Διαγραφή αντί για αποστασία της Ντόρας Μπακογιάννη

Κανένα σχόλιο

Την κατατρέχει η αποστασία του Μητσοτάκη το 1965 — Το 1965 ο πατέρας της κ Ντόρας Μπακογιάννη Κων/νος Μητσοτάκης φιλόδοξος σαρανταπεντάρης πολιτικός κεντροδεξιών πεποιθήσεων , αποστάτησε από το κόμμα της Ενώσεως κέντρου «Ε.Κ» ρίχνοντας την κυβέρνηση του 53% του Γεωργίου Παπανδρέου Έριξε την κυβέρνηση , μολονότι ήταν υπουργός οικονομικών με πρωθυπουργό τον επονομαζόμενο «γέρο της δημοκρατίας Γ.Π.». Αφανής αρχηγός μιας ομάδας αποστατών της Ε.Κ εισέπραξε τότε την οργή του Ελληνικού λαού ο οποίος διαδήλωνε φωνάζοντας «Μητσοτάκη κάθαρμα».

Γράφει ο Μανούσος Γ. Δασκαλάκης

Ομαδάρχης επίσης μίας ομάδας βουλευτών στην «Ένωση Κέντρου» ήταν ο γιός του Γεωργίου Παπανδρέου, Ανδρέας, αναπληρωτής υπουργός συντονισμού {Εθνικής οικονομίας σήμερα} προοδευτικών κεντροαριστερών πεποιθήσεων, όπου ήταν στο στόχαστρο του Ελληνικού κατεστημένου για τις προοδευτικές   και φιλολαϊκές θέσεις του. Προφανώς και οι δύο είχαν βλέψεις για την διαδοχή του Γεωργίου Παπανδρέου  ο οποίος για την εποχή του εθεωρείτο υπερήλικας.

"Sponsored links"

Προτιμητέος βεβαίως θα ήτο ο γιος του αρχηγού και διότι ο Ανδρέας ήταν πολύ δημοφιλής στην κοινή γνώμη. Τα γεγονότα εκείνης της εποχής έμειναν στην πολιτική ιστορία ως «Ιουλιανά» συντάραξαν την κοινή γνώμη, προκάλεσαν  μαχητικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και είχαν σαν αποτέλεσμα  τον αγωνιστή φοιτητή της ΑΣΟΕ  Σωτήρη Πέτρουλα νεκρό και σύμβολο του αγώνα εναντίον της καταπάτησης της λαϊκής βούλησης.

Οι επεμβάσεις του βασιλιά Κων/νου στην πολιτική ζωή, κι η άνοδος του λαϊκού κινήματος φόβισαν το κατεστημένο, και έφεραν την αναστολή βασικών διατάξεων του Συντάγματος με την Απριλιανή   δικτατορία του 1967. Τα γεγονότα εκείνα εξοβέλισαν τον Μητσοτάκη από την πολιτική ζωή της χώρας και θα έμενε στο περιθώριο με τους δύο βουλευτές του κόμματος των «Νεοφιλελευθέρων» που ίδρυσε για να κατέβει στις εκλογές του 1977.

Άλλες όμως οι βουλές του λαού και άλλες οι βουλές του «Θεού» όπως αποκαλούσαν τότε οι δημοσιογράφοι τον Κων/ο Καραμανλή ο οποίος ενέταξε στο κόμμα του τον Μητσοτάκη και άλλος δύο  πρώην βουλευτές της «Ε.Κ» τον Αθ.Κανελόπουλο και τον Γ.Μπούτο   για να τον στηρίξουν στην εκλογή του για την προεδρία της Δημοκρατίας. Ο Μητσοτάκης  πλέον με χείρα βοηθείας από τον Καραμανλή, επανήλθε στην πολιτική σκηνή  και μάλιστα έγινε αρχηγός της Ν.Δ. και πρωθυπουργός της χώρας το 90-93.

Σήμερα οι εποχές άλλαξαν ο Βασιλιάς έχει φύγει με το δημοψήφισμα του 1974 κι αν η ιστορία επαναληφθεί «θα επαναληφθεί ως φάρσα» όπως είπε ο μεγάλος διανοητής Κ. Μαρξ. Η Ντόρα Μπακογιάννη χολωμένη από την προτίμηση  των νεοδημοκρατών στον Αντώνη Σαμαρά για την προεδρία του κόμματος, σχεδίαζε από καιρό την έξοδο της από την Ν.Δ. Ήθελε όμως να κάνει μια ηρωϊκή έξοδο και προκάλεσε την διαγραφή της. Ίσως   να προβλέπει την διάλυση των σημερινών κομμάτων με την έλευση του Δ.Ν.Τ και τον δημοσιονομικό έλεγχο της χώρας, από τους ξένους πιστωτές, και έχει βλέψεις για τις μετέπειτα εξελίξεις.

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live