Ερωτήματα και επισημάνσεις για τις νέες πρακτικές της Μονής Γουβερνέτου

2 Σχόλια

Πολύς λόγος τελευταία για την επένδυση ΜΑΜΟΥΘ με το Ηλιοθερμικό Πάρκο από τη Μονή Γουβερνέτου. Απάντησε κυρίως στα δημοσιεύματα του «ΑΓΩΝΑ της Κρήτης» και στην εκπομπή της ΚΡΗΤΗ TV1 Χθες Σήμερα Αύριο με τον Νίκο Αγγελάκη ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός και ακολούθησαν άλλα δημοσιεύματα γνωστών κύκλων. Για το θέμα επίσης πήραν θέση πολλοί φορείς του Νομού Χανίων εκφράζοντας στην συντριπτική τους πλειοψηφία επιφυλάξεις.

gouvern1 Οι ανακοινώσεις – τοποθετήσεις των φορέων για το Ηλιοθερμικό Πάρκο εστάλησαν και στον ΑΓΩΝΑ της Κρήτης σε αντίθεση με την τοποθέτηση του κ. Δαμασκηνού που πέρα από κάθε έννοια δεοντολογίας και αντικειμενικότητας εστάλη και εδημοσιεύθη από ότι αντιληφθήκαμε μόνο στον «νέο Κήρυκα» και τα «Χανιωτικά Νέα». Με έκπληξή μας είδαμε στην τοποθέτηση του Μητροπολίτη μας να μην αναφέρεται σχεδόν τίποτα για την «ταμπακιέρα»…

"Sponsored links"

Μια γενική αναφορά στις περιουσίες των μονών και πως αποκτήθηκαν και στη συμβολή τους στην πορεία του Έθνους είναι εκ του περιττού, δεν αμφισβητείται και δεν βοηθά σε τίποτα στο να ξεκαθαρίσει η σκέψη του κάθε Χανιώτη για τους λόγους που οδήγησαν την μονή Γουβερνέτου σε μια ξαφνική πρωτοφανέρωτη στα δεδομένα των Χανίων μεγαλοεπιχειρηματικότητα.

Ένα μοναστήρι που πάντα βρισκόταν «δεμένο» αρμονικά με τους κατοίκους της περιοχής Ακρωτηρίου αφού αλλάζει σύνθεση δείχνει ένα άλλο πρόσωπο. Συμπεριφέρεται ως ιδιοκτήτης, αποβάλλει 3 βοσκούς από την περιοχή της, κόβει ιστούς σημαιών του Μνημείου πεσόντων της Μάχης της Κρήτης, αλλάζει όλως διόλου η διακόσμηση της Μονής αποκαθηλώνοντας τα κάδρα των προηγούμενων στελεχών της Μονής και άλλων και τοποθετεί άλλα.

Προσπαθεί ακόμα το νέο ηγουμενοσυμβούλιο της Μονής με πράξεις του που δικαιολογεί ως προσήλωση στο θείο να επιβάλλει νέα ήθη. Νέα στοιχεία παρέχουν ενδείξεις ότι προσπαθεί να αναπροσαρμόσει το αντίτιμο παραχώρησης οικοπέδων για ανέγερση σχολείων και ενώ έχουν δοθεί με ένα συμβολικό τίμημα τώρα ζητούν την «αγοραία αξία»!!!

Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή των Μονών Ακρωτηρίου είχε προγραμματιστεί η ανέγερση του εργοστασίου απορριμμάτων που με πολλούς αγώνες λαού και μοναχών εκείνης της εποχής απεφεύχθη. Το επιχείρημα ήταν η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ και η ανάδειξη και αναστήλωση των μνημείων της φύσης των εγκαταλειμμένων μοναστηριών και η ανάδειξη της περιοχής ως εξέχουσας σημασίας φυσικού κάλλους και ιστορικής μνήμης.

Πώς όλα αυτά άλλαξαν και διαφοροποιήθηκε πλήρως η τακτική της Μονής είναι το ΜΕΓΑ ερώτημα. Ποιοι παράγοντες συντέλεσαν σ’ αυτό; Που αποσκοπούν; Δυστυχώς ΕΠΑΛΗΘΕΥΟΝΤΑΙ όλα τα αρχικά δημοσιεύματα του «Α.τ.Κ.» που ξεκίνησαν με αφορμή την αχαρακτήριστη επέμβαση στο παρακείμενο της Μονής Γουβερνέτου Μνημείο Πεσόντων. Τότε, ο νυν Αρχιεπίσκοπος και τότε Μητροπολίτης μας Ειρηναίος με επιστολή του είχε δεσμευτεί πως «ότι θα εγίνετο στη Μονή θα εγίνετο μόνο με ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟ».

Τώρα προχωρούν σχεδόν εν κρυπτώ σε μια επένδυση χωρίς να έχουν ενημερώσει ούτε το Δήμο Ακρωτηρίου ή να έχουν συμβουλευτεί έστω τους ειδικούς φορείς των Χανίων (ΤΕΕ – Πολυτεχνείο κτλ). Διάλογος εκ των υστέρων σε προειλημμένες αποφάσεις; Ποιοι καθοδηγούν ή ποιους καθοδηγούν οι μοναχοί; Ποιος ο ρόλος της Μονής Βατοπεδίου της οποίας ο ηγούμενος απασχόλησε και απασχολεί το πανελλήνια με τις ενέργειές του;

Αυτά ως γενικές παρατηρήσεις. Θα επανέλθουμε σύντομα πιο συγκεκριμένα επί της ΜΑΜΟΥΘ επιχειρηματικής δραστηριότητας της Μονής

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live