ΕΠΚΧΑΝ: Αιτείται η παρέμβαση του Προέδρου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Ελλάδος για εξώδικη ρύθμιση των χρεών βάσει του Ν. 3869/2010

Κανένα σχόλιο

Επιστολή παρέμβασης σχετικά με την κωλυσιεργία των Τραπεζών αλλά και την απροθυμία τους να δεχτούν τις αιτήσεις των καταναλωτών για εξώδικη ρύθμιση, βάσει του Ν.3869/2010, έστειλε η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων στον Πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και στην οποία μεταξύ των άλλων αναφέρεται:

Η ΄Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Χανίων, ως Φορέας που νομιμοποιείται στην συνδρομή των δανειοληπτών, βάσει του ν.3869/2010, νοιώθει την ανάγκη να σας εκφράσει την δυσαρέσκεια της, για την μέχρι σήμερα διαχείριση των αιτήσεων των καταναλωτών, από τις Τράπεζες (μέλη) σας, για την εξώδικη ρύθμιση οφειλών. Ελάχιστες είναι Τράπεζες που έχουν ανταποκριθεί και μας έχουν απαντήσει έστω και αρνητικά. Αντίθετα μάλιστα, παρά την παρέμβαση μας, ως ενδιάμεσος Φορέας συνδρομής των καταναλωτών, λίγες φορές μας κοινοποιείται το έγγραφο της θετικής ή απορριπτικής πρότασης.

Οι Ενώσεις Καταναλωτών, στο κάλεσμα της πολιτείας, δέχτηκαν με προθυμία να μετέχουν στην συνδρομή εξώδικης ρύθμισης, αλλά η απαξίωση των Τραπεζών να απαντήσουν στους καταναλωτές σε κάθε που αφορά εκείνες και τους καταναλωτές μας δημιουργεί έντονο προβληματισμό. Δεν γνωρίζουν ότι η προθυμία των Τραπεζών να “τα βρούνε” με τους πελάτες τους ευνοεί αυτές; Γιατί απαξιούν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τους πελάτες τους, Συμπερασματικά παρατηρούμε ότι απλώς αυτοχρηστήκαμε διεκπεραιωτές των εγγράφων, μεταξύ καταναλωτών – Τραπεζών, αφού οι ίδιες οι Τράπεζες επιδεικτικά μας αγνοούν και ζητούν αυτόβουλα δικαιολογητικά που αυτές κρίνουν, με έγγραφά τους απευθείας από τους ίδιους τους καταναλωτές, για να δεχθούν την πρόταση “οικονομικό προφίλ” που μέσω των Ενώσεων ή άλλων φορέων που νομιμοποιούνται στην συνδρομή έχουν προωθηθεί σ’ αυτές.

"Sponsored links"

Η Ένωση μας, η οποία έχει ανοίξει πάνω από 1300 φακέλους συνδρομής των δανειοληπτών, ζητά την παρέμβασή σας, για την ανταπόκριση των Τραπεζών στις αιτήσεις των υπερχρεωμένων πολιτών, για συμβιβαστική ρύθμιση των χρεών τους, για ομαλοποίηση της κατάστασης, διότι η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, θα καλέσει τους καταναλωτές-δανειολήπτες να προχωρήσουν σε κατάθεση αίτησης στο Ειρηνοδικείο, που βάσει Νόμου έχει ανοίξει στην υποδοχή κατάθεσης αιτήσεων για τους δανειολήπτες, από 3-1-2011, χωρίς να έχει τις απαντήσεις των μελών σας, αφού έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα πάνω από τρεις μήνες, η αναμονή έχει υπερβεί τον “εύλογο χρόνο” του ενός μήνα.

Σας υπενθυμίζουμε δε ότι, η ρύθμιση των χρεών μπορεί πλέον να γίνει και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των πιστωτών, με αποφάσεις των αρμοδίων Ειρηνοδικείων. Οι καταναλωτές έχουν πλέον διαπραγματευτική δύναμη και οι προσπάθειες εξώδικης και συμβιβαστικής ρύθμισης των χρεών αποκτούν μία νέα δυναμική.

Πιστεύουμε ότι οφείλετε να αναγνωρίσετε τα νέα “δεδομένα” που εισάγει ο Ν.3869/2010, να δεχτείτε να νέα οικονομικά δεδομένα του υπερχρεωμένου καταναλωτή, και να προχωρήσετε άμεσα στην εξυπηρέτηση των δανείων εξωδικαστικώς παροτρύνοντας τις Τράπεζες (μέλη σας), να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού, εξετάζοντας με θετική διάθεση και με βάση τις πραγματικές εισοδηματικές δυνατότητες των οφειλετών τις αιτήσεις ρύθμισης των χρεών που έχουν υποβληθεί ή θα υποβληθούν στο μέλλον.

Με Εκτίμηση
Η Πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων
Ιωάννα Μελάκη

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live