Να τοποθετηθεί η υπουργός Παιδείας για το θέμα της αναγνώρισης του μεταπτυχιακού τίτλου του Μ.Α.Ι.Χ.

Κανένα σχόλιο

Να ενημερωθεί για τη θέση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων στο ζήτημα της αναγνώρισης ή μη του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, που προσφέρει το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.), ως ισότιμου με τους μεταπτυχιακούς τίτλων των ελληνικών Πανεπιστημίων, ζητεί με ερώτησή του στην υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου, ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Ευτύχης Δαμιανάκης.

Ο κ. Δαμιανάκης αναφέρει ότι το Μ.Α.Ι.Χ., που ιδρύθηκε το 1985, «αποτελεί ίδρυμα του Διεθνούς Κέντρου Ανώτατων Μεσογειακών Γεωπονικών Σπουδών (CIHEAM), ενός διεθνούς, διακρατικού και μη κερδοσκοπικού ακαδημαϊκού οργανισμού. Αντίστοιχα Ινστιτούτα, που ανήκουν στον ίδιο οργανισμό, λειτουργούν στην Ιταλία (Μπάρι), στη Γαλλία (Μονπελιέ) και στην Ισπανία (Σαραγόσα)». Ο βουλευτής υπογραμμίζει ότι από το 1987, που άρχισε να λειτουργεί, ως σήμερα, «το Μ.Α.Ι.Χ. έχει απονείμει 1.240 πτυχία εξειδίκευσης και 746 μεταπτυχιακούς τίτλους Master. Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο διακρατικών συμφωνιών, έχουν εκπαιδευτεί στο Μ.Α.Ι.Χ. περισσότερα από 500 ανώτερα και ανώτατα στελέχη χωρών-μελών του CIHEAM, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τη σχέση της Ελλάδας με τους εταίρους της.

Η εγκαθίδρυση ενός αξιόλογου δικτύου αλλοδαπών αποφοίτων, οι οποίοι κατέχουν σημαντικές διοικητικές, ακαδημαϊκές και επιχειρηματικές θέσεις στις χώρες τους, μπορεί να λειτουργήσει διαμεσολαβητικά για την προαγωγή των διακρατικών σχέσεων με την Ελλάδα».

"Sponsored links"

Ο κ. Δαμιανάκης αναφέρεται, επίσης, στη συνεχή αξιολόγηση του Μ.Α.Ι.Χ. στο πλαίσιο του CIHEAM, από την οποία προκύπτει ότι «οι μεταπτυχιακές σπουδές που προσφέρονται είναι υψηλού επιπέδου. Ενδεικτικά, κατά την περίοδο 1987-2009 από το σύνολο των διατριβών, που εκπονήθηκαν, για τη μερική ικανοποίηση των απαιτήσεων του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, το 42% έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και το 50% έχουν παρουσιασθεί και δημοσιευθεί σε βιβλία και πρακτικά διεθνών συνεδρίων.

Ακόμη, το 45% των αποφοίτων, στους οποίους χορηγήθηκε μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών, έχουν γίνει αποδεκτοί με πλήρη υποτροφία για εκπόνηση διδακτορικού σε υψηλού επιπέδου, αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια σε ολόκληρο τον κόσμο και 90 απόφοιτοι του Μ.Α.Ι.Χ. και κάτοχοι διδακτορικού είναι ακαδημαϊκά μέλη του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού σε Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού».

Ο κ. Δαμιανάκης επισημαίνει ότι με Διεθνή Συμφωνία, που έχει επικυρωθεί από τη χώρα μας (Ν. 4442/1964), «αναγνωρίζεται η ανάγκη ανάπτυξης του πνεύματος της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των μεσογειακών χωρών, στο πλαίσιο της ανώτατης εκπαίδευσης με τη βελτίωση των προσόντων του ανθρώπινου δυναμικού τους μέσω επιπρόσθετης μεταπτυχιακής εκπαίδευσης». Επίσης, παραπέμπει σε απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας του 2007 με την οποία αναγνωρίζεται ότι «το CIHEAM/M.A.I.X. είναι Διεθνής Οργανισμός, που ασκεί δημόσια εξουσία στον τομέα της παροχής συμπληρωματικής εκπαίδευσης, ικανοποιώντας σκοπούς δημοσίου συμφέροντος για τους οποίους ιδρύθηκε».

Και ο Χανιώτης βουλευτής καταλήγει:

«Παρά το γεγονός ότι το Μ.Α.Ι.Χ. αποτελεί συστατικό ινστιτούτο ενός οργανισμού, που δημιουργήθηκε με διακρατική συμφωνία της χώρας μας και χρηματοδοτείται εξολοκλήρου από το Ελληνικό Δημόσιο (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης), παρότι το Ελληνικό Δημόσιο τού έχει εκχωρήσει την αρμοδιότητα να εκδίδει μεταπτυχιακούς τίτλους και το Μ.Α.Ι.Χ. προσφέρει, κατά γενική ομολογία, υψηλότατο επίπεδο σπουδών, τα μεταπτυχιακά του διπλώματα δεν αναγνωρίζονται στη χώρα μας ως ισότιμα με τους ελληνικούς μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών.

Είναι αξιοσημείωτο ότι αντίστοιχες περιπτώσεις έχουν διευθετηθεί με νόμους της Ελληνικής Πολιτείας. Συγκεκριμένα, με τον Ν. 2083/1992 αναγνωρίζεται η ισοτιμία του Ελληνικού Κολλεγίου Βοστόνης, ως ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, ισότιμο με τα Α.Ε.Ι. της Ελλάδας. Με τον Ν. 3577/2007, ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών “Δίπλωμα Εμβάθυνσης στις Ευρωπαϊκές Σπουδές”, που απονέμεται από το Κολλέγιο της Ευρώπης, θεωρείται ως τίτλος απονεμόμενος από ομοταγές εκπαιδευτικό ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης πανεπιστημιακής κατεύθυνσης της αλλοδαπής. Επίσης, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας ιδρύθηκε με το Ν. 1628/1986 και έχει εγκριθεί από τη Βουλή των Ελλήνων, με βάση το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος (περί Διεθνών Συμβάσεων), όπως ακριβώς και οι νόμοι που διέπουν τη λειτουργία του Μ.Α.Ι.Χ.».

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live