Νομάρχης Ηρακλείου: Διαβούλευση κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού

Κανένα σχόλιο

Διαβούλευση με κοινωνικούς φορείς του Νομού συγκάλεσε η Νομάρχης Ηρακλείου Βαγγελιώ Σχοιναράκη στο Νομαρχιακό Μέγαρο Ηρακλείου, στα πλαίσια του προγράμματος «Συμμετέχω-Καταπολέμηση της φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού». Το πρόγραμμα υλοποιείται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου, σε συνεργασία με το Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νομαρχίας Ηρακλείου και το Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στόχος της συνάντησης ήταν η ενεργή εμπλοκή κοινωνικών φορέων του Νομού Ηρακλείου και η ανάπτυξη ενός εποικοδομητικού δημοσίου διαλόγου για τον προσδιορισμό και την ανάδειξη θεμάτων που αφορούν στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό στο Νομό και η διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας μιας σταθερής δομής διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών.

Στη διαβούλευση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Αντώνης Γεωργούλας, ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος και Δήμαρχος Γουβών κ. Γιώργος Νικολακάκης, η Διευθύντρια Αναπτυξιακού Σχεδιασμού της Νομαρχίας Ηρακλείου κ. Άννα Βασιλάκη με υπηρεσιακούς παράγοντες, υπηρεσιακοί παράγοντες από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ο Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Αγροτικής Ανάπτυξης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νομαρχίας κ. Μανώλης Βέργης. Επιπλέον, σε ό, τι αφορά τους κοινωνικούς φορείς  που συμμετείχαν στη διαβούλευση, παρόντες ήταν εκπρόσωποι από το Γραφείο Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Ηρακλείου, το Κέντρο Ειδικών Παιδιών Ο ΑΓ. ΣΠΥΡΙΔΩΝ, το Σύνδεσμο Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Νομού Ηρακλείου, το Σύλλογο Ρευματοπαθών Κρήτης, και την Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία -δίκτυο κοινωνικής πολίτικης αυτοδιοικήσεων Κρήτης “Κοινω.Πολιτι.Α.”.

Σε δηλώσεις της, η κ. Σχοιναράκη επεσήμανε: «Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση για το πρόγραμμα που υλοποιεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση  Ηρακλείου σε σχέση με τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, ένα πρόγραμμα που αποτελεί την κορύφωση μιας δουλειάς που έχει γίνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Στο ξεκίνημά μας ως Νομαρχιακή Αρχή είδαμε ότι στο κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής θα πρέπει να ρίξουμε ιδιαίτερο βάρος, γιατί μια κοινωνία μπορεί να είναι δημιουργική όταν υπάρχει κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη στα μέλη της. Οι δράσεις κοινωνικής πολιτικής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης την τετραετία που πέρασε ήταν πολλές και σημαντικές, δράσεις που πραγματικά συνέβαλαν στην ενοποίηση της κοινωνίας, στην ύπαρξη αλληλεγγύης ανάμεσα στα μέλη της και βεβαίως στην ύπαρξη συνοχής. Σήμερα λοιπόν συζητάμε με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου ζητήματα που σχετίζονται με τις λεπτομέρειες και το πώς ακριβώς ευαισθητοποιείται ακόμη περισσότερο η κοινωνία. Αυτό το πρόγραμμα και η σημερινή συζήτηση πραγματοποιείται σε συνεργασία με μεταπτυχιακούς φοιτητές και εκπροσώπους φορέων από κοινωνικές ομάδες που υλοποιούν προγράμματα που έχουν σχέση με την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη.

"Sponsored links"

Πρόκειται για μια σημαντική προσπάθεια γιατί μπολιάζεται η θεωρία με την πράξη και αξιοποιείται το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η Κρήτη έχει σπουδαία εκπαιδευτικά ιδρύματα και ως Νομαρχία Ηρακλείου είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε μαζί τους σε πάρα πολλά θέματα και ένα δείγμα είναι και αυτό το πρόγραμμα. Τα παιδιά που συμμετέχουν δουλεύουν με όλους τους υπόλοιπους με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου, με στόχο να υλοποιηθούν δράσεις που θα συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη. Πρόκειται για δράσεις που έχουμε υλοποιήσει ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, όπως το «Κοινωνικό Παντοπωλείο», τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την κοινωνική πολιτική, όπως οι Κινητές Μονάδες Προληπτικής Οδοντιατρικής και Πρόληψης για τον Καρκίνο του Μαστού, και διάφορες άλλες δράσεις, τις οποίες η Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης υλοποιούσε όλη αυτή την τετραετία με στόχο να είναι κοντά στις κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη.

Ειδικά για την περίοδο που διανύουμε, τη δύσκολη αυτή περίοδο όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για την παγκόσμια κοινότητα, οι δράσεις κοινωνικής πολιτικής πρέπει να κορυφωθούν και να λειτουργούν ακόμη πιο οργανωμένα, ιδιαίτερα τώρα που οι δήμοι οι οποίοι έχουν διαμορφωθεί θα έχουν την υποχρέωση να φροντίζουν τα μέλη της κάθε τοπικής κοινωνίας. Η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού είναι κοντά στις ομάδες αυτές και έχει χρέος να διαμορφώνει και να υλοποιεί προγράμματα που θα απαντούν στα προβλήματα των πολιτών και θα  τους ανακουφίζουν».

Ο κ. Νικολακάκης, σε δηλώσεις του, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε φτωχούς και κοινωνικά αποκλεισμένους, στους μη έχοντες δηλαδή για την επιβίωσή τους και σε πολλές ομάδες που είναι κοινωνικά αποκλεισμένες, όπως αθίγγανοι, άτομα με αναπηρία ή ανίατες ασθένειες. Φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός είναι συνδεδεμένα με δύο έννοιες. Η μια είναι η αναζήτηση μιας κοινωνικής οικονομίας μέσα στην οποία συμμετέχει το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» και άλλες δράσεις που ευελπιστούμε ότι θα αρχίσουν να αναπτύσσονται, στοχεύοντας  στην αλληλεγγύη της κοινωνίας, των ατόμων, των συλλογικοτήτων και των φορέων. Η δεύτερη έννοια, η οποία σχετίζεται με τον κοινωνικό αποκλεισμό και το στίγμα, αφορά στην αναζήτηση των τρόπων με τους οποίους θα μπορούσε να αρθεί αυτός ο ρατσισμός που υπάρχει συχνά απέναντι σε αυτές τις ομάδες. Εκείνο που διαπιστώνουμε μέσα από αυτή τη διαβούλευση είναι το διαχρονικό έλλειμμα που έχουμε σε κοινωνικές υπηρεσίες και κοινωνική πολιτική πρόνοια. Η προσπάθεια από την πλευρά του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι να βρούμε ένα λειτουργικό πλαίσιο όπου όλα αυτά τα πράγματα θα μπορούσαν να συντονίζονται, με ή χωρίς τη βοήθεια της πολιτείας και να κατανοηθεί ότι είναι μια αναγκαιότητα που πρέπει να προχωρήσει».

Το πρόγραμμα της Νομαρχίας Ηρακλείου «ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ – Καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού στο Νομό Ηρακλείου», αφορά στην υλοποίηση δράσεων για το Ευρωπαϊκό Έτος 2010 με στόχο να θέσει υπό αμφισβήτηση στερεότυπα και συλλογικές αντιλήψεις που επικρατούν σχετικά με τη φτώχεια. Με έναυσμα την πρωτοποριακή δράση του Κοινωνικού Παντοπωλείου, σημαντικής πρωτοβουλίας της Νομαρχιακής Αρχής και πολύτιμη δράση κοινωνικής πολιτικής, σχεδιάστηκαν ενέργειες που αναδεικνύουν το διαρκώς διευρυνόμενο φαινόμενο της φτώχειας ατόμων, ομάδων και οικογενειών, εντός των αστικών και «μειονεκτικών» περιοχών του νομού. Με την αξιοποίηση των αρχών της αλληλεγγύης και της συνεργασίας το σχέδιο δράσης στοχεύει να αφυπνίσει το κοινό στον αγώνα για την καταπολέμηση των αιτιών της φτώχειας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλοι μπορούν να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην κοινωνία.

Ειδικότερα, η στοχοθεσία του σχεδίου δράσης αφορά στην ανάδειξη του διαρκώς αυξανόμενου φαινομένου της φτώχειας και στη δημιουργία των προϋποθέσεων:

 • διασφάλισης αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους
 • ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ευθύνης κάθε ενεργού πολίτη και δημιουργία συνθηκών δημόσιου διαλόγου
 • συμβολής στη βελτίωση του συντονισμού μεταξύ των υφιστάμενων προγραμμάτων και πρωτοβουλιών για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού
 • ανάδειξης και ενίσχυσης της δράσης του Κοινωνικού Παντοπωλείου ως καλή πρακτική, εστιάζοντας στην ουσιαστική εμπλοκή όλων των ενδιαφερομένων μελών και στην βιωσιμότητα της δομής
 • ενθάρρυνσης πρωτοβουλιών αλληλεγγύης διαφόρων μορφών και δράσεων ακτιβισμού για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού από την κοινωνία των πολιτών
 • ανάπτυξης δράσεων μέσα στην τοπική κοινωνία και διάχυσης του επικοινωνιακού μηνύματος σε όλο το Νομό Ηρακλείου
 • επιβεβαίωσης των δεσμεύσεων τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε επίπεδο Ελλάδας, για την ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Οι ωφελούμενοι του προγράμματος είναι:

A) άτομα και οικογένειες που ζουν στα όρια της φτώχειας ή κάτω από αυτά και απειλούνται από το φαινόμενο του κοινωνικού αποκλεισμού. Σε αυτήν την κατηγορία οι ομάδες στόχοι συμπεριλαμβάνουν:

 • οικογένειες και παιδιά σε κίνδυνο φτώχειας
 • εργαζόμενους με επισφαλείς θέσεις εργασίας ή/και σε κίνδυνο φτώχειας
 • ΑμεΑ
 • ηλικιωμένους
 • τσιγγάνους
 • μετανάστες
 • άστεγους
 • άτομα που διαβιούν σε θύλακες ανεργίας και φτώχειας των αστικών περιοχών και άτομα που θίγονται από περιφερειακές ανισότητες

B) όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και οι εμπλεκόμενοι και συγκεκριμένα:

 • ομάδες που είναι σε θέση να διαμορφώνουν ή να επηρεάζουν πολιτικές καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (διοικητικές αρχές, ΜΜΕ, ΟΤΑ και οργανώσεις και πρωτοβουλίες από την κοινωνία των πολιτών)
 • τα άτομα ή τις ομάδες που δεν ασχολούνται συνήθως άμεσα με το θέμα της φτώχειας, προκειμένου να συμμετάσχουν πιο ενεργά στην καταπολέμησή της (τοπικοί παραγωγοί και επιχειρηματίες, ευρύ κοινό).

Η σημερινή συνάντηση συνδέεται άμεσα με τους επιδιωκόμενους στόχους του Ευρωπαϊκού Έτους 2010, δεδομένου ότι αναμένεται να λειτουργήσει καταλυτικά και να αποτελέσει εφαλτήριο για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού στο Νομό Ηρακλείου, δίδοντας έμφαση στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών του κοινωνικού κράτους. Στόχος είναι η ενεργή εμπλοκή ενός, όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτικού, δείγματος οργανώσεων, πολιτών, ιδιωτικών και δημόσιων φορέων και η ανάπτυξη ενός εποικοδομητικού δημόσιου διαλόγου για τον προσδιορισμό και την ανάδειξη:

"Sponsored links"

* των προκλήσεων και της εθνικής στρατηγικής κατά της φτώχειας

* της υφιστάμενης κατάστασης για το φαινόμενο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού στο νομό

* των καλών πρακτικών που υλοποιούνται σε επίπεδο νομού

* των ελλείψεων σε υπηρεσίες κοινωνικής αλληλεγγύης για τις ομάδες στόχου του Ευρωπαϊκού Έτους και της παρούσας πρότασης

* των προτάσεων καλύτερου συντονισμού και οργάνωσης των μεμονωμένων δραστηριοτήτων

* των προτάσεων για την εγκαθίδρυση νέων και καινοτόμων δράσεων

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live