Νέα περικοπή των μισθών των απασχολούμενων στο ΙΤΕ εν μέσω συνεχιζόμενων αντιδράσεων

Κανένα σχόλιο

Τροπολογία της επίμαχης ρύθμισης ζητά ο Λευτέρης Αυγενάκης

Να αναθεωρηθεί η απόφαση της νέας περικοπής των μισθών των απασχολούμενων του ΙΤΕ ζητά με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης, από τους Υπουργούς Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, και την Υπουργό Παιδείας, δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κα. Α. Διαμαντοπούλου, αλλά και η ρύθμιση βάση της οποίας αντιμετωπίζονται διαφορετικά οι ερευνητές των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Συγκεκριμένα, στο έγγραφό του ο ανεξάρτητος Βουλευτής υπογραμμίζει ότι «για ακόμη μια φορά μέσα σε λίγους μήνες, οι εργαζόμενοι στο ΙΤΕ δέχθηκαν μείωση 10% από το μισθό τους με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας», που αντιμετωπίζει το ΙΤΕ ως «ΔΕΚΟ» (!), ενώ πριν από μερικούς μήνες η κυβέρνηση αντιμετώπισε τους εργαζόμενους στο Ίδρυμα ως δημόσιους υπαλλήλους κάνοντας σημαντικές περικοπές στις ετήσιες αποδοχές τους».

"Sponsored links"

Προσθέτει κατόπιν πως «το παράλογο είναι ότι στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται μόνο τα ερευνητικά κέντρα που λειτουργούν ως Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, κι έτσι δημιουργούνται κέντρα δύο ταχυτήτων, αφού δεν επηρεάζονται οι εργαζόμενοι στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου».

Επιπροσθέτως, και αναφορικά με τη λειτουργία του ΙΤΕ, τονίζει ότι «το κράτος καλύπτει περίπου το 40% του προϋπολογισμού του ιδρύματος, ενώ το 2010 η χρηματοδότηση μειώθηκε κατά 23,5%», ενώ συμπληρώνει ότι «εκτιμάται, μάλιστα, ότι το τρέχον έτος, η κρατική επιχορήγηση κυμαίνεται στο 28% των εσόδων του ΙΤΕ, το 17% καλύπτεται από δημόσιες επιδοτήσεις και συγχρηματοδοτήσεις ανταγωνιστικών έργων, το 42% από πηγές εξωτερικού και το 13% από παραγωγικές δραστηριότητες και τον ιδιωτικό τομέα».

Ως εκ τούτου, τονίζεται ότι «η μισθοδοσία από το κράτος δεν είναι ούτε δέσμευση, ούτε υποχρέωση, ούτε καν την επιχορηγεί το κράτος», ενώ «για πρώτη φορά στην 27χρονη ιστορία του, το ΙΤΕ τέλεσε χθες υπό κατάληψη από τους εργαζόμενους και τα στελέχη του, οι οποίοι αντιδρούν στην άδικη συμπεριφορά της κυβέρνησης απέναντί τους».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αυγενάκης ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς εάν προτίθενται να ρυθμίσουν «το ζήτημα με σχετική τροπολογία που έχουν προτείνει οι απασχολούμενοι του Ιδρύματος, με την οποία προβλέπεται η εξαίρεση των εργαζομένων στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου από τις περικοπές που περιλαμβάνονται στο ψηφισθέν νομοσχέδιο», ενώ ζητά εξηγήσεις «για ποιους λόγους η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά μόνο στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου».

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live