Οικονομικό χάος & παζάρια

Κανένα σχόλιο

Κινητοποιούνται οι Ευρωπαίοι για να προλάβουν τις εξελίξεις «ντόμινο» στην ευρωζώνη καθώς μετά την Ελλάδα το καμπανάκι χτυπά για την Ισπανία και την Πορτογαλία. Η Άνγκελα Μέρκελ κάνει πίσω και δίνει από το Βερολίνο την συγκατάθεσή της, αποφασίζοντας  μαζί με τους Στρος Καν και Κλώντ Τρισέ την επιτάχυνση των διαδικασιών για την διάθεση του ποσού στήριξης μιας και ο κίνδυνος πλέον δείχνει πως  ξεφεύγει από τον έλεγχο. Την ίδια στιγμή που οι εξελίξεις με την υποτίμηση ή όχι του ευρώ τρέχουν και οι Ευρωπαίοι δείχνουν πανικοβλημένοι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίζεται και αυτός θορυβημένος για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Του Φίλιππου Ζάχαρη

"Sponsored links"

Ο Μπάρακ Ομπάμα ενημερώνεται, λέει, συνεχώς για την κατάσταση στην Ελλάδα και παρακολουθεί με προσοχή την εμπλοκή του ΔΝΤ στην υπόθεση δανεισμού της. Τα πακέτο διάσωσης για την χώρα μας ενδέχεται να φτάσει ακόμα και τα 150 δις ευρώ και θα δοθεί σταδιακά. Τι θα σημάνει όμως αυτό το πακέτο διάσωσης; Και γιατί αυτό το όψιμο ενδιαφέρον του αμερικανού πρωθυπουργού, που όπως ειπώθηκε, τηλεφώνησε και ο ίδιος προσωπικά στην Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου  να την πείσει να άρει τις επιφυλάξεις της;

Στην υπόθεση του δανεισμού της Ελλάδας αλλά και της ακαμψίας της γερμανίδας καγκελαρίου παίζεται ένα άλλο παιχνίδι: το παιχνίδι των ανταλλαγμάτων. Κάτω από το τραπέζι ακούγεται πως προσφέρονται πολλά, από επενδυτικές διευκολύνσεις και «κατοχή» σημαντικών κομματιών του οικονομικού ιστού της χώρας , μέχρι αγορά eurofighter, και άλλων οπλικών συστημάτων.

Aπό άρση των αξιώσεων για τις γερμανικές αποζημιώσεις, μέχρι αποδοχή επέμβασης σε ζητήματα που αφορούν νευραλγικούς τομείς διακυβέρνησης της χώρας. Και ο αμερικανός πρωθυπουργός; Εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν. Υπάρχει ενδιαφέρον του και για σταθερότητα της ευρωζώνης αλλά και φόβος για τις ανεξέλεγκτες επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης, μιας πραγματικότητας που προκαλεί αλλεπάλληλες παρενέργειες στις οικονομίες παγκοσμίως. Φυσικά, οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν την οικονομική διάλυση των συμμάχων τους, κάτι που θα μπορούσε να πλήξει και τα δικά τους συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή.

Οι Αμερικανοί θέλουν να δείχνουν πως έχουν τον πρώτο λόγο στις εξελίξεις στα Βαλκάνια και ειδικά εκεί που τελειώνουν τα σύνορα της ΕΕ, στην Ελλάδα. Γι΄ αυτό η ενεργός τους ανάμιξη αποτελεί μονόδρομο. Οι ΗΠΑ αξιώνουν ακόμη και αποστολή ελληνικού στρατού στο Αφγανιστάν, μιας και όπου νάναι αποχωρούν οι ισπανικές και ολλανδικές στρατιωτικές δυνάμεις. Αλλά αυτό είναι λεπτομέρεια. Βασικός στόχος των Αμερικανών είναι η διατήρηση της επιρροής τους στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου που διασφαλίζεται και με την οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας.

Οι πληροφορίες όμως είναι καταιγιστικές για την Ευρώπη από οικονομικής πλευράς. Σύμφωνα με τα στοιχεία  του οίκου αξιολόγησης Standard & Ρoor’s, οι δανειακές ανάγκες της Ευρώπης εντός του 2010 για αποπληρωμή τόκων, θα αγγίξουν το ρεκόρ των 1,446 τρισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή, 52 δισ. ευρώ περισσότερα από το ιστορικό ρεκόρ που ήδη σημειώθηκε το 2009. Τα εν λόγω στοιχεία καταδεικνύουν ότι συνολικά η ευρωζώνη βρίσκεται σε κρίση. Τα ποσά των  δανεισμών από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αυξάνουν και το «ντόμινο» απειλεί να πλήξει την ευρωπαϊκή σταθερότητα.

Δεν έχει λοιπόν μόνο η Ελλάδα χρέη, απλά βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Βέβαια για το γεγονός ότι έφτασε στην χρεωκοπία, δεν μειώνει τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η κατάληξη της Ελλάδας είναι αποκλειστική υπόθεση όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που κατασπατάλησαν την κάθε είδους ενίσχυση και επέτρεψαν ή ανέχθηκαν  την διάπραξη σκανδάλων και  ατασθαλιών. Οι ευθύνες λοιπόν είναι μεγάλες. Αυτό που πρέπει όμως να προσέξουμε από δω και στο εξής είναι το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας που θα εφαρμοστεί στην χώρα μας. Θα πρέπει να παρακολουθούμε στενά όχι μόνο  την επέμβαση στον 13ο και 14ο μισθό, όχι μόνο τις επερχόμενες περικοπές στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και την κατάργηση  στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων. Τα ανταλλάγματα είναι πολλά για τον δανεισμό της χώρας Μόνο οι τυφλοί και οι αδαείς δεν τα βλέπουν.

Και τα ανταλλάγματα αυτά έχουν ήδη παίξει σημαντικό ρόλο στον δανεισμό. Το καμπανάκι όμως χτυπά και για ολόκληρη την ευρωζώνη. Τα κράτη της δανείζονται αφειδώς. Στο τέλος, δεν θα ξέρουμε ποιοι και από ποιον θα δανείζονται, με ποιους όρους και ανταλλάγματα  και με ποια μέτρα θα συνοδεύονται. Ένα ατέλειωτο παζάρι στην μέση ενός τεχνητά δημιουργούμενοι οικονομικού χάους, αποδέκτες του οποίου είναι οι λαοί.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live