ΕΠΚΧΑΝ: Αδικούνται οι έμποροι σχετικά με την εφαρμογή του Ν. 3869/2010

Κανένα σχόλιο

Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων, έστειλε επιστολή στους Υπουργούς Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη, Υπουργό Οικονομικών κ.Γιώργο Παπακωνσταντίνου, με κοινοποίηση στον Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή κ.Δημήτρη Σπυράκο, θέτοντας υπόψη τους τις επισημάνσεις της σχετικά με την αδικία των εμπόρων με την εφαρμογή του Νόμου 3869/2010, ουσιώδη σημεία, σας παραθέτουμε:

Με βάση τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο 3869/2010 σχετικά με τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων και συγκεκριμένα σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 1 στη διαδικασία ρύθμισης του ανωτέρω νόμου μπορούν να υπαχθούν φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα.

Πρακτικά, δηλαδή όσοι έχουν εμπορική ιδιότητα δεν μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση του νόμου αυτού. Και εδώ τίθεται ένα πολύ μεγάλο ζήτημα για το ποια είναι η πρόνοια του νόμου σχετικά με τις οφειλές εμπόρων. Προφανώς βέβαια δεν υπάρχει καμία μέριμνα γι’ αυτούς, διότι εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του άνωθι νόμου εξαιτίας της πτωχευτικής ικανότητας που έχουν.

"Sponsored links"

Σύμφωνα όμως μ’ αυτή την προϋπόθεση εξαιρείται ένα μεγάλο μέρος δανειοληπτών – σε πραγματικά μεγέθη το μεγαλύτερο – που ‘’ασφυκτιά’’ από τις οφειλές προς τις Τράπεζες και αυτό είναι οι έμποροι που αποτελούν τον πυρήνα και την ατμομηχανή της οικονομίας. Και ενώ πρώην έμποροι κατ’ ερμηνευτική εφαρμογή του νόμου υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του, εντούτοις πρακτικά μια διακοπή εργασιών και άρα απώλεια της εμπορικής ιδιότητας δεν εγγυάται υπαγωγή του οφειλέτη στο νόμο 3869/2010 διότι σύμφωνα με το α.2 παρ. 3 του νόμου 3588/2007 (πτωχευτικός κώδικας) η παύση  της εμπορίας ή της οικονομικής δραστηριότητας ή ο θάνατος δεν κωλύουν την πτώχευση, εφόσον επήλθαν σε χρόνο κατά τον οποίο ο οφειλέτης είχε παύσει τις πληρωμές του.

Ως εκ τούτου αν η παύση της εμπορίας συμπίπτει με την παύση των πληρωμών τότε ο οφειλέτης έχοντας τη δυνατότητα πτώχευσης δεν μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα.

Επομένως συμπερασματικά πρέπει κάποιος (έμπορος) σε άσχετο χρόνο κατά το παρελθόν για λόγους άσχετους με οικονομικές δυσκολίες να έπαυσε τις δραστηριότητες του ως έμπορος κάνοντας παύση εργασιών προκειμένου να μπορέσει να υπαχθεί στο νόμο 3869/2010.

Επειδή όμως η πλειονότητα των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων είναι έμποροι, οι οποίοι μάλιστα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που έπληξε και πλήττει τη χώρα μας εμφανίζουν αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων τους κυρίως το τελευταίο έτος (άρα μία παύση της εμπορίας τους θα συμπίπτει χρονικά με την παύση των πληρωμών) θα πρέπει η πολιτεία να ‘’σκύψει’’ πάνω στο πρόβλημα των εμπόρων, εντάσσοντας και αυτούς με τρόπο σαφή και ορισμένο στο πεδίο ρύθμισης του νόμου 3869/2010 χωρίς να καταλείπεται καμία αμφιβολία και χωρίς να υπάρχει καμία ασάφεια για το εάν οι έμποροι, πρώην ή και νυν, υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του νόμου 3869/2010.

Ο εμπορικός κόσμος υποφέρει και εξαιρώντας τον από τη ρύθμιση του νόμου 3869/2010 οδηγείται με μαθηματικά ακρίβεια με βήματα γοργά προς τη χρεοκοπία, χωρίς να υπάρχει καμία δυνατότητα να σωθούν επιχειρήσεις. Και βέβαια δεν είναι στόχος να πληγούν απ’ αυτή τη διαδικασία οι ελληνικές τράπεζες καθότι υπάρχει πρόβλεψη για ρύθμιση και άρα αποπληρωμή των δανείων. Αυτό που ζητά η ελληνική εμπορική κοινότητα και είναι κοινός τόπος όλων είναι μια λύση ξεκάθαρη, δίκαιη και ισότιμη για αμφότερα τα μέρη (Τράπεζες και οφειλέτες) προκειμένου και οι έμποροι να έχουν τη δυνατότητα υπαγωγής στο νόμο 3869/2010.Εκείνο που βασικά θα θέλαμε να σας τονίσουμε είναι η αδυναμία του πολίτη, που χθες υπήρξε έμπορος, σήμερα έχει βάλλει λουκέτο στο κατάστημά του, με αδυναμία πληρωμής των φορολογικών του υποχρεώσεων (κλεισίματος)από την αρμόδια Οικονομική Υπηρεσία, αδυναμία πληρωμής του ασφαλιστικού Φορέα, ουσίας δεν έχει εργασία, δεν μπορεί να δηλώσει ανεργία ,επομένως είναι ο “πολίτης του περιθωρίου” με χρέη που συνεχώς μεγαλώνουν από τόκο και ανατοκισμό.

Επειδή η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, είναι ένας από τους Φορείς που βάσει του Νόμου 3869/2010 συμμετέχει στην συνδρομή εξώδικης ρύθμισης των οφειλετών, και βάσει της μέχρι σήμερα εμπειρίας μας από την διαχείριση υποθέσεων, σας καλούμε να προβείτε στην ένταξη των πολιτών αυτών στις ρυθμίσεις του Ν.3869/2010

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live