Ε. Δαμιανάκης: «Για την έξοδο από την κρίση απαιτείται ριζική αναμόρφωση των θεσμών – Αναγκαία η συμπόρευση όλων των πολιτικών δυνάμεων»

Κανένα σχόλιο

«Απαιτείται ριζική αναμόρφωση των θεσμών με καθολική συμμετοχή και συμπόρευση όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου», τόνισε ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Ευτύχης Δαμιανάκης, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2011.

Απευθυνόμενος στον υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη, που βρισκόταν εκείνη την ώρα στα κυβερνητικά έδρανα, ο κ. Δαμιανάκης επεσήμανε ότι, αν και «πήγαμε καλά στο θέμα του περιορισμού του ελλείμματος και μάλιστα πετύχαμε μια δημοσιονομική προσαρμογή πολύ καλύτερη από εκείνη που είχαμε υπολογίσει, στο θέμα των εσόδων έχουμε ακόμα πρόβλημα. Και είναι το άμεσο ζήτημα για το οποίο ο κόσμος θα νιώσει ότι τελικά υπάρχει δικαιοσύνη στη χώρα. Γιατί σήμερα τι σου λέει; Έφαγε ο ένας, έφαγε ο άλλος, τα φάγανε και εμείς πληρώνουμε. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι πρέπει να συμμετέχουν ισότιμα στον επιμερισμό των βαρών».

Ο κ. Δαμιανάκης τόνισε ότι γνωρίζει ότι τα μέτρα είναι δυσάρεστα και απευθυνόμενος σε βουλευτές της αντιπολίτευσης, αναρωτήθηκε: «Έχετε την εντύπωση ότι εμείς είμαστε ευχαριστημένοι από αυτά τα μέτρα που παίρνουμε; Έχετε την εντύπωση ότι είμαστε αναίσθητοι, ότι δεν βλέπουμε ότι τα πρώτα θύματα αυτής της κρίσης είναι οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Αυτοί είναι τα θύματα».

"Sponsored links"

Ο Χανιώτης βουλευτής χαρακτήρισε θεσμική και πολυεπίπεδη τη σημερινή κρίση, υπογραμμίζοντας τον παγκόσμιο χαρακτήρα της και τόνισε: «Σήμερα αυτός που δοκιμάζεται είναι ο ευρωπαϊκός Νότος, είναι η ευρωπαϊκή ενοποίηση, η σωτηρία ή μη του ευρώ. Δεν θέλω να δεχθώ ότι μπορεί η χώρα να επιστρέψει στη δραχμή. Μια χώρα εισαγωγική και όχι εξαγωγική. Όσοι το λένε αυτό διαπράττουν μεγάλο λάθος».

Ο κ. Δαμιανάκης επισήμανε ακόμη ότι η απαξίωση του πολιτικού κόσμου της χώρας θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή και προειδοποίησε ότι  «ακόμα και με δείκτες οικονομίας, που πραγματικά είναι ευοίωνοι, χωρίς κοινωνική συνοχή, δεν θα πάει η χώρα μπροστά». Ο βουλευτής έκανε εκτεταμένη αναφορά σε συγκεκριμένα παραδείγματα αδιαφάνειας και δυσλειτουργίας των θεσμών: «Λειτουργεί η δικαιοσύνη όπως πρέπει και όπως όλοι θέλουμε; Και, βεβαίως, όχι με ευθύνη της συντριπτικής πλειοψηφίας των δικαστών. Όμως, δυστυχώς, υπάρχουν και εκείνοι, οι ελάχιστοι, οι οποίοι, εξαιτίας της αυστηρότητάς τους, στέλνουν κάποιον στις φυλακές για 2.500 ευρώ χρέος στο ΤΕΒΕ. Την ίδια ώρα “μεγαλοκαρχαρίες” είναι ασύδοτοι και κυκλοφορούν ελεύθεροι μεταξύ μας. Και εκεί ο πολίτης αντιδρά. Και αυτό είναι ένα μεγάλο ρήγμα στην αναγκαία κοινωνική συνοχή. Υπήρξε διαφάνεια σε αυτήν τη χώρα; Σήμερα καταδικάστηκε ο Εφραίμ και ο Αρσένιος σε δέκα μήνες. Πολιτικές ευθύνες δεν υπάρχουν;».

Επίσης, αναφορικά με τις αιτίες που έχουν οδηγήσει στην απαξίωση του πολιτικού κόσμου της χώρας, ο κ. Δαμιανάκης είπε: «Δεν ευθύνομαι εγώ ως βουλευτής, επειδή ο τότε Πρωθυπουργός έκλεισε τη Βουλή νύχτα για να παραγραφούν οι ευθύνες των πολιτικών προσώπων. Και δεν είναι μόνο  το θέμα της αναγκαίας τροποποίησης του Συντάγματος, σε ό,τι αφορά το θέμα του αδιώκτου των βουλευτών. Είναι η πράξη αυτή καθ’ εαυτή, ότι έκλεισε τη Βουλή». Και πρόσθεσε: «Όπως, επίσης, δεν φέρω και καμία ευθύνη γιατί έφυγε νύχτα ο Καραβέλας και με φως, μεσημέρι, ο Χριστοφοράκος. Και δεν φέρει και κανείς από όλους τους βουλευτές ευθύνη. Την ευθύνη την έχουν αυτοί που ήταν αρμόδιοι να το πράξουν και δεν το έπραξαν, με συγκεκριμένες ενέργειες και παραλείψεις τους. Δεν χρωστάμε εμείς να απολογηθούμε γι’ αυτό. Και για το ότι κρύβονται όλοι. Και για το ότι δεν μπορούμε τώρα 8 μήνες να τους βρούμε. Αφού τους αφήσαμε και φύγανε. Πού να τους βρούμε; Και πήγαμε στη Γερμανία, λέει, να τους εξετάσουμε και μας δουλεύανε. Οι βουλευτές φταίμε; Ή όσοι πήραν αυτές τις αποφάσεις; Έφυγαν σαν κύριοι, γιατί κάποιοι “μπέρδεψαν” διάφορα έγγραφα».

Επίσης, ο Ευτύχης Δαμιανάκης χαρακτήρισε σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της κατοχύρωσης της διαφάνειας τη σύσταση της Ειδικής Διαρκούς Κονοβουλευτικής Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων, της οποίας είναι πρόεδρος, σημειώνοντας ότι «δεν φταίει κανείς από εμάς για το πώς γίνονταν οι προμήθειες όλα τα χρόνια στις Ένοπλες Δυνάμεις. Τώρα για πρώτη φορά αποφασίσαμε και συστήσαμε μια Διαρκή Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή, όπου τους καλούμε όλους ενώπιος ενωπίω». Επίσης, όσον αφορά τις προσλήψεις στο δημόσιο και «τη δυνατότητα που είχε ο καθένας να διορίζει όποιον θέλει όπου θέλει», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, ο κ. Δαμιανάκης υπογράμμισε ότι «ψηφίσαμε ένα νόμο οριζόντιο: πουθενά πια προσλήψεις έτσι. Μόνο στο πλαίσιο της αξιοκρατίας μέσω ΑΣΕΠ».

Καταλήγοντας, ο κ. Δαμιανάκης καυτηρίασε τη στάση ορισμένων βουλευτών της συμπολίτευσης, σημειώνοντας ότι «με τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, όπως και κάθε συνάδελφος, ασκώ έλεγχο στην Κυβέρνηση, όπως έχουμε εξουσιοδότηση από τον Κανονισμό της Βουλής και από το Σύνταγμα. Αυτός είναι ο ρόλος μας και, βεβαίως, ο καθένας από εμάς πρέπει να το κάνει. Όμως, όταν ανήκεις σε μια παράταξη, σε ένα κόμμα, με το οποίο έχεις εκλεγεί Βουλευτής, οφείλεις, πέραν του ελέγχου και της κριτικής, όταν διαφωνείς, να παραιτείσαι. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη. Όταν διαφωνώ, παραιτούμαι και πάω στο σπίτι μου».

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live