Ελλείψεις φαρμάκων και αιτίες

Κανένα σχόλιο

Του Φίλιππου Ζάχαρη

Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων

Σημαντικές ελλείψεις σε πολλά φάρμακα παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στην χώρα μας. Το πρόβλημα που ξεκίνησε πριν από το καλοκαίρι, συνεχίζεται μέχρι και τώρα και οφείλεται σε πολλούς και διάφορους λόγους. Οι ελλείψεις αφορούν  περισσότερα από 400 φάρμακα, δυσκολεύοντας σημαντικά την υγεία ασθενών που πάσχουν από χρόνιες και σοβαρές παθήσεις. Το τελευταίο διάστημα, το πρόβλημα εντάθηκε και η ανησυχία μεγαλώνει με αφορμή και τις επικείμενες κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών, που προς το παρόν έχουν ανασταλεί.

"Sponsored links"

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής απέστειλε πριν από λίγο καιρό εξώδικο στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) ζητώντας να ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα ώστε να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα. Ειδικότερα, όπως καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί, οι ελλείψεις που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες οφείλονται στη μεγάλη μείωση των τιμών των φαρμάκων η οποία είχε ως αποτέλεσμα, αφενός τις παράλληλες εξαγωγές από χονδρεμπόρους και εξαγωγείς, και αφετέρου την ανεπαρκή εκ μέρους των εταιρειών τροφοδοσία με φάρμακα των ελληνικών φαρμακείων και των φαρμακαποθηκών. Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) αντέδρασε με την λήψη κάποιων μέτρων που στοχεύουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η απόφαση ελήφθη περί τα τέλη Οκτώβρη και αναφέρθηκε σε σχετική ανακοίνωση του ΕΟΦ που αφορούσε την ηλεκτρονική διαγραφή των προς εξαγωγή φαρμάκων,  την προσωρινή απαγόρευση των εξαγωγών (συγκεκριμένα για τέσσερα φάρμακα), την παρακολούθηση της αγοράς, και την απαγόρευση πωλήσεων μεταξύ φαρμακαποθηκών των προς εξαγωγή αναντικατάστατων φαρμάκων προς αποτροπή της διαφαινόμενης έλλειψης στην αγορά. Παρά τα μέτρα αυτά όμως, το πρόβλημα συνεχίστηκε και φτάσαμε σήμερα στο σημείο πολλά και απαραίτητα φάρμακα να μην βρίσκονται στα ράφια των φαρμακείων. Αυτό, σύμφωνα με την εξήγηση που είχαμε από τους ίδιους τους φαρμακοποιούς, οφείλεται στο συνδυασμό τριών παραμέτρων: τα νέα συστήματα παραδόσεων και ποσοτήτων στην Ελλάδα, τις μειωμένες τιμές των φαρμάκων αλλά και το παράλληλο εμπόριο.

Η καταγραφή των ελλείψεων δείχνει πως το πρόβλημα έχει ενταθεί, παρά τις όποιες προσπάθειες. Χαρακτηριστική είναι η έλλειψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, μέχρι και απλών αγχολυτικών ή ακόμα και κοινών αναλγητικών όπως της ασπιρίνης. Να σημειωθεί ότι έλλειψη φαρμάκου από την αγορά θεωρείται όταν ικανός αριθμός φαρμακείων δεν μπορεί να προμηθεύσει το φάρμακο μιας συνταγής και ενημερώνει σχετικά τον ΕΟΦ.

Ο Οργανισμός τότε, όταν κρίνει πως οι ελλείψεις αυτές απειλούν την δημόσια υγεία, εκδίδει απόφαση απαγόρευσης των εξαγωγών. Όπως είδαμε αυτό έκανε ο ΕΟΦ περί τα τέλη Οκτώβρη. Οι ελλείψεις όμως όχι απλά υπάρχουν, αλλά αυξάνονται. Οι πολίτες που πάσχουν από σοβαρά χρόνια νοσήματα ανησυχούν ότι και με τις κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν από τους φαρμακοποιούς, θα δημιουργηθεί έλλειψη σε βασικά φάρμακα. Αξίζει να διευκρινίσουμε ότι από τους ελέγχους που διενήργησε ο ΕΟΦ, μετά την εξώδικη γνωστοποίηση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής για τις ελλείψεις φαρμάκων, διαπιστώθηκε πραγματική έλλειψη μόνο για τέσσερα φαρμακευτικά προϊόντα για τα οποία εκδόθηκε και απαγόρευση εξαγωγών. Να σημειωθεί επίσης ότι πρόσφατα τέσσερις βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς (Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης ,Νίκος Τσούκαλης, Γρηγόρης Ψαριανός) κατέθεσαν επερώτηση στον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέα Λοβέρδο, επισημαίνοντας τα  σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά των φαρμάκων στη χώρα μας, Ειδικότερα, αναφέρθηκε ότι η μείωση των τιμών σε ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων πυροδότησε κερδοσκοπικά παιχνίδια στον τομέα της διανομής – διάθεσης των φαρμακευτικών σκευασμάτων, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις στην εγχώρια αγορά, σε κατηγορίες φαρμάκων που αφορούν σε ογκολογικές παθήσεις, νευρολογικά προβλήματα, καρδιαγγειακές και γαστρεντεροντολογικές παθήσεις.

Οι βουλευτές ρώτησαν τον υπουργό για την θέση του Υπουργείου αναφορικά με την παρατηρούμενη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά του φαρμάκου και σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να διασφαλισθεί η επάρκεια των φαρμάκων στη χώρα μας. Τέλος, να επισημάνουμε ότι πριν από μερικούς μήνες ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας  (ΣΦΕΕ), είχε καταγγέλλει την λανθασμένη, κατά την γνώμη του, πρόθεση της κυβέρνησης για επίπεδη μείωση στις τιμές των φαρμάκων. Πρόκειται για ένα «μέτρο – έκτρωμα», υπογράμμιζε τότε ο ΣΦΕΕ, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απόσυρση πολλών απαραίτητων φαρμάκων, τα οποία θα στερηθούν οι Έλληνες ασθενείς με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία.

phil.zaharis@gmail.com

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live