«Η Κομισιόν αναγνωρίζει τη σημασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση καταστρατηγεί κάθε έννοια κοινωνικού διαλόγου»

Κανένα σχόλιο

Απάντηση Επιτρόπου Andor σε ερώτηση των Ευρωβουλευτών Κ. Πουπάκη και Γ. Κουμουτσάκου

«Η Επιτροπή πιστεύει ότι ο κοινωνικός διάλογος μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας των αγορών εργασίας και στην αποφυγή των εργασιακών συγκρούσεων. Στην επικείμενη έκθεση, μάλιστα, σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις στην Ευρώπη του 2010 σημειώνεται ότι οι εργοδότες και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης μέσω των διαδικασιών του κοινωνικού διαλόγου, διαβουλεύσεων και συλλογικών διαπραγματεύσεων τόσο σε διακλαδικό όσο και σε τομεακό και εταιρικό επίπεδο», επεσήμανε ο κ. Lazlo Andor, Επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης σε ερώτηση των ευρωβουλευτών Κ. Πουπάκη και Γ. Κουμουτσάκου, σχετικά με τον αναγκαίο και ουσιαστικό ρόλο των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην αντιμετώπιση της έξαρσης των φαινομένων της υποαπασχόλησης, της εργασιακής επισφάλειας, της αδήλωτης εργασίας, καθώς και των αυθαίρετων απολύσεων στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας για το 3ο τρίμηνο του 2010, το 25 % του εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα απασχολείται χωρίς κοινωνική ασφάλιση, ενώ ιδιαίτερη αύξηση παρουσιάζουν τα ποσοστά της μερικής απασχόλησης και της εκ περιτροπής εργασίας, αλλά και οι μετατροπές συμβάσεων από πλήρη σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση. Η πλειονότητα των αδήλωτων εργαζομένων προέρχεται από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι και εποχικοί εργαζόμενοι, οι οποίοι φαίνεται να έχουν αδυναμία διαπραγμάτευσης ακόμη και των ελάχιστων προβλεπόμενων όρων (μισθό, ασφάλιση, ασφαλείς συνθήκες) εργασίας. Η αδήλωτη εργασία και η ευελιξία χωρίς ανάλογη ασφάλεια δείχνουν να αυξάνονται, μέσα σε ένα γενικότερο περιβάλλον ανεργίας και εργασιακής αβεβαιότητας επιφέροντας ραγδαίες δυσμενείς επιπτώσεις στο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και στην υγιώς ανταγωνιστική λειτουργία της οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα, με το νέο πολυνομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, η ελληνική κυβέρνηση καταλύει τον κοινωνικό διάλογο, καταργώντας το πολυεπίπεδο του χαρακτήρα του και διαστρεβλώνει τη σημασία και τη σκοπιμότητα του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

"Sponsored links"

Σε αυτήν την κατεύθυνση οι κκ Πουπάκης και Κουμουτσάκος κατέθεσαν γραπτή ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλώντας την να τοποθετηθεί σχετικά με:

Την ύπαρξη ή μη ενός σταθερού πλαισίου συλλογικών διαπραγματεύσεων και ενός ισχυρού οργάνου επίλυσης συλλογικών διαφορών στα κράτη – μέλη, με δεδομένη τη συνεχιζόμενη απορρύθμιση των εθνικών αγορών εργασίας και την αδυναμία των εργαζομένων να διασφαλίζουν από μόνοι τους έστω και τους κατώτατους προβλεπόμενους όρους εργασίας.

Σχολιάζοντας την απάντηση του Επιτρόπου Andor, οι δύο Ευρωβουλευτές δήλωσαν: «Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει την αναγκαιότητα του κοινωνικού διαλόγου στο πλαίσιο του καθορισμού των εργασιακών σχέσεων και της επίτευξης της εργασιακής ειρήνης, ιδιαίτερα σε περίοδο εκτεταμένης οικονομικής ύφεσης, η ελληνική κυβέρνηση επιλέγει το δρόμο της καταστρατήγησης και αποδυνάμωσής των διαπραγματεύσεων των κοινωνικών εταίρων με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός φτωχού και κατακερματισμένου εργατικού δυναμικού, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι το μισθολογικό κόστος δεν αποτελεί τροχοπέδη για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ενώ από το 1990 μέχρι και σήμερα οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις διασφάλιζαν τα δικαιώματα εκατομμυρίων εργαζομένων και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς εργασίας. Η αμφισβητούμενη οικονομική διάσωση γίνεται συνώνυμη με την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, τη διάβρωση του κοινωνικού κράτους και την υπανάπτυξη, με το ποσοστό των φτωχών εργαζομένων να αγγίζει το 14%, το 28% των συνανθρώπων μας να απειλούνται ή να βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να παραπαίουν και την ανεργία των νέων να ξεπερνά το 20%».

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live