ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΑ: όρους «ακόμη πιο αυστηρούς από το μηχανισμό στήριξης» προαναγγέλλει ο Βαν Ρομπαϊ

Κανένα σχόλιο

Ανησυχητική η απάντησή του σε παρέμβαση του Μιχάλη ΤρεμόπουλουΤο θέμα των ευρωομολόγων έθεσε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Βαν Ρόμπαϊ, σε ειδική συνεδρίαση της ομάδας των Πράσινων ευρωβουλευτών, όπου ο κ.Βαν Ρόμπαϊ παρευρέθηκε ως προσκεκλημένος και απάντησε σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών.

Απευθυνόμενος προς τον κ. Βαν Ρόμπαϊ, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων αναφέρθηκε στην Έκθεση Γκίγκολντ (από το όνομα του Πράσινου ευρωβουλευτή που την εισηγήθηκε), που υιοθετήθηκε σχεδόν ομόφωνα από το ευρωκοινοβούλιο στις 25 Μαρτίου 2010 και περιείχε πρόταση για έκδοση ευρωομολόγων ως απάντηση στα υψηλά spread. Σημειώνοντας το προβληματικό πλαίσιο του Μηχανισμού Στήριξης και την καθυστερημένη ανακάλυψη των ευρωομολόγων από τον Έλληνα πρωθυπουργό, ρώτησε αν θα στηριχθεί η έκδοση ευρωομολόγων έστω και τώρα.

Στην απάντησή του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι  “Οι όροι που θα τεθούν μαζί με τα Ευρωομόλογα θα είναι ακόμη πιο αυστηροί από αυτούς του Μηχανισμού Στήριξης”, διευκρινίζοντας ότι τα ευρωομόλογα θα ισχύσουν παράλληλα με αυτόν και δεν αντιτίθενται στις μέχρι τώρα επιλογές. Για την έκδοση ευρωομολόγων, ο ίδιος υποστηρίζει την πρόταση για BlueBonds, που θα καλύπτουν με χαμηλό επιτόκιο αποκλειστικά το τμήμα του χρέους που επιτρέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας (μέχρι 60% του ΑΕΠ κάθε χώρας).

"Sponsored links"

Όπως σημείωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος σε δήλωσή του αμέσως μετά:  «Η Ευρώπη έχει όντως ανάγκη από μια κοινή οικονομική πολιτική, και τα ευρωομόλογα είναι σημαντικό βήμα για να φθάσουμε σε κάτι τέτοιο. Μια κοινή οικονομική πολιτική, όμως, που απλώς θα επιδεινώνει την ύφεση μέσω δρακόντειων όρων, θα είναι μάλλον εργαλείο διάλυσης της Ε.E. παρά ισχυροποίησής της. Δεν αρκεί, λοιπόν, οποιοδήποτε ευρωομόλογο: οι όροι της έκδοσής του και η κοινή οικονομική πολιτική που θα το συνοδεύει, πρέπει οπωσδήποτε να είναι συμβατοί με την ανάγκη να επενδύσουν άμεσα, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, στην ταυτόχρονη έξοδο από την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση. Η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα μπουν άραγε στον κόπο να εξηγήσουν στους πολίτες όσα κρύβονται πίσω από την άγνωστη λέξη που χρησιμοποιούν τελευταία ως σημαία τους;»

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live