζες δύσκολα δίνουν χρηματοδοτήσεις. Όμως η εκτίμηση είναι ότι  μια καθυστέρηση περίπου δύο μηνών δεν είναι το μεγάλο πρόβλημα. Έχουν πάρει 12 εταιρίες τα τεύχη δημοπράτησης, κάνουν τις παρατηρήσεις και τη διαβούλευση, η οποία χρειάζεται για να πουν τις παρατηρήσεις και πως μπορεί να προχωρήσει, όμως αυτό το οποίο χρειάζεται είναι να δούμε και την τοπική κοινωνία και το δήμο της περιοχής, ήδη ο δήμαρχος ο κ. Καλογεράκης έχει κάνει μια συνάντηση με τον Υπουργό και η θέση η δική μου είναι ότι πάντα πρέπει να ζητείται η γνώμη της τοπικής κοινωνίας».

Ερώτηση: Είστε πεπεισμένος ότι με τη λειτουργία της «Κρήτης ΑΕ», παρά το γεγονός ότι εσείς ζητήσατε να έχει αλλαγή στην μορφή της, θα τρέξουν τα έργα όπως πρέπει να τρέξουν;

Απάντηση: «Πρέπει να πω ότι είχαμε αναδείξει το θέμα, και προσωπικά ως ευρωβουλευτής, ότι έπρεπε να γίνει μια εταιρία, όπως η Εγνατία. Όμως η δική μου και αντίρρηση ήταν ότι είχε καθυστερήσει για ένα χρόνο, για διάφορους λόγους, δεν θα μπω όμως στους λόγους. Αυτό το οποίο πρέπει να δούμε είναι ότι αν στηριχθεί αυτή η εταιρία και αν προχωρήσει και κάνει τις μελέτες, οι οποίες χρειάζονται από το ένα άκρο της Κρήτης στο άλλο, τότε θα μπορούμε να διεκδικήσουμε και επιπλέον πόρους, γιατί μην περιμένουμε ότι θα απορροφήσουμε  τους πόρους που έχουν δεσμευθεί αν δεν έχουμε τις μελέτες και αν τα έργα δεν κλειδώσουν τουλάχιστον μέχρι τέλος του χρόνου ή μέχρι το Μάρτιο του 2012. Μετά πάμε στη νέα προγραμματική περίοδο, γιατί δεν θα αφήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να χάνονται πόροι».

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live