Η ΠΟΣΔΕΠ για τα γεγονότα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Κανένα σχόλιο

Σχετικά με τα γεγονότα, που διαδραματίζονται τον τελευταίο καιρό τόσο στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (κυρίως στο Τμήμα Ιατρικής) όσο και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) –στο βαθμό που αφορούν ακαδημαϊκές λειτουργίες και πρακτικές- καταλήγει στα ακόλουθα:

Α) Τείνει χείρα εγκάρδιων συγχαρητηρίων στη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων πανεπιστημιακών δασκάλων άλλα και των λοιπών συντελεστών για το επίπεδο υψηλών διεθνών προδιαγραφών, στο οποίο έχουν φέρει το Ίδρυμα και τους σχετιζόμενους με αυτό φορείς σχεδόν από την πρώτη μέρα δημιουργίας του. Είναι κοινός τόπος στην επιστημονική κοινότητα της χώρας ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) και τα πολυάριθμα Ερευνητικά Κέντρα, που λειτουργούν στο ευρύτερο περιβάλλον του, επιτυγχάνουν -στο ρυθμό του συνεχούς- επιδόσεις διεθνών προδιαγραφών, και αυτό χάρη στην αυτοθυσία, τον αλτρουισμό και την ανιδιοτέλεια της συντριπτικής πλειοψηφίας των Πανεπιστημιακών Δασκάλων σε όλες τις επιστημονικές κατευθύνσεις.

Β) Δυστυχώς η πραγματικότητα αυτή έχει έντονα αμαυρωθεί και στιγματισθεί το τελευταίο διάστημα από σειρά καταιγιστικών αποκαλύψεων τόσο από μέλη της ίδιας της κοινότητας, όσο και από αξιόπιστα μέλη της τοπικής κοινωνίας. Αποκαλύψεις οι οποίες έχουν να κάνουν με «επαγγελματικές πρακτικές» αλλά και «διαχειριστικά ήθη και έθιμα», κάποιων ελάχιστων συναδέλφων του Τμήματος Ιατρικής, που συγχρόνως αποτελούν σημαντικά στελέχη και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Πρακτικές που δεν συνάδουν με το ακαδημαϊκό ήθος και μπορεί να αποδειχθεί ότι βρίσκονται στα όρια της νομιμότητας ή είναι παράνομες. Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ εκφράζει βαθειά θλίψη και έντονη απογοήτευση για αυτή την ανεπίτρεπτη κατάσταση, στην οποία εκ των πραγμάτων έχει εμπλακεί και κινδυνεύει να εγκλωβιστεί συνολικά το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

"Sponsored links"

Γ) Η Ομοσπονδία καλεί όλους τους Πανεπιστημιακούς Δασκάλους, ειδικά μάλιστα αυτούς που έχουν θεσμικό ρόλο, αναλογιζόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης, στην οποία έχει περιέλθει το Ίδρυμα, τη γενικότερη κρίση στην οποία βρίσκεται το δημόσιο πανεπιστημιακό σύστημα στη χώρα μας, αλλά και τις δύσκολες στιγμές που διέρχεται σήμερα η πατρίδα μας, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, να υπερβούν κάθε ατομική ή άλλη υστερόβουλη στρατηγική και να συμβάλουν με τις ενέργειες τους -από όποια θέση και αν βρίσκονται, όσο ψηλά και αν είναι αυτή- ώστε το συντομότερο δυνατόν το Πανεπιστήμιο Κρήτης να απεμπλακεί από τα χαμηλά και γκρίζα και να επανέλθει στην λεωφόρο της δημιουργίας και της ανάπτυξης, εκεί που το είχαν τοποθετήσει οι πρωτοπόροι δημιουργοί του πριν μερικές δεκαετίες. Ένα τέτοιο Πανεπιστήμιο χρειάζονται επιτακτικά οι φοιτητές του αλλά όσο ποτέ άλλοτε και η σημερινή κοινωνία της Κρήτης.

Δ) Συγχαίρουμε τους τοπικούς συλλογικούς φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας για τη σύνεση και συνέπεια, με την οποία χειρίζονται το όλο ζήτημα.

Ε) Η Ομοσπονδία καλεί το Υπουργείο Παιδείας ως το καθ’ ύλη αρμόδιο να προβεί στις από τους νόμους προβλεπόμενες ενέργειες στα πλαίσια της αυτοτέλειας, ώστε να βοηθήσει το Ίδρυμα να ξεπεράσει το συντομότερο δυνατόν αυτή την κατάσταση. Προφανώς όπου υπάρχει ακόμα και η παραμικρή υποψία η Δικαιοσύνη θα πρέπει να βοηθηθεί από όλες τις πλευρές ώστε να μπορέσει να κάνει το έργο της απερίσπαστη στο σωστό χρόνο.

Η Ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ είναι στη διάθεση του Πανεπιστημίου Κρήτης να βοηθήσει με όλες τις δυνάμεις που διαθέτει και με όποιο τρόπο της υποδειχθεί για το καλό του Ιδρύματος και του τόπου. Ο Πρόεδρος

Νικόλαος Μ. Σταυρακάκης

Καθηγητής Ε.Μ.Π.

Η Γραμματέας

Ευγενία Μπουρνόβα

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ε.Κ.Π.Α.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live