Η Οδύσσεια μιας δικαστικής απόφασης

Κανένα σχόλιο

Με αφορμή το μπαράζ συνεδριάσεων του ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων προκειμένου να περάσει η θέση της ΠΑΣΚ και του Προέδρου της περί μη συμμετοχής των αιρετών στη διαδικασία επανακρίσεως του ακυρωθέντα πίνακα των Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Α΄/θμιας ώστε να αναβληθούν επ αόριστον επισημαίνεται

Είναι η πρώτη φορά που οι εκπρόσωποι των εργαζομένων (το μάτι και το αφτί του κλάδου στις διεργασίες της Διοίκησης , τους αποκαλούν) μπλοκάρουν την εφαρμογή Δικαστικής Απόφασης που δικαιώνει τους συν/φους και μάλιστα με εξευτελισμό των συλλογικών διαδικασιών και καλλιεργώντας κοινωνικό αυτοματισμό (Διευθυντές εναντίον δικαιωθέντων) και λασπολογίες.

Η στάση αυτή των αιρετών περί αναστάτωσης των σχολείων είναι τουλάχιστον προσχηματική, δεδομένου ότι δεν παραιτήθηκαν όταν ο πίνακας Διευθυντών εφαρμόστηκε πάλι Δεκέμβρη του 2007. Αλήθεια τότε δεν αναστατώθηκαν τα σχολεία; Και μάλιστα και με γενική ομολογία ότι οι κρίσεις εκείνες χαρακτηρίστηκαν ως κρίσεις διαπλοκής και πολιτικών διώξεων.

"Sponsored links"

Τη στάση της ΠΑΣΚ την καταλαβαίνουμε, καθώς και την απουσία της ΔΑΚΕ (δηλ. πλήρης κάλυψη και συμπόρευση). Με την ΕΑΚ όμως αλήθεια τι έγινε;

Στη μεν έκτακτη Γενική « Συγκέντρωση του 1/3 των Διευθυντών» και ολίγων συναδέλφων εξέφρασε την αγωνιστική άποψη ότι η απόφαση του Δικαστηρίου πρέπει να εφαρμοστεί και δικαιολογίες του τύπου «αναστάτωση των σχολείων» δεν ισχύουν, δεδομένου ότι τα σχολεία αναστατώνονται έτσι κι αλλιώς καθημερινά από τα πολλά προβλήματα της εκπαιδευτικής πολιτικής που είναι και πολύ πιο ουσιώδη.

Η θέση αυτή όμως άλλαξε μετά από 24 ώρες, όταν η ΠΑΣΚ μια και η « έκτακτη Γ.Σ.» δεν της έβγαλε την απόφαση που ήθελε, όρισε νέα συνεδρίαση του Δ.Σ.. Εκεί λοιπόν υποχώρησε η ΕΑΚ στις επιθυμίες της ΠΑΣΚ, ταυτιζόμενη πλήρως με τη θέση της.

Με τη στάση τους αυτή, της παραίτησης τι επιδιώκουν αλήθεια;

-Την κατάργηση του θεσμού των αιρετών ή απλά φοβούνται τα πολιτικό κόστος εν όψει των εκλογών του Μάη;

Να σημειωθεί ότι η μόνοι που εμμένουν στην κατάργηση των συνεντεύξεων από κάθε λογής υπηρεσιακές μεταβολές είναι το ΠΑΜΕ και η ΕΣΑΚ.

-Μήπως τελικά η παραίτησή τους είναι εκ του ασφαλούς μια και η θητεία τους τελειώνει σε 5 -10 μέρες; Μήπως έτσι εφευρίσκουν πάλη το πρόσχημα ότι αλλαγές Διευθυντών δεν μπορούν να γίνουν γιατί δεν θα υπάρξουν άλλες διακοπές παρά το Πάσχα; ΄Η θα επιμείνουν σε εικονικές κρίσεις το καλοκαίρι;

-Θα παραιτηθούν εκ νέου άραγε οι αιρετοί της ΠΑΣΚ και ΕΑΚ που θα αναλάβουν από 1/1/11;

-Μήπως με τα αδιέξοδα που δημιουργούν προκαλούν την επέμβαση του Υπουργείου στα εσωτερικά των συνδικάτων;

"Sponsored links"

-Γιατί οι κρίσεις στα Χανιά μπλοκάρονται και στο Ηράκλειο υλοποιούνται; Δεν είναι η ίδια δικαστική απόφαση με τον ίδιο λόγο;

Για την ιστορία ο πίνακας Διευθυντών του 2007 ουσιαστικά κατέπεσε στη συνείδηση των συναδέλφων και της κοινωνίας σαν πίνακας διαπλοκής και πολιτικής αντεκδίκησης.

Επειδή οι αιρετοί που συμμετείχαν ήταν και κρίνοντες και κρινόμενοι και παραβιάζεται η αρχή της αμεροληψίας (Διοικητικό Εφετείο Αθηνών 759/2005 και 23/2009) το Δικαστήριο θεωρεί παράνομη τη σύνθεση και κατά συνέπεια παράνομες και τις αποφάσεις.To ίδιο άλλωστε συνέβη και στο Ηράκλειο.

Όσον αφορά την αναστάτωση στα σχολεία, η απόφαση του Δικαστηρίου έχει βγει από το Φεβρουάριο του 2010. Με προσπάθεια παραποίησής της ,διάφορες κωλυσιεργίες και διαδικαστικές διευκρινήσεις η απόφαση έφτασε να εφαρμοστεί το Δεκέμβρη φέτος .Γι’ αυτό δεν φταίνε βέβαια οι δικαιωθέντες συνάδελφοι αλλά τα προβλήματα στο χώρο της δικαιοσύνης και ο  εκάστοτε κρατικός μηχανισμός που εν πολλοίς είναι και κομματικός , ειδικά σε τέτοιες θέσεις. Στο Ηράκλειο τέλος δεν υφίσταται θέμα αναστάτωσης; Γιατί ο εκεί Σύλλογος επιμένει να αποδοθεί δικαιοσύνη;

H κάλυψη της ΔΟΕ τι σημαίνει; Πώς πέρασε αιφνιδιαστικά και χωρίς κανείς να γνωρίζει ημέρα απεργιακού αγώνα; Γιατί ψηφίστηκε μόνο από ΠΑΣΚ- ΔΑΚΕ ; Τι σημαίνει αυτό για το Ηράκλειο;

Για την ιστορία τόσον η ΔΟΕ όσο και ο τοπικός Σύλλογος ουδέποτε αποφάσισαν αν καλώς ή κακώς έγιναν οι κρίσεις στα Χανιά το 2007.Η ΟΛΜΕ όμως είχε προειδοποιήσει τις κατά τόπους ΕΛΜΕ για τις συνέπειες συμμετοχής κρινόντων –κρινομένων στα συμβούλια πριν τις κρίσεις, η ΔΟΕ ποτέ. Κι όταν βγήκαν ακυρωτικές αποφάσεις η ΟΛΜΕ και οι κατά τόπους ΕΛΜΕ ζήτησαν άμεσα την εφαρμογή τους από το Υπουργείο.

Με τις κωλυσιεργείς και το σχιζοειδή λόγο τους αλήθεια θεωρούν ότι βοηθούν τους συναδέλφους να διεκδικούν από καλύτερες θέσεις τα δικαιώματα μιας παιδείας  υπέρ των λαϊκών αναγκών ή επιβάλλουν βαθύτερο κομματικό κράτος; Που είναι η πολυθρύλητη αξιοπρέπεια και η αξιοκρατία; Μήπως την ανακαλύπτουμε μόνο σαν αντιπολίτευση; Θα ξαναδιεκδικήσει ποτέ στα Χανιά δάσκαλος που αδικείται δικαστικά αφού έτσι κι αλλιώς η απόφαση δε θα εφαρμοστεί;

Είναι σίγουρο ότι τα μεγάλα προβλήματα και της κοινωνίας και της λαϊκής παιδείας δεν  είναι άλλα .Είναι βέβαιο ότι αφού εξωθηθήκαμε σε διαδικασίες απόλυσης για μας δεν θα έχει παρά  ελάχιστο πρακτικό αποτέλεσμα η εφαρμογή της απόφασης.

Φαίνεται όμως και απ’ αυτό πως η γραμμή πλεύσης του συνδικάτου είναι στραβή. Ο γιαλός έτσι κι αλλιώς ζει την τρικυμία  του καπιταλισμού σε κρίση .Και για να γαληνέψει θέλει σοβαρούς ταξικούς αγώνες με σωστό περιεχόμενο κι όχι «ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ποτέ κατακτήσεών μας» Θέλει πραγματική ταξική ενότητα των εργαζομένων κι όχι να τους κόβουμε φέτες-φέτες στο βωμό του κοινωνικού αυτοματισμού. Σίγουρα δε θέλει πελατειακές σχέσεις,  για να αποκτήσει το ανάστημα και την αξιοπρέπεια που απαιτείται κι αυτός ο άλλος πόλος στα συνδικάτα υπάρχει κι ενδυναμώνεται κι είναι το ΠΑΜΕ .

ΖΩΗΣ  ΣΤΑΥΡΟΣ

ΔΑΣΚΑΛΟΣ

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live