Είναι μόνο 24 οι Χανιώτες ποιητές;

Κανένα σχόλιο

Του Αντ. Χαρχαλάκη, Συγγραφέα – ποιητή – μελετητή

Δηλαδή σα να λέμε… ποιητές να φάνε κι οι κότες! Μασαλά, μπερεκέτ! Αφερίμ, όπως θάλεγαν κι οι Τούρκοι. Δηλαδή: Μα το θεό, πολύ πράμα! Μπράβο! Όμως, επανέρχομαι στο ερώτημα που έχω σαν τίτλο και το επεκτείνω: Δεν υπάρχουν άλλες φωνές ποιητικές στην πόλη και στο νομό μας; Ίσως θα νόμιζε κάποιος πως αυτό το κείμενο εκφράζει πικρία, επειδή οι… ποιητάδες δεν γίνανε εικοσιπέντε… Πριτς που θα κάνω τη χάρη στους… Μαικήνες της τοπικής ποίησης, να εκφράσω πικρία! Απλώς απορία εκφράζω, αλλά και κάποιες υποψίες για τους λόγους που αγνοήθηκα.

Και οι υποψίες αυτές μπορεί να αφορούν αντιζήλους για το επίπεδο της ποίησής μου, άσπονδους φίλους, ακόμα… και φιλικούς κύκλους που δεν μου συγχωρούν την επιμονή να λέω τα πράγματα με τ’ όνομά τους προς πάσαν κατεύθυνση!

"Sponsored links"

Περιττόν να πω, ότι έχω… αποθανατίσει τα ονόματα αυτών στα παλαιότερα των υποδημάτων μου!

Όσο για τους ποιητάδες και τις ποιήτριες, που παρουσιάστηκαν (μέσω ημερολογίου) στο βιβλιοπωλείο «Το Βιβλίο» επί της οδού Κολοκοτρώνη του κ. Σκανδαλάκη, τι να πώ; Το δημοσίευμα, για το γεγονός παρουσίασης, αυτού του βιβλίου – ημερολογίου, κάνει λόγο για… την προσφορά του εν λόγω στην Τοπική ποίηση. Όταν το διάβαζα, κάτι με χτύπησε στο μάτι και είπα: ώχ το μάτι μου! Βεβαίως κάποια από τα εικοσιτέσσερα ονόματα, αξίζουν την λέξη «προσφορά».

Όμως στα Χανιά ζούμε, στην πόλη «που έχει πολύ πύο» όπως μου είπε σεβαστός συμπολίτης, και γνωριζόμαστε…

Και καθ’ όσον με αφορά, γνωριζόμαστε από την καλή!

Γιατί λόγω της ενασχόλησής μου με τα κοινά (και την Ποίηση) γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα… Και ομολογώ πως πολλά ονόματα από τα εικοσιτέσσερα μου είναι εντελώς άγνωστα! Και πιστεύω πως είναι άγνωστα ακόμα και στους γείτονές των. Άλλωστε η ποίηση θέλει ψυχή βαθειά, θέλει πόνο για τον πάσχοντα και μοχθούντα άνθρωπο της εποχής μας, θέλει έγνοια για το Μέλλον! Με συγχωρείτε αλλά τα γλυκερά και ανούσια… ψυθιρίσματα, που θα τρόμαζαν ακόμα και τις… κουκουβάγιες, δεν είναι ποίηση! Όπως δεν είμαι ποίηση ο στεγνός εστετισμός, η ερωτοπάθεια, η συναισθηματική μιζέρια! Που θάκαναν ίσως τον Ελικώνα να δονείται και την ελικωνιάδα μούσα της Ποίησης να γυρεύει κρυσφήγετο! Και πρέπει να πώ, ότι από μια άποψη μακαρίζω των εαυτό μου, που τ’ όνομα μου δεν φιγουράρει διπλά σε κάποια από τα ονόματα των εικοσιτεσσάρων ποιητάδων! Κι ας μην θεωρηθούν υπερφίαλα λόγια μου… Ξέρω τι λέω και τι γράφω!

«Ευτυχώς» που η ποίηση δεν έχει πολύ αναγνωστικό κοινό, γιατί αν είχε θα έφριτταν στην κυριολεξία όσοι αρέσκονται στην Ποίηση! Και πιθανόν θα γύριζαν την πλάτη οριστικά και αμετάκλητα στο ωραιότερο είδος του λόγου! Πολλοί και πολλές έχουν παρανοήσει τα πράγματα και βεβηλώνουν (ασυνείδητα πιστεύω) αυτό τον ιερό χώρο! Θα μπορούσαν να κάνουν κάτι άλλο, πράγματι χρήσιμο. Ή να γράφουν υπό μορφήν λευκώματος τις κατά περιόδους ψυχολογικές των μεταπτώσεις και να τις διαβάζουν όταν πια θάκαναν τον απολογισμό μιας ζωής μεταξύ ονείρου και εγρήγορσης, μεταξύ ψευδαίσθησης και καύσης της πραγματικότητας που ομολογουμένως… ξεπερνά πολλούς – πολλές ακόμα και ποιητόπληκτους!

Τι άλλο να πω; Μόνο πως ο κάθε ανθολόγος πρέπει να ερευνά την παραγωγή μιας πόλης – περιοχής, για να μην παραλείπει κανέναν. Και κυρίως να μην πείθεται από τις οποιεσδήποτε αρνητικές (ακόμα και «φιλικές») υποδείξεις… Γίνομαι αντιληπτός νομίζω… Και δεν θα εκποιήσω, ενάντια οπουδήποτε τιμήματος ή κόστους, αυτό που μου εδόθη! Λυπάμαι για την οξύτητα του λόγου μου, αλλά δεν ζητώ την παραμικρή άφεση από κανέναν, και πολύ περισσότερο από τους ζώντες εκ των εικοσιτεσσάρων και από τον συλλέκτη και εκδόσαντα το ημερολόγιο – ανθολόγια… Αυτά… «ούδοτε τα Άγια τοις κωσί», όπως είπε κάποιος τεράστιος. Όμως εδώ…

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live