Καθυστερούν οι αγροτικές αποζημιώσεις του καύσωνα του 2010 από τον ΕΛΓΑ

Κανένα σχόλιο

Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την καταβολή τους ζητά ο Λευτέρης Αυγενάκης.Να δοθεί ακριβές χρονοδιάγραμμα για την αποζημίωση των αμπελουργών από τον καύσωνα από το καλοκαίρι του 2010 ζητά με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης, από τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστα Σκανδαλίδη.

Ειδικότερα, στο έγγραφό του προς τον υπουργό αναφέρει ότι «οι αιτήσεις  για τις ζημιές στα αμπέλια από τον καύσωνα και τον παγετό που έχουν κατατεθεί στον ΕΛΓΑ ανέρχονται στις 5.000», ενώ τονίζει ότι «σύμφωνα μάλιστα με τους αρμόδιους ελεγκτές του ΕΛΓΑ, οι αμπελουργοί φαίνεται να είναι ειλικρινείς, αφού όπως προκύπτει από τους ελέγχους, πράγματι υπάρχουν ζημιές».

Κατόπιν, επισημαίνει ότι «οι εκτιμήσεις που επείγει να γίνουν είναι για τον καύσωνα, αφού οι κουρμούλες μάρτυρες που έχουν αφήσει οι παραγωγοί για τους ελέγχους, δεν θα έχουν σταφύλια πολύ καιρό ακόμα»,  και πως «για τον παγετό οι εκτιμήσεις είναι δυνατόν να καθυστερήσουν, αφού οι ζημιές φαίνονται μέχρι και πριν το κλάδεμα των αμπελιών».

"Sponsored links"

Όντας αναλυτικά ενημερωμένος για το θέμα, τονίζει περαιτέρω ότι «η αναπληρώτρια διευθύντρια του ΕΛΓΑ στην Κρήτη απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, στις αρχές του φθινοπώρου, σημείωσε ότι θα χρειαστούν περίπου τρεις εβδομάδες ακόμα μέχρι να ολοκληρωθεί η εκτίμηση των ζημιών στα αμπέλια» και αναφέρει ότι «για να γίνει όμως η εξατομίκευση και να ολοκληρωθεί η δουλειά γραφείου που απαιτείται, χρειάζεται αρκετά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» και πως «κατά συνέπεια, το πιθανότερο είναι οι αποζημιώσεις να δοθούν μέσα στο 2011».

Επιπλέον, εκφράζει την άποψη ότι «ο λόγος για τον οποίο καθυστερεί η διαδικασία είναι ότι ο ΕΛΓΑ στους τέσσερις νομούς της Κρήτης διαθέτει όλους κι όλους 13 εκτιμητές», πως «δεν γίνονται προσλήψεις συμβασιούχων, με αποτέλεσμα να καλείται το υπάρχον προσωπικό να διεκπεραιώσει τα πάντα. Κάθε μέρα για τις εκτιμήσεις στις ζημιές 5.000 αμπελουργών ο καθένας εκ των οποίων δηλώνει 2-3 αμπέλια, εργάζονται περίπου 10 υπάλληλοι, ενώ έχουν προηγηθεί οι καλοκαιρινοί μήνες, που πολλοί εργαζόμενοι πήραν τις άδειες τους».

Ως εκ τούτου, ζητά από τον κ. Σκανδαλίδη να τον ενημερώσει εγγράφως σχετικά με το «ακριβές χρονοδιάγραμμα που ορίζει το Υπουργείο για την αποζημίωση των αμπελουργών από τον καύσωνα το καλοκαίρι του 2010», ενώ τον ερωτά «ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου προκειμένου να αντιμετωπισθεί η έλλειψη προσωπικού που παρατηρείται στην υπηρεσία του ΕΛΓΑ με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι αποζημιώσεις, με ολέθριες συνέπειες για τους ζημιωθέντες».

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live