Κερδοσκοπικά τρυκ & ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

Κανένα σχόλιο

Εκκλήσεις στην αλληλεγγύη των ευρωπαίων εταίρων θα κάνει η Ελλάδα σε περίπτωση που δεν σταματήσει η κερδοσκοπία σε βάρος της. Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός κάνει «μπαλάκι» τα δανεικά, μη ζητώντας από τη μια χρήματα από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αλλά ταυτόχρονα μη αποκλείοντας την καταφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν πριν από λίγες ημέρες και κατέληξαν  στην δημιουργία σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την σωτηρία της ελληνικής οικονομίας, στην περίπτωση που το βάρος των επιτοκίων την απειλήσει με κατάρρευση.

Του Φίλιππου Ζάχαρη

Το οικοδόμημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης κινδυνεύει και ας αποκαλείται η Ελλάδα παρίας. Ο Γιώργος Παπανδρέου, με την σειρά του δηλώνει του σε όλους τους τόνους, μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο: «Είμαστε στο κέντρο μιας οξείας και περίπλοκης κρίσης, που έχει προκληθεί πρώτα απ’ όλα από εσωτερικά διαρθρωτικά προβλήματα, τα οποία όμως μετά οξύνθηκαν από τα παγκόσμια δημοσιονομικά προβλήματα, από την κρίση, από την έντονη πίεση της κερδοσκοπίας, της καιροσκοπικής κερδοσκοπίας. Δεν αναζητώ αυτή τη στιγμή αποδιοπομπαίο τράγο, δεν προσπαθώ να ρίξω τις ευθύνες σε κάποιον άλλο.

"Sponsored links"

Πρώτος αναγνώρισα πως είναι ευθύνη της χώρας μας να αντιμετωπίσουμε τα διαρθρωτικά μας προβλήματα. Είναι δική μας ευθύνη να διορθώσουμε λάθη, που εξασθένησαν τη θέση της Ελλάδας και, μάλιστα, στη μέση  μιας παγκόσμιας δημοσιονομικής κρίσης».  Μα αλλοίμονο, θα πρόσθετα εγώ, πως είναι δυνατό να αναζητάς αλλού υπευθύνους όταν το κακό στην χώρα σου έχει συμβεί εδώ και πολλές δεκαετίες; Αυτοί που έφεραν την Ελλάδα σε αυτή την τραγική κατάσταση ανήκουν και στο κόμμα του πρωθυπουργού, αλλά και στη ΝΔ.

Ο αποδιοπομπαίος τράγος είναι η ίδια η ελληνική άσκηση οικονομικής πολιτικής, τα δάνεια που ροκανίστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, οι μίζες που διαμοιράστηκαν στους μεσάζοντες, αλλά και η ανάλγητη και ελλιπής αναφορά των κυβερνητικών δραστηριοτήτων όλα αυτά τα χρόνια. Το να επιχειρήσει λοιπόν και μόνο ο πρωθυπουργός να ρίξει τις ευθύνες αλλού, θα αποτελούσε ολίσθημα και επιεικώς λάθος στρατηγική. Όμως ο Γιώργος Παπανδρέου συνεχίζει ακάθεκτος: «Πιστεύω ότι η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού υποστηρίζει τις μεταρρυθμίσεις. Είναι τολμηρές μεταρρυθμίσεις και, φυσικά, θα βοηθήσουν την οικονομία μας.

Στην πραγματικότητα, ζητάμε από το λαό μας, τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους να δεχτούν μισθολογικές μειώσεις, για να μειώσουμε το έλλειμμα.» Από πού αντλεί ο πρωθυπουργός το συμπέρασμα ότι ο κόσμος υποστηρίζει τις μεταρρυθμίσεις; Έχει ατράνταχτα και αδιάσειστα στοιχεία που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει; Από τότε που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, το ΠΑΣΟΚ δεν κάνει τίποτε άλλο από το να μιλά για περικοπές, μειώσεις, και περιορισμούς στις σπάταλες.

Πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου, ποιος περίμενε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα έφτανε στο σημείο να μιλά για κατάρρευση της χώρας; Ποιος δεν πίστευε ότι αντί «να βρει τα λεφτά» που έταξε, θα έψαχνε να κόψει από παντού; Καλύτερα θα ήταν να ρωτήσουμε τον ίδιο τον πρωθυπουργό  από πού θα βρει τα λεφτά για να επιστρέψει όλα θα στερήσει εφεξής από τις κοινωνικές τάξεις. Μήπως και πάλι θα απαντήσει πως κάποια στιγμή ο κόσμος «θα τα πάρει πίσω»; Ας είμαστε ρεαλιστές. Όλα τα κόμματα γνώριζαν το τι θα συμβεί με την έλευση του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Απλά, αν τα μέτρα αυτά τα εφάρμοζε η ΝΔ, θα είχαμε φαινόμενα γενικευμένης κοινωνικής εξέγερσης, με δεδομένα τα ολέθρια λάθη που είχε διαπράξει η κυβέρνηση Καραμανλή.

Φόρτωσαν λοιπόν το βάρος αλλού, και η απομύζηση γίνεται με «σοσιαλιστικό» τρόπο! «Το μήνυμα και η εντολή προς τις αγορές δεν υποδεικνύει ότι η Ελλάδα θα πάρει βοήθεια, αλλά ότι αν είναι αναγκαίο θα υποστηριχθεί», τονίζει ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν – Κλωντ – Γιούνκερ. Οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Οικονομικών, με την σειρά τους χαιρετούν τα μέτρα που έλαβε  ο Γιώργος Παπανδρέου, δηλώνοντας ότι οι περικοπές στους μισθούς των Δημοσίων υπάλληλων αλλά και η αύξηση του ΦΠΑ, «βάζουν την Ελλάδα στον σωστό δρόμο». Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο όμως. Ο ελληνικός λαός δεν μπαίνει στην διαδικασία να αξιολογήσει ποιος πιθανός δανεισμός θα είναι ο καλύτερος, ακούγοντας τον πρωθυπουργό να τον παζαρεύει μελλοντικά εν μέσω πολεμικής ατμόσφαιρας μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας.

Ούτε ασφαλώς αποκωδικοποιεί προς το παρόν την δήλωση Παπανδρέου ότι έχουν ήδη εκπληρωθεί όλες οι προϋποθέσεις μετά τα πρόσφατα οικονομικά μέτρα για δανεισμό από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ένα μήνυμα με αποδέκτες τους «σκληρούς» της ΕΕ όπως η Ανγκελα Μέρκελ που αποστασιοποιείται σταθερά από την ελληνική πραγματικότητα. Και ο λαός δεν μπαίνει σε αυτή την διαδικασία γιατί ήδη έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα στην οικονομική του ζωή, και ψάχνει να βρει τις ενδεδειγμένες λύσεις από το δημοσιονομικό του στραγγάλισμα. Δεν τον νοιάζουν τα «βάρβαρα» επιτόκια δανεισμού, ούτε κόπτεται για τους όποιους «εκβιασμούς» (αν περισσεύουν) του Έλληνα «πελάτη» των όποιων ταμείων στήριξης.

Τα κερδοσκοπικά παιχνίδια και οι τελευταίες δηλώσεις Όλι Ρεν ότι «είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα», δεν τον αγγίζουν, ούτε και οι αλλεπάλληλες επισκέψεις του πρωθυπουργού στην Ευρώπη. Η Ελλάδα βρίσκεται στην δίνη της οικονομικής κρίσης, σε μια Ευρώπη που διακυβεύονται τα συμφέροντά της, σε μια ευρωζώνη που κινδυνεύει να χάσει το ίδιο νόμισμά της. Οι λαοί όμως δεν  κρίνουν εξ΄ ιδίων τα αλλότρια. Παραμένουν στα δικά τους βάσανα, σταθερά προσηλωμένοι στην επόμενη μέρα. Που ούτως ή άλλως δεν είναι φωτεινή. Και αυτό είναι το βασικό λάθος που διαπράττουν όλοι όσοι  κόπτονται για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση που μάλλον περνά από σκοπέλους.

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live