Κε Παπανδρέου S.O.S. γιά την Ελλάδα !.

Κανένα σχόλιο

Η προθεσμία προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης γιά τις Ναζιστικές κατοχικές αποζημιώσεις που μας οφείλουν οι Γερμανοί  λήγει στις 14/ 1 / 2011.

Προ καιρού είχα γράψει ένα άρθρο γύρω απ’τις “κατοχικές Ναζιστικές αποζημιώσεις” τις  οποίες ουδέποτε μας επλήρωσαν οι Γερμανοί όπως όφειλαν, μετά την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και τις οποίες καμία ελληνική μεταπολεμική κυβέρνηση δεν διεκδίκησε μέχρι σήμερα από τον Ο.Η.Ε, ή από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης…

Γιά το άρθρο μου αυτό,πολλοί συμπάροικοι που το διάβασαν,συμφώνησαν μαζί μου και με συνεχάρησαν γιά τις απόψεις μου, που διατύπωσα στην ομογενειακή εφημερίδα της Μελβούρνης τον « Νέο Κόσμο ».Η δικαίωσή μου η μεγάλη όμως και η ικανοποίηση , ήλθε πρόσφατα από τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος γιά θέματα Αποδήμων τον κ.Δημήτρη Δόλλη, ο οποίος με δήλωσή του άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις (σχετικό πρωτοσέλιδο “Νέου Κόσμου” 5/12/2010 ).

"Sponsored links"

Το ίδιο επίσης εδήλωσε στη Βουλή των Ελλήνων και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης, λέγοντας ότι: “Πάρα πολύ προσεκτικά και βήμα προς βήμα το Υπ. Δικαιοσύνης σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, μελετά τη νομική βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί μιά πιθανή νομική παρέμβαση της Ελλάδας γιά το θέμα των γερμανικών κατοχικών αποζημιώσεων στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, και γιά τα θύματα του Διστόμου, κι’ αυτό  πρέπει να το πράξει πριν την 14η Ιανουαρίου του 2011, που λήγει η προθεσμία των κατοχικών αποζημιώσεων” είπε και συμπλήρωσε:

«Η σημερινή γερμανική πολιτική ηγεσία καλά θα κάνει να ακολουθήσει το παράδειγμα του Μπίλι Μπράντ,που ζήτησε γονατιστός συγνώμη από την παγκόσμια κοινότητα, έξω από στρατόπεδο συγκέντρωσης αιχμαλώτων,  τονίζοντας εμφαντικά ότι η συγνώμη είναι και αυτή μιά καθαρτήρια διαδικασία » και με νόημα συμπλήρωσε ο Υπουργός κ. Καστανίδης, ότι : « ‘Οσοι επικαλούνται από την Γερμανία είτε τη δημοσιονομική πειθαρχία,είτε την ηθική,είτε τις αρετές που πρέπει να επικρατούν στην Ευρώπη,οφείλουν να είναι οι πρώτοι που τις σέβονται και τις εφαρμόζουν !.»

Και συνέχισε ο Υπ. Χ. Καστανίδης πιό καυστικά : “ Ιδιαίτερα όταν έχουν αποδείξει στη πρόσφατη ιστορία τους, ότι δεν σέβονται ούτε τις ηθικές αρχές,ούτε και τις αρετές τού ευρωπαϊκού προσανατολισμού,προκειμένου να αυξήσουν  τις εξαγωγές τους και  τα κέρδη  τους εξ αυτών  !..»

Κάτι παρόμοιο είχα γράψει κι’εγώ, ο  μετανάστης της Αυστραλίας και του Νόστου- ότι επί κατοχής και σε ηλικία 16 χρονώ–( εργαζόμουνα στα υπόγεια της Τράπεζας της Ελλάδος στην Αθήνα στη καταμέτρηση χρημάτων γιά πληρωμές των ΝΑΖΙ)-και αυτοί ερχόντουσαν σε καθημερινή βάση με τις κουμπούρες τους και γεμίζανε τα στρατιωτικά τους καμιόνια με δισεκατομμύρια κατοχικές δραχμές και φεύγανε,αφού υπέγραφαν μιά απόδειξη ,που την έδινα στο Νονό μου τον Γεμενάκη – Δικηγόρο και Διευθυντή του Νομικού Τμήματος της Τράπεζας Ελλάδος-γιά τα δικά του περαιτέρω- που ήτανε να τα διοχετεύσει στο Συμμαχικό Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής.

Αυτά φυσικά είμαι διατεθημένος να καταθέσω και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αν με καλέσουν ως τον μόνο επιζώντα μάρτυρα κατηγορίας- γιατί οι άλλοι εκεί στο υπόγειο της Τράπεζας στη καταμέτρηση- ήτανε τότε 30άρηδες κι’έχουν αποδημήσει δυστυχώς εις Κύριον !….

Γι’αυτό «Το κατοχικό δάνειο» έχουν ήδη γράψει οι Αθηναϊκές εφημερίδες,όπως και ο «Νέος Κόσμος»τη Πέμπτη 9/12/2010 στη στήλη του“ΕΛΕΥΘΕΡΑ” γράφοντας τα εξής :

«Η ΠΛΗΡΩΜΗ του κατοχικού δανείου και οι γερμανικές αποζημιώσεις επανήλθαν στην επικαιρότητα με αφορμή απάντηση του Υπουρ. Δικαιοσύνης σε σχετική  κοινοβουλευτική επερώτηση»,που επαναλαμβάνω κι’εγώ όπως διατυπώθηκε, επειδή είναι σοβαρή κι’αξιόλογη γιά τ’αδέλφια μας και τους ιθύνοντες της Ελλάδας…

«Οι διεκδικήσεις έπρεπε να προωθούνται ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις των ελλη-νογερμανικών σχέσεων και ήτανε εγκληματικό λάθος οι ελληνικές κυβερνήσεις να τις βάζουν στο ράφι και να τις κατεβάζουν όποτε προέκυπταν τριβές με το Βερολίνο…»

Στα “ΕΛΕΥΘΕΡΑ“ του “Νέου Κόσμου“ αναφέρεται ότι οι βουλευτές που έκαναν την επερώτηση στη Βουλή-όπως εδήλωσαν- γιά το νομικό έρεισμα των ελληνικών διεκδι-κήσεων εζήτησαν την άποψη του Προέδρου της “Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων “ Καθηγητή Στέλιου Περράκη γιά το “κατοχικό δάνειο “ (1942-1943) που συνομολογήθηκε αναγκαστικά με ειδική συμφωνία και είπε τα εξής:

"Sponsored links"

«Αποτελεί αυτοτελές πρόβλημα ξεχωριστό των αποζημιώσεων γιά τα θύματα των εγκλημάτων πολέμου   και εφ’ όσον η Γερμανία αρνείται να επιστρέψει το δάνειο που συνομολογήθηκε με ειδική συμφωνία , η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προσφύγει σε διεθνή δικαιοδοτική διαδικασία γιά να τα εισπράξει, οπότε η διεκδίκηση θα έχει και ισχυρότερη  νομική βάση ».

Σχετικά με τις αποζημιώσεις των θυμάτων εγκλημάτων πολέμου,ο Καθηγητής Στ.Περράκης εδήλωσε τα  εξής :

”Μετά την ενοποίηση της Γερμανίας και την υπογραφή Συνθήκης (διευθέτησης) Ειρήνης (2+4)-όπως προέβλεπε η Συνθήκη του Λονδίνου του 1953 γιά τον διακανονισμό των επανορθώσεων, η ‘Ελλάδα όφειλε γιά λόγους ηθικής,πολιτικής / νομικής τάξης ,να διεκδικήσει αποζημιώσεις γιά τα θύματα των εγκλημάτων πολέμου και κατά της ανθρωπότητας,που τέλεσαν οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής και οι Ναζί, στα Καλάβρυτα, στο Δίστομο και στη Κρήτη, και οι διεκδικήσεις αυτές δεν έγιναν !..»

Δυστυχώς τα ίδια αυτά λάθη ανέφερα κι ’ εγώ στο δικό μου άρθρο πριν 3 μήνες !.

Επίσης ο Καθηγ. Στ. Περράκης είπε τα εξής: « Η ρηματική διακοίνωση του 1995 ,δεν είχε συνέχεια δυστυχώς και η απάντηση στη γερμανική άρνηση έπρεπε να είναι η προσφυγή σε διεθνή δικαιοδοτικά όργανα γιά να αναγνωριστεί η διεθνής ευθύνη της Γερμανίας και η υποχρέωση καταβολής επανορθώσεων γιά τα θύματα εγκλημάτων πολέμου,που όμως δεν έγινε» τόνισε πικρόχολα ο Καθηγ.Σ.Περράκης και συνέχισε :

“Γιά τις επανορθώσεις κινητοποιήθηκαν όμως πολίτες,όπως π.χ.ο δικηγόρος Γιάννης Σταμούλης, που έθεσε το ζήτημα ενώπιον εθνικών και διεθνών δικαστηρίων γιά λογαριασμό των θυμάτων του Διστόμου,των Καλαβρύτων κ.α.( 3000 περίπου αγωγές)

Η διελκυστίνδα με το γερμανικό Δημόσιο κατέληξε στην περίφημη απόφαση 11/2000 του Αρείου Πάγου, που δικαίωνε τους προσφεύγοντες και η απόφαση αυτή,που δεν επιβεβαιώθηκε από την 6/2002 απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, δεν εκτελέσθηκε ποτέ,λόγω άρνησης της ελληνικής κυβέρνησης,ενώ μετά από προσφυγή του Σταμούλη στο Εφετείο Φλωρεντίας υλοποιώντας την απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου γιά το Δίστομο διέταξε τη κατάσχεση κτιρίου γερμανικών συμφερόντων !.

Η Γερμανία προσέφυγε κατά της Ιταλίας στο Διεθνές Δικαστήριο,εγκαλώντας την,ότι τα δικαστήριά της δεν σέβονται την ετεροδικία και γι’αυτό λόγοι ηθικής τάξης και έννομου συμφέροντος επιβάλλουν την παρέμβαση της Ελλάδας στην εν εξελίξει διαδικασία” ετόνισε ο Καθηγ. Στ.Περράκης , που πιστεύω ότι όλοι μας συμφωνούμε.

Επίσης συνέχισε ο Καθηγητής, ότι: « Δυστυχώς η Γερμανία εξαίρεσε την Ελλάδα από την πληρωμή αποζημιώσεων, επειδή την διευκόλυνε η ολιγωρία των ελληνικών κυβερνήσεων και παράλληλα επικαλέσθηκε κακώς τα κοινοτικά κονδύλια που εισέπραξε η Ελλάδα ,τα οποία δεν είχαν καμία σχέση με τις αποζημιώσεις , αφού τα παίρνει ακόμα και η Πορτογαλία ,που δεν υπέστη γερμανική κατοχή !.»

Και τελειώνει έτσι συμβουλευτικά ο Καθηγ. Στ. Περράκης :

« Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει παραιτηθεί από τις  διεκδικήσεις της  του κατοχικού δανείου και των αποζημιώσεων γιά τα εγκλήματα πολέμου των ΝΑΖΙ , η παρούσα κυβέρνηση της Ελλάδος, οφείλει να τις προωθήσει νομικά αμέσως και πριν τις 14 του Γενάρη 2011,διαφορετικά θα έχει διαπράξει και αυτή ένα εθνικό τεράστιο σφάλμα, που θα ισοδυναμεί με την απώλεια δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ » .

Γι’αυτό κι’ εγώ – που είμαι ακόμα ένας επιζών Έλληνας της Κατοχής –συγχαίρω τον Υπουργό Δικαιοσύνης της Ελλάδος τον κ. Χ. Καστανίδη και τον κ. Δημήτρη Δόλλη, Υφυπουργό Εξωτερικών ,που επανέφεραν αυτό το μείζον θέμα των γερμανικών επανορθώσεων στην επικαιρότητα και τους ικετεύω κι εγώ, να το θέσουν και πάλι υπ’ όψιν στον Έλληνα Πρωθυπουργό και τα υπόλοιπα  Μέλη της Κυβέρνησης, για να σπεύσουμε εγκαίρως και προ της 14ης Ιανουαρίου 2011 να  διεκδικήσουμε νομικά στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης τις αποζημιώσεις που δικαιούμεθα από την Γερμανία και το «Κατοχικό μας δάνειο» που αναγκαστήκαμε  να  δώσουμε με τη βία και τον τρόμο στους ΝΑΖΙ , διότι αυτά τα χρήματα τα έχουμε τώρα μεγάλη ανάγκη και να τους υπενθυμίσουμε ότι : «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους!..»

ΑΛΦΡΕΔΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ, ΟΑΜ

κάτοικος Μελβούρνης παλαίμαχος ομογενής δημοσιογράφος της Διασποράς, γεννηθείς στα Χανιά-Κρήτης το 1927

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live