Η ομιλία Σκουλάκη κατά την ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής

Κανένα σχόλιο

Κυρίες και Κύριοι

Φίλες και Φίλοι,

Θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας σήμερα εδώ και να ευχηθώ σε εσάς και τις οικογένειες σας χρόνια πολλά, καλή χρονιά, με υγεία και αισιοδοξία.

"Sponsored links"

Η σημερινή ημέρα, είναι μια ιστορική ημέρα τόσο για εμένα όσο και για το νέο δημοτικό συμβούλιο των Χανίων, το πρώτο στη μετά-Καλλικράτη εποχή, το οποίο θα κληθεί τα επόμενα 3,5 χρόνια να κάνει πράξη την αναμόρφωση της Αυτοδιοίκησης μέσα από ένα νέο οργανωτικό-διοικητικό σχήμα που θα ενσωματώνει αταλάντευτες αξίες και αρχές.

Οι στιγμές αυτές θέλω να γνωρίζετε πως είναι ιδιαίτερα φορτισμένες, δεδομένου ότι μια αδιάλειπτη πορεία 30 χρόνων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, έλαβε χθες και τυπικά τέλος, με την υποβολή της παραίτησης μου στον Πρόεδρο της Βουλής, προκειμένου σήμερα να βρεθώ ενώπιον σας για να αναλάβω τα νέα καθήκοντα μου.

Ουσιαστικά η αυλαία της κοινοβουλευτικής μου διαδρομής έκλεισε με την τελευταία αγόρευση μου στη Βουλή στις 19 Δεκέμβρη κατά την οποία όλες οι πτέρυγες της Βουλής επικρότησαν τις πολύχρονες προσπάθειες μου για την πατρίδα μας και τον τόπο μου.

Νιώθω την μεγάλη ανάγκη να ευχαριστήσω όλους τους συμπολίτες μου από καρδιάς για τη στήριξη και την αγάπη που μου έδωσαν απλόχερα όλα αυτά τα χρόνια, οι οποίοι μου έκαναν την τιμή και με επέλεξαν για 11 συνεχείς φορές να τους εκπροσωπώ στο ελληνικό κοινοβούλιο, μεταφέροντας στα κέντρα εξουσίας, τις αγωνίες και τα προβλήματα τους.

Σας ευχαριστώ θερμά και σας υπόσχομαι ένα πράγμα: Θα κάνω ότι μπορώ για να μην σας απογοητεύσω για την νέα εμπιστοσύνη που μου δείξατε αναδεικνύοντας με στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές Δήμαρχο του Νέου μεγάλου  Καλικρατικού Δήμου Χανίων.

Κυρίες και Κύριοι

Φίλες και Φίλοι,

Ο όρκος που δώσαμε πριν από λίγο, θέλω να γνωρίζετε ότι είναι όρκος τιμής και ευθύνης.

Απέναντι στον τόπο μας.

"Sponsored links"

Απέναντι στους συμπολίτες μας.

Η εμπιστοσύνη αυτή που μας έδειξαν οι συνδημότες μας στις πρόσφατες εκλογές, μας γεμίζει με μεγάλες ευθύνες στις οποίες οφείλουμε – τόσο εγώ ως Δήμαρχος όσο και το σύνολο της νέας δημοτικής αρχής που σήμερα ορκίστηκε –  να ανταποκριθούμε με επιτυχία για το καλό του ενιαίου πλέον Δήμου μας.

Τα επόμενα 3,5 χρόνια αποτελούν τη χρυσή ευκαιρία να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας, να δουλέψουμε σκληρά, να αλλάξουμε προς το καλύτερο το Δήμο μας, ώστε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των συνδημοτών μας και τις απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής, συνεχίζοντας βέβαια ότι θετικό έχει επιτευχθεί, όπως άλλωστε είχαμε και προεκλογικά δεσμευτεί.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Όπως γνωρίζετε, διανύουμε μία αρκετά δύσκολη περίοδο για τη χώρα και τους πολίτες. Η οικονομική κρίση αποτελεί μια πραγματικότητα με σοβαρές επιπτώσεις  στην πραγματική οικονομία και την κοινωνική συνοχή. Όλοι μας δοκιμαζόμαστε από την ένταση των φαινομένων της. Όλοι μας αντιμετωπίζουμε μια νέα καθημερινότητα πιο δύσκολη και εντελώς διαφορετική σε σχέση με το παρελθόν.

Σε αυτό το περιβάλλον, η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, το μεγάλο αυτό πολιτικό και αναπτυξιακό στοίχημα έρχεται να αποτελέσει την αναγκαία δομική πολιτική αλλαγή, για μια νέα αναπτυξιακή πορεία, για ένα νέο πρότυπο άσκησης της τοπικής εξουσίας, που θα χαρακτηρίζεται από το ήθος, την ευθύνη και τον σεβασμό απέναντι στον πολίτη.

Που θα στηρίζεται στην αξιοκρατία, στη διαφάνεια, στη λογοδοσία, στη χρηστή διοίκηση και στο δημόσιο έλεγχο.

Που θα στοχεύει στο έργο, στο αποτέλεσμα, στην εξυπηρέτηση του πολίτη που ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα αξιολογούνται.

Η ανάταξη του αξιακού συστήματος που επισήμανα προ ημερών στη Βουλή θα είναι ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής μας στο Δήμο μας, στη δική μας Πολιτεία.

Κυρίες και Κύριοι

Η νέα δημοτική αρχή έρχεται να ενώσει, μέσα από την συμμετοχή, την κατάθεση προτάσεων, την ανάληψη πρωτοβουλιών.

Ερχόμαστε να αλλάξουμε το Δήμο μας γιατί αυτή την εντολή μας έδωσαν οι πολίτες.

Δε θα διαχειριστούμε, δε θα συμβιβαστούμε με κατεστημένες αντιλήψεις και πρακτικές.

Θα δουλέψουμε με σχέδιο, πρόγραμμα και θέληση. Δε πρόκειται να μπούμε στη λογική τήρησης ισορροπιών. Θα διεκδικούμε δυναμικά εκεί που πρέπει. Εκεί που χρειάζεται.

Ταυτόχρονα, θα συνεργαστούμε στενά με το νέο θεσμό της Περιφέρειας που αποτελεί μοχλό της Περιφερειακής Ανάπτυξης για να δημιουργήσουμε δράσεις και συνέργειες με τις παραγωγικές δυνάμεις προς όφελος της Κοινωνίας των Χανίων.

Το δικό μας όπλο είναι η τεκμηριωμένη διεκδίκηση και η συλλογική δουλεία.

Από την ημέρα των εκλογών της 14ης Νοεμβρίου έχουν περάσει 45 ημέρες.

Αυτό το χρονικό διάστημα το αξιοποιήσαμε δημιουργικά και παραγωγικά, προετοιμάζοντας, ιεραρχώντας, και σχεδιάζοντας τα πρώτα μας βήματα.

Παρά όμως την προετοιμασία που έχει υπάρξει, γνωρίζουμε ότι στη νέα αυτή πορεία δεν θα είναι όλα στρωμένα με ροδοπέταλα. Θα υπάρξουν προβλήματα και δυσκολίες.

Είμαστε όμως σίγουροι πως μέσα από το διάλογο, τη σύνθεση, τη συναίνεση, τη συνεργασία και τη συμμετοχή θα καταφέρουμε να τα αντιμετωπίσουμε.

Μαζί με τους εργαζόμενους του νέου μας Δήμου, τους οποίους εμπιστευόμαστε και στηρίζουμε σε αυτή τη νέα κοινή πορεία, θα ανταπεξέλθουμε στις όποιες δυσκολίες παρουσιαστούν.

Και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ζητήσω, από κάθε πολίτη – ιδιαίτερα σε αυτό το πρώτο διάστημα εφαρμογής του νέου θεσμού, να στηρίξει τη νέα προσπάθειά μας αυτή.

Να ζητήσω επίσης την κατανόηση για τυχόν αδυναμίες που θα παρουσιαστούν τις πρώτες ημέρες όσον αφορά τη λειτουργία των υπηρεσιών και να τους διαβεβαιώσω πως πρώτη προτεραιότητα μας αποτελεί η αποκεντρωμένη οργανωτική ανασυγκρότηση των δημοτικών υπηρεσιών, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους με καλύτερες και περισσότερες υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Κυρίες και κύριοι

Φίλες και φίλοι

Από σήμερα ξεκινά μια νέα ημέρα για τα Χανιά.

Το πρόγραμμα «Καλλικράτης» μας δίνει την ευκαιρία και τη δυνατότητα να επανασχεδιάσουμε το αναπτυξιακό πρότυπο του τόπου μας.

Να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο και ισχυρό δήμο που θα προσφέρει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους πολίτες και που θα σχεδιάζει, θα διεκδικεί, θα παρεμβαίνει αποτελεσματικά, θα υλοποιεί.

Να στηρίξουμε την προοπτική της ανάπτυξης.

Να απλώσουμε ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας σε αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Να αναδείξουμε το Πολιτιστικό μας Κεφάλαιο.

Να διεκδικήσουμε την υλοποίηση μεγάλων έργων και  υποδομών οικονομικής και κοινωνικής σημασίας.

Να διαμορφώσουμε ένα νέο μοντέλο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.

Να στηρίξουμε τη νεολαία μας με ποιοτικές δράσεις και επιλογές στην παιδεία, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό και τη ψυχαγωγία.

Όλοι μαζί μπορούμε.

Είμαι βέβαιος ότι όλοι συναισθανόμαστε, αυτή την ώρα, τις ευθύνες που αναλαμβάνουμε απέναντι στους πολίτες του νέου Δήμου Χανίων.

Είναι σίγουρο ότι όλοι εμείς, οι εκλεγμένοι θα προσπαθήσουμε με εντιμότητα, δικαιοσύνη και διαφάνεια να δώσουμε ότι καλύτερο έχουμε, προτάσσοντας το συλλογικό και κοινωνικό συμφέρον.

Γιατί οι πολίτες, αγαπητοί φίλοι, περιμένουν πολλά από εμάς.

Περιμένουν έναν καλύτερο δήμο, περιμένουν ένα καλύτερο μέλλον και το μέλλον αυτού του Δήμου πρέπει να είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας, δημιούργημα σκληρής δουλειάς πολλών ικανών ανθρώπων.

Σας ευχαριστώ.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live