Κυκλοφόρησαν οι ΣΤΙΓΜΕΣ το περιοδικό της Κρήτης μας

Κανένα σχόλιο

Σε κοινή συσκευασία το περιοδικό “ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ – ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ – ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΩΝ”

Διαβάστε στο τεύχος 115

Ψαραντώνης: Η λύρα είναι η καρδιά του ανθρώπου, το όργανο του Θεού. Για πολλά χρόνια ο μέγιστος μουσικός Ψαραντώνης εξέφραζε την επιθυμία να δώσει συναυλία στο Ηρώδειο και οι κοντόφθαλμοι αρμόδιοι το αρνούνταν. Τα κατάφερε τελικά φέτος το καλοκαίρι και οι νότες της λύρας του πλημμύρισαν το Ωδείου Ηρώδου Αττικού, σε μία μουσική παράσταση που μόνο η λέξη «μυσταγωγία» θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει. Με τον δικό του τρόπο ο Ψαραντώνης μιλά στις ΣΤΙΓΜΕΣ για την κρητική μουσική σήμερα, για τις συναυλίες του στο εξωτερικό, για τα παιδικά του χρόνια στην ιδιαίτερη πατρίδα του τα Ανώγεια, για τη λύρα που ο ίδιος τη χαρακτηρίζει «το όργανο του Θεού» αλλά και για την σημερινή κατάσταση της χώρας μας.

"Sponsored links"

Η Αλάσκα βρίσκεται … νότια της Κρήτης Ο Αντώνης Φώσκολος είναι σύμβουλος της Καναδικής Κυβέρνησης στην αναζήτηση και εκμετάλλευση γαιανθράκων. Τα στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει αναφέρουν, με επιστημονική τεκμηρίωση, την ύπαρξη τεράστιων ποσοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα μας και ειδικότερα στην θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης! Ο ίδιος επιμένει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το περιβάλλον από την εξόρυξη τους και μάλιστα προτείνει αυτή την ενέργεια ως απόλυτα επιτακτική λύση για να βγει η χώρα μας από το οικονομικό αδιέξοδο, αφού πρόκειται για ένα εν δυνάμει περιουσιακό στοιχείο της τάξης των 170 δις ευρώ!

Ο Ποιητής της Ανασκαφής. Για τον Γιάννη Σακελλαράκη, τον κορυφαίο αρχαιολόγο και χαρισματικό άνθρωπο του πνεύματος, που υπήρξε αγαπημένος φίλος του περιοδικού μας και έχασε πρόσφατα τον αγώνα της ζωής, γράφει ο Μανόλης Καρέλλης που συνδεόταν μαζί του με μακρόχρονη φιλία.

Δημήτρης Σειρηνάκης: Μου έχουν στήλει 2500 βιογραφικά για συμμετοχή σε πορνό. Μετά την πανελλήνια δημοσιότητα που ακολούθησε την κυκλοφορία του «Απαγορευμένου» DVD με τη Τζούλια Αλεξανδράτου, το οποίο μονοπώλησε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για μεγάλο χρονικό διάστημα, η εταιρεία Sirina Entertainment έχει γίνει πασίγνωστη, αλλά ο ίδιος ο Δημήτρης Σειρηνάκης κρατιόταν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Λόγω της Κρητικής του καταγωγής μιλά για πρώτη φορά στις ΣΤΙΓΜΕΣ, για την Τζούλια, το ελληνικό πορνό, την προσφορά ηθοποιών, για όλα…

Η γενιά των είκοσι + κάτι. Γεννημένοι τη δεκαετία του ‘80. Νέοι καλλιτέχνες από την Κρήτη που αναζητούν τη δική τους θέση στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι της χώρας μας οι Μιχάλης Μουλακάκης, Θεανώ Μεταξά, Ηρακλής Κωστάκης, Ειρήνη Σουργιαδάκη, Γιώργος Κοτσιφάκης, Κλεοπάτρα Οικονομίδου, Γιώργος Τεντζεράκης, Μαριαλένα Ροζάκη, Ανδρέας Τσαντάκης, Μαρίνα Δακανάλη, Γιώργος Ανδρουλάκης. Σε εποχές οικονομικής κρίσης, ο πολιτισμός συνήθως υφίσταται περικοπές, αλλά, σε πείσμα των καιρών, οι νέοι αυτοί άνθρωποι επενδύουν στην τέχνη και κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να εκφραστούν καλλιτεχνικά και να εξωτερικεύσουν την έμπνευσή τους, αγωνίζονται να κρατήσουν ψηλά τις σημαίες της τέχνης, των γραμμάτων και του πολιτισμού μέσα στη χάβρα των οικονομικών αλαλαγμών.

Το αηδόνι της Βιάννου Ένας από τους μεγαλύτερους κανταδόρους στην Κρήτη είναι ο Βιαννίτης βιολάτορας και μαντολινάρης Νίκος Κόμης που κατάγεται από μια από τις πιο παλιές Βιαννίτικες μουσικές οικογένειες.

Η τέχνη της φωτογραφίας Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή φωτογράφων από όλη την Ελλάδα ολοκληρώθηκε ο πανελλήνιος διαγωνισμός ψηφιακής φωτογραφίας που διοργάνωσε η Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Κρήτης

Υπάρχει ένα γυάλινο γοβάκι για κάθε σταχτοπούτα. Η Άννα και η Γαβριέλα Ανυφαντάκη αποτελούν την ψυχή της ομάδας χορού «Μυία», η οποία με μοναδικά εφόδια την τέχνη του χορού και μια γερή δόση φαντασίας, ζωντανεύει για μας τα παραμύθια των παιδικών μας χρόνων.

Ονειρεύτηκα τη μεγάλη ποίηση που δεν μπόρεσα να αγγίξω και τη μεγάλη αριστερά που προδώσαμε εμείς οι ίδιοι. Η φωνή του ποιητή Χρίστου Ρουμελιωτάκη εκπέμπει ένα μοναδικό αίσθημα ζεστασιάς, όπως ακριβώς και η γραφή του. Σε κάνει να νιώθεις οικεία, σου ξετρυπώνει κάτι αγνοούμενες μνήμες παιδικές. Φτιαγμένες από πολύχρωμο ξύλο. Και έτσι όπως τον ακούω να μιλάει, νομίζω πως πάνω στο χαρτί η φωνή του αντηχεί ακόμα.

Το φως είναι φορέας μνήμης. Για την γλύπτρια Αντωνία Παπατζανάκη η τέχνη είναι υπέρβαση, παρέχει εμπειρίες που αλλάζουν την αντίληψή μας για την καθημερινή πραγματικότητα και εξυψώνει τον άνθρωπο, παρακινώντας τον να επαναπροσδιορίσει αξίες και αλήθειες. Μπροστά στα έργα της, αισθάνεται κανείς ότι είναι σ’ ένα χώρο γεμάτο φως, το οποίο ξεπερνά τα όρια του υλικού, της υλικής πραγματικότητας και φωτίζει τις αισθήσεις και τη συνείδησή μας.

"Sponsored links"

Από το Νησί στο αστέρι της Βηθλεέμ. Μία οντισιόν για το καστ της τηλεοπτικής σειράς «Το νησί» έφερε τον ηθοποιό Γιάννη Πανταγιά στη Σπιναλόγκα, καθιστώντας τον έτσι παράδειγμα ισχυρής θέλησης για όλους μας αφού κατάφερε να ξεπεράσει προσωπικές ατραπούς, να κυνηγήσει το όνειρο του και να αποδείξει τι σημαίνει «θέλω να φτάσω ότι αγαπώ!»

Στη χώρα μας θα έχουμε κακά ξεμπερδέματα. Μαχόμενη δικηγόρος και λογοτέχνης, η Ρεθυμνιώτισσα Αναστασία Καλλιοντζή δεν κατατάσσεται στις συγγραφείς χλιαρής, γυναικείας λογοτεχνίας που ευδοκιμούν σήμερα. Αντιθέτως, τα θέματά της είναι αιχμηρά και η γραφή της θα μπορούσε, όπως λέει η ίδια, να χαρακτηριστεί έως και «αγοραία».

Cretan – English Dictionary. Πόσες φορές βρεθήκατε σε δύσκολη θέση έχοντας κάποιον αλλοδαπό φίλο στην παρέα σας στον οποίο δε μπορούσατε να μεταφράσετε τις συζητήσεις σας με τους γηγενείς σε γνήσια Κρητικά, όσο επαρκής και να είναι η γνώση σας της αγγλικής γλώσσας; Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει ένα απολαυστικό αγγλο-κρητικό λεξικό.

Σήφης & Cο . Ο ήρωας του Κρητικού κόμικ γνωρίζει τον θαυμαστό κόσμο της μόδας και του γκλάμουρ

Αφιέρωμα κρητικές γεύσεις – Κρασί, ρακή.

Κρίση + Γιορτές = Καλό φαγητό! Η κρίση θέλει καλοπέραση και οι γιορτές καλό φαγητό και γεύσεις εκτός καθημερινότητας. Οι ΣΤΙΓΜΕΣ, ένα περιοδικό που έχει σαν στόχο να προβάλλει τον Κρητικό πολιτισμό σε κάθε του έκφανση (και η Κρητική κουζίνα είναι ένα βασικό συστατικό του Κρητικού τρόπου ζωής), παρουσιάζουν Σεφ και γευσιγνώστες κρητικής κουζίνας που στρώνουν το γιορτινό τραπέζι και προτείνουν συνταγές που θα ενθουσιάσουν εσάς και τους συνδαιτυμόνες σας.

Όντε νηστεύω το νερό, ρακή βάνω και πίνω. Αν το κρασί είναι μαγεία, η τσικουδιά είναι αλχημεία! Η ρακή δεν είναι ένα απλό ποτό, είναι η Κρήτη συμπυκνωμένη. Και παραδόξως, η σχετική βιβλιογραφία είναι εξαιρετικά πενιχρή, ένα κενό που έρχεται να καλύψει το εξαίρετο φωτογραφικό λεύκωμα του Ανδρέα Σμαραγδή «Τσικουδιά Κρήτης Πνεύμα», ένα αρχετυπικό σημείο αναφοράς για όποιον θέλει να κατανοήσει την σημασία της ρακής στη διαμόρφωση της, τόσο ιδιαίτερης, Κρητικής ιδιοσυγκρασίας.

Μαγειρεύοντας με κέφι και μεράκι. Γυναικείοι συνεταιρισμοί με κέφι, φαντασία, και πάνω απ’ όλα μεράκι για ότι κάνουν, λειτουργούν αυτή την στιγμή σε ολόκληρη την Κρήτη, συνδυάζοντας εποικοδομητικά την παράδοση με την γυναικεία απασχόληση.

Μια γευστική βόλτα στο Αμάρι. Μια κυριακάτικη περιήγηση στο Αμάρι μπορεί να περιλαμβάνει επισκέψεις σε ιστορικά μέρη, φυσιολατρικούς περιπάτους, βοτανολογικές ανακαλύψεις και τέλος γαστριμαργικές απολαύσεις σ’ έναν τόπο με τη δική του μικρο-κουζίνα, τις δικές του γεύσεις…

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live