Νίκος Χουντής: «Η κυβέρνηση και η Κομισιόν εφαρμόζουν την λογική του Χότζα»

Κανένα σχόλιο

Συνέντευξη του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή στο Ρ/Σ  Alpha Radio (κ.Παπαπαναγιώτου).

Κύριε Χουντή είδατε πιο αναλυτικά την έκθεση της Κομισιόν για τα ασφάλιστρα κινδύνων (CDS);  Τι συμπεράσματα βγάλατε;

Με διάφορες ερωτήσεις που είχα κάνει από τις αρχές του χρόνου, μας είχαν προϊδεάσει οι Κοινοτικοί  περί των συμπερασμάτων που τώρα βγήκαν. Πράγματι , σύμφωνα με την έκθεση η αιτία της ανόδου των spreads  και στη συνέχεια των όλων κερδοσκοπικών παιχνιδιών ήταν η ανακοίνωση που έκανε ενόψει του προϋπολογισμού, η νέα κυβέρνηση που εξελέγη στις 4 Οκτώβρη του 2010, ότι  το έλλειμμα δεν είναι όσο το γνωρίζαμε  αλλά φτάνει στο ύψος  του 12,7% του ΑΕΠ.  Από προηγούμενη απάντηση  σε ερώτησή μου, ο κ.Αλμούνια έλεγε από αρχές του χρόνου ότι  η Ελλάδα έχει δώσει καινούργια στοιχεία και επίσης ότι οι ελληνικές αρχές συμπεριέλαβαν ορισμένες δαπάνες, ως μη όφειλαν θα έλεγα εγώ, κυρίως καθυστερημένες οφειλές σε προμηθευτές δημοσίου νοσοκομειακού υλικού. Είναι απάντηση από τις αρχές του χρόνου. Αυτό  αύξησε παραπάνω το έλλειμμα,  με συνέπεια να αναφωνήσει ο κ. Γιούνκερ, «τέρμα το πάρτι με τα ελληνικά στατιστικά». Μετά βέβαια άρχισε άλλο πάρτι, το πάρτι των κερδοσκόπων, το πάρτι επανειλημμένων δηλώσεων των κοινοτικών.

"Sponsored links"

Συμπερασματικά που καταλήγουμε, γίνανε λάθος χειρισμοί, αυτό λέει η Κομισιόν; Δηλαδή με άλλα λόγια λέει η Κομισιόν, γιατί δεν μας κοροϊδέψατε;

Όχι δεν το λέει η Κομισιόν, πρώτον γιατί τα προβλήματα και τα ελλείμματα ήταν γνωστά, και  δεύτερο διότι υπάρχουν προβλήματα και στους χειρισμούς. Έχουμε μια επανάληψη της γνωστής πρακτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ , που όταν αναλαμβάνουν τα ηνία μεγιστοποιούν τα προβλήματα. Θυμόσαστε τι έκανε η ΝΔ όταν ανέλαβε  το 2004. Δήλωνε τη χειρότερη εικόνα, ώστε μετά οι όποιες «προσπάθειες» να φανούν ότι είναι καλύτερες από την πραγματικότητα. Ήταν η παλιά λογική ότι «παραλάβαμε καμένη γη». Μεγιστοποιούσαν  τα προβλήματα προκειμένου να αποδώσουν ευθύνες στους προηγούμενους, για να δώσουν  την αίσθηση ότι αυτοί τα πάνε καλύτερα. Ακολουθούσε όλο αυτό το πανηγύρι με συνέπεια να έχουμε σήμερα  όλα αυτά τα σκληρά μέτρα λιτότητας.  Είναι στη λογική του δικομματισμού, την επικοινωνιακή πολιτική, την πελατειακή λογική, που καταλήγει,  τα όποια μέτρα ληφθούν υπέρ των εργαζομένων  να λαμβάνονται προς το τέλος της θητείας, σαν τον Χότζα, δήθεν για να ανασάνει λίγο ο τόπος.

Είναι προφανές ότι υπάρχει ζήτημα χειρισμών, από την άλλη δεν μπορεί κανείς να μην κάνει την δεύτερη σκέψη, ότι από την στιγμή που το έλλειμμα ήταν υπαρκτό σε αυτό το επίπεδο, η Κομισιόν τι λέει,  μας το είπατε απότομα, δεν έπρεπε να μας το πείτε, θα έπρεπε να το κάνετε πιο μαλακά για να μην φοβηθούνε οι αγορές;  Υπάρχει ένα θέμα εδώ.

Η Κομισιόν νομίζω θέλει να αποποιηθεί  τις δικές της ευθύνες, το κάνει άλλωστε σε πολλά πράγματα, ακόμα και σε μέτρα του Μνημονίου που έχουν συνυπογράψει. Κάνει πως  δεν ξέρει  τίποτα,  αφήνοντας  την  ελληνική κυβέρνηση να δράσει. Είναι προφανές ότι υπάρχει ευθύνη της ΝΔ και των προηγουμένων κυβερνήσεων για την κατάσταση που έφτασαν τα οικονομικά. Ταυτόχρονα η Κομισιόν αποποιείται των δικών της ευθυνών,   λέγοντας εν τέλει ότι δεν θα ήθελε να είναι  σκληρή απέναντι μας αλλά με την εξέλιξη που πήραν τα πράγματα οδηγούμαστε αναγκαστικά σε όλα αυτά τα σκληρά μέτρα, με αποτέλεσμα και την έλευση του ΔΝΤ και ότι βιώνουμε σήμερα.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live