Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τα εσπεριδοειδή φέτος στο ν. Χανίων

Κανένα σχόλιο

Η μεσογειακή παραγωγή εσπεριδοειδών για την εμπορική περίοδο 2010 – 2011 θα ανέλθει στους 19.899.000 τόνους έναντι 19.368.000 τόνων της προηγούμενης περιόδου 2009 – 2010 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της CLAM (Liason Committee For Mediterranean Citrus).

Αναλυτικότερα η παραγωγή πορτοκαλιών αναμένεται να είναι 10.959.000 τόνους (10.952.000 πέρυσι), η παραγωγή μανταρινιών 5.639.000 τόνους (5.238.000 πέρυσι), η παραγωγή λεμονιών 2.557.100 τόνους (2.415.700 πέρυσι) και η παραγωγή γκρέιπ – φρουτ 660.000 τόνους (681.000 πέρυσι).

Ειδικά οι εκτιμήσεις ανά χώρα της Μεσογείου είναι για την Ισπανία 5.845.000 τόνους (από 5.347.000 πέρυσι), την Ιταλία 3.199.000 (από 3.697.000 πέρυσι), την Αίγυπτο 3.461.000 (ίδια παραγωγή πέρυσι), τη Τουρκία 2.805.000 (από 2.780.000 πέρυσι), το Μαρόκο 1.700.000 (από 1.520.000 πέρυσι), την Ελλάδα 1.082.000 (από 1.134.000 πέρυσι), το Ισραήλ 588.000 (από 560.000 πέρυσι) και τη Κύπρο 223.000 (από 212.000 πέρυσι).

"Sponsored links"

Λόγω της αναμενόμενης αύξησης της παραγωγής σε επίπεδο CLAM και της αποδέσμευσης των ενισχύσεων για τη βιομηχανία μεταποίησης, οι εξαγωγές προς τρίτες χώρες και το ενδοκοινοτικό εμπόριο αναμένεται να ξεπεράσει φέτος για πρώτη φορά τα 7 εκατομμύρια τόνους.

Στην ηπειρωτική Ελλάδα, λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη της συγκομιδής της νέας χρονιάς για τα εσπεριδοειδή, προβλέπεται μειωμένη παραγωγή κατά 5% σε σχέση με πέρυσι και ίδια με πρόπερσι. Ομως οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες το τελευταίο τρίμηνο, βοήθησαν ώστε τουλάχιστον τα πορτοκάλια να είναι καλύτερα ποιοτικά και μεγαλύτερα σε μέγεθος σε σχέση με πέρυσι, ιδιαίτερα στις νέες καλλιέργειες.

Η μείωση της παραγωγής στα πορτοκάλια εκτιμάται γύρω στο 8% σε σχέση με πέρυσι. Ειδικότερα για τη ποικιλία μέρλιν 5% μείωση στους Νομούς Αργολίδας και Λακωνίας και 10% στους Νομούς Άρτας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας. Για την ποικιλία Νavelina η μείωση λόγω παρενιαυτοφορίας εκτιμάται 15 – 25%, ενώ και για τη Valencia προβλέπεται μικρή μείωση.

Όσον αφορά τα μανταρίνια προβλέπεται μικρή αύξηση κυρίως στις Clementines, ενώ στα λεμόνια η φετινή θα είναι η καλύτερη χρονιά μετά τον καταστροφικό παγετό του Φεβρουαρίου του 2004.

Στον Νομό Χανίων η φετινή παραγωγή εσπεριδοειδών προβλέπεται μειωμένη κατά 15% σε σχέση με την περυσινή χρονιά. Συγκεκριμένα 5% λιγότερα πρώιμα πορτοκάλια (Νew Hall), 20% λιγότερα Μέρλιν πορτοκάλια, 15% λιγότερα Valencia, ελαφρά μειωμένη ή ίδια παραγωγή στα μανταρίνια (Clementines, Κοινά Χανίων, Encore) και τα λεμόνια, 10% λιγότερα Grape Fruit.

Τα φετινά μέρλιν πορτοκάλια Χανίων εκτιμάται ότι θα είναι σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα μικρού και μεσαίου μεγέθους κυρίως λόγω της ξηρασίας των τελευταίων μηνών, ενώ ορισμένα θα έχουν προβλήματα εμφάνισης εξαιτίας προσβολών του εντόμου θρίπα, που ευνοήθηκε από τις καιρικές συνθήκες, ιδίως της περασμένης άνοιξης. Στα μανταρίνια Nova & Encore έχουν εμφανιστεί το τελευταίο διάστημα αυξημένες ποσότητες καρπών με «σκασίματα» που οφείλονται κυρίως στις πρόσφατες βροχοπτώσεις μετά την ανυδρία και τις υψηλές θερμοκρασίες του Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου. Προβλήματα προκάλεσαν στην αγορά ορισμένα φορτία New Hall πορτοκάλια που διακινήθηκαν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου και τις αρχές Νοεμβρίου χωρίς να έχουν τα απαιτούμενα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (ζάχαρα). Είναι σημαντικό να τηρούνται τόσο οι κανόνες αποπρασινισμού όσο και οι κανόνες τυποποίησης κατά τη διακίνηση και εμπορία των εσπεριδοειδών προκειμένου να μη δυσφημίζονται στις αγορές.

Η καλλιέργεια εσπεριδοειδών στην Κρήτη χαρακτηρίζεται φέτος από τη συνεχιζόμενη οικονομική απαξίωση του προϊόντος, τη δραματική οικονομική κατάσταση και την απογοήτευση των περισσότερων εσπεριδοκαλλιεργητών, την αδιαφορία και αδράνεια της Πολιτείας και των πολιτικών, την ανυπαρξία σοβαρής οργάνωσης των παραγωγών και συνεπώς διαπραγματευτικής δύναμης απέναντι στα διάφορα καρτέλ και ολιγοπώλια, τις ακάλυπτες επιταγές και την έλλειψη ρευστού στην αγορά (εμπόριο χωρίς χρήματα), την ημιεγκατάλειψη πολλών δενδρώνων, την άνοδο στις τιμές των λιπασμάτων, το ψαλίδι στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, τους ανεξέλεγκτους εμβολιασμούς αλλαγής ποικιλίας, τις μειωμένες βροχοπτώσεις τη λειψυδρία από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο και τις γενικά υψηλές θερμοκρασίες με λίγες βροχές του Οκτωβρίου και Νοεμβρίου.

Η ζήτηση τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική αγορά προβλέπεται υποτονική λόγω και της οικονομικής κρίσης. Οι βαλκανικές και οι άλλες ανατολικές χώρες, που απορροφούν τα εσπεριδοειδή μας (220 – 300.000 τόνους) πλήττονται εξίσου από την κρίση. Η μεγάλη αγορά της Ρωσίας -από την οποία τα ελληνικά εσπεριδοειδή απουσιάζουν ουσιαστικά τα τελευταία χρόνια- μπορεί να βοηθήσει στην απορρόφηση του προϊόντος και στην αύξηση των εξαγωγών. Το μέγεθος των εξαγωγών θα διαμορφώσει την τελική εξέλιξη των πραγμάτων στα εσπεριδοειδή. Αξιοσημείωτο είναι ότι εδώ και πολλά χρόνια οι εξαγωγές των κρητικών εσπεριδοειδών είναι ασήμαντες (περίπου το 0,5% των συνολικών).

Όσον αφορά τις τιμές αυτές θα εξαρτηθούν από την ποιότητα, τη ζήτηση, την οικονομική δύναμη των αγορών και τις πιέσεις για μείωση τιμών των αλυσίδων super-market. Αν και ασφαλής πρόβλεψη τιμών για τη μακρά περίοδο εμπορίας των διαφόρων ειδών εσπεριδοειδών δεν είναι εφικτή, γενικά προβλέπονται στα μέρλιν λίγο καλύτερες τιμές από τις περυσινές εξευτελιστικές των 8 – 10 λεπτών το κιλό και στα υπόλοιπα μικρές διαφοροποιήσεις τιμών σε σχέση με τις περυσινές.

"Sponsored links"

Ντουντουνάκης Λευτέρης

* Ο κ. Ντουντουνάκης Λευτέρης είναι αντιπρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Κρήτης, πρόεδρος του Συνδέσμου Γεωπόνων Χανίων, υπεύθυνος του Γραφείου Δενδροκομίας της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης Χανίων και μέλος της Διαχειριστικής Αρχής της Ομάδας Παραγωγών Εσπεριδοειδών & Αβοκάντο Χανίων – Μάλεμε.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live