Οικολόγοι Πράσινοι: Δημόσια περιουσία – Δεν είναι όλα οικόπεδα

Κανένα σχόλιο

Επικίνδυνες εξελίξεις δρομολογεί η πρόσφατη απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής  για «αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου» με στόχο την άντληση εσόδων για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

Για το Ελληνικό ανακοινώθηκε ήδη η επιστράτευση του fast track. Το σύνολο του πρώην αεροδρομίου προορίζεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση, για χρήσεις «εμπορικές, επαγγελματικές, τουρισμού, αναψυχής, οικιστικές». Αναιρούνται πλήρως οι υποσχέσεις για Μητροπολιτικό Πάρκο σε μέρος έστω της έκτασης, αλλά και οι «υποσχέσεις» ότι η οικοπεδοποίηση μέρους του πρώην αεροδρομίου θα οδηγούσε σε δημιουργία ελεύθερων χώρων αλλού.

13 ακόμη «σημαντικά ακίνητα» σε όλη την Ελλάδα, προωθούνται για κατά προτεραιότητα εκχώρηση σε οικονομικές δραστηριότητες. Αρκετά από αυτά, όπως τα 8.000 στρέμματα των  παροπλισμένων εγκαταστάσεων της Φωνής της Αμερικής στο Δέλτα του Νέστου ή τα 18.000 στρέμματα στη λίμνη Βεγορίτιδα, βρίσκονται σε ευαίσθητα οικοσυστήματα και περιοχές μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας.

"Sponsored links"

Ακολουθεί το σύνολο της υπόλοιπης ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, για το οποίο θα υπάρξει πλήρης καταγραφή μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο. Ιδιαίτερη θέση κατέχουν εδώ τα ενεργά και ανενεργά στρατόπεδα, που σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν τη μόνη δυνατότητα να καλυφθεί έστω σε βάθος χρόνου το δραματικό έλλειμμα ελεύθερων χώρων των ελληνικών πόλεων.

Σχετικά ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Γιάννης Παρασκευόπουλος, τόνισε:

«Ακόμη και για ευαίσθητες προστατευόμενες περιοχές ή για ζωτικούς ελεύθερους χώρους στις πόλεις, η κυβέρνηση ταυτίζει την αξιοποίηση με το τσιμέντο και την εκποίηση. Κάποιος πρέπει να τους εξηγήσει ότι το μοντέλο αυτό δεν πλήττει μόνο το περιβάλλον, αλλά τελικά και την ίδια την οικονομία, όπως δείχνει η περίπτωση της Ισπανίας αλλά και η εμπειρία των ολυμπιακών έργων στη χώρα μας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η δημόσια περιουσία αποτελεί πολύτιμο απόθεμα για το μέλλον και όχι απλό αναξιοποίητο οικόπεδο. Είναι πια ώρα, μαζί με τους πολίτες, την αυτοδιοίκηση και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, να χαράξουμε «κόκκινες γραμμές»: Η μη αντιστρέψιμη  επιδείνωση της κρίσης στο περιβάλλον, δε μπορεί να προτείνεται ως συνταγή για μια πρόσκαιρη και αμφίβολη ανακούφιση του κρατικού προϋπολογισμού».

Π.Κ Οικολογων Πρασίνων Χανίων

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live