Οι αγρότες μέσ’ στο σύστημα

Κανένα σχόλιο

Πιστεύω πως η αλήθεια είναι κρυμμένη και για να φανερωθεί χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και δουλειά. Έχουμε, όμως, την υποχρέωση, όσοι πιστεύουμε στην ανάγκη της, ν’ αγωνιστούμε για αυτήν. Μ’ αυτήν τη σκέψη προχωρούμε στις παρακάτω θέσεις που αναφέρω.

Το χωράφι του αγρότη αντιπροσωπεύει ένα κεφάλαιο που, αυτό, μπορούμε να πούμε, πως είναι: ό,τι είναι για τον εργάτη το εργοστάσιο. Όμως ο εργάτης δεν χρειάζεται κεφάλαιο γιατί το κεφάλαιο θα το προσφέρει ο εργοδότης. Στην περίπτωση, όμως, του αγρότη δεν είναι έτσι. Ο αγρότης για να εξασφαλίσει δουλειά στον εαυτό του χρειάζεται το χωράφι. Για να εξασφαλίσει το χωράφι χρειάζεται ένα κεφάλαιο για να το αγοράσει.

Αγρότες – εργάτες
Μέχρι το σημείο αυτό έχουμε μια διαφορά μεταξύ αγρότη και εργάτη που έχει ως αποτέλεσμα να φέρνει τον πρώτο σε χειρότερη μοίρα από τον δεύτερο. Γιατί; Διότι ο αγρότης είναι υποχρεωμένος να διαθέσει επιπλέον από την προσωπική του εργασία και το κεφάλαιο που θα χρειασθεί για την αγορά του χωραφιού πάνω στο οποίο θα δουλέψει. Και ακόμη διότι η αμοιβή του εργάτη, χωρίς βέβαια, να είναι η σωστή, είναι όμως από πρώτα γνωστή και καθορισμένη ενώ, αντίθετα, του αγρότη είναι ακαθόριστη και αβέβαιη.

Δεν θέλω, βέβαια, με αυτό να κατηγορήσω ούτε να δημιουργήσω εντυπώσεις για τον Έλληνα εργάτη. Όχι. Διότι ξέρω κι αυτουνού τη μοίρα του. Θέλω, όμως, να τονίσω την τραγική θέση που βρίσκεται ο Έλληνας αγρότης που απογοητευμένος και απελπισμένος εγκαταλείπει τον τόπο του, το σπίτι του και τα χωράφια του, γιατί απ’ όλα μαζί δεν βρίσκει ούτε ελπίδες ούτε σιγουριά στο μέλλον.

"Sponsored links"

Και η θέση που βρίσκεται δείχνει πως είναι το πιο μεγάλο θύμα που η μεταπρατική οικονομία της ελληνικής πραγματικότητας τον έχει σπρώξει σ’ αυτή τη θέση όχι τυχαία και άθελά της. Και αυτό ακριβώς είναι το σημείο που όσοι νιώθουν υποχρέωση προς τον άνθρωπο και ευθύνη μπροστά στο νόημα της ζωής να κάνουν τον αγώνα για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη αλλά ακόμη και για την ηθική υπόσταση του ανθρώπου.

Πότε θα είχε συμμετοχή;
Θα είχε συμμετοχή ο αγρότης στο σύστημα που έχουμε αν θα μπορούσε να γίνει εκμετάλλευση του κεφαλαίου που διαθέτει. Δεν γίνεται όμως. Απόδειξη: Ας κάνουμε μια υπόθεση. Εάν αποφάσιζαν όλοι οι αγρότες να πουλήσουν τα κτήματά τους και να βάλουν τα χρήματα στην Τράπεζα και να εισπράττουν τον τόκο και να γίνουν εργάτες γης σε κείνους που θα τα αγοράσουν, θα έμεναν όλα αζήτητα γιατί ποιος αγοράζει κτήματα για εκμετάλλευση και να βάλει εργάτες να τα καλλιεργήσουν, αφού με τα προϊόντα που θα πουλήσει δεν θα βγάλει τα έξοδα; Άρα, η γη είναι εκμεταλλεύσιμη, δεν είναι επιχείρηση αλλά μόνο καλλιεργείται.

Τι, όμως, συμβαίνει και το κράτος, δηλαδή το σύστημα, αντί να μάθει στον αγρότη την αλήθεια τον ξεγελά και με διάφορες ψευτοεπιδοτήσεις του δημιουργεί μια νοοτροπία να πιστεύει ότι αυτή είναι η μοίρα του; Να όμως τι γίνεται. Οι αγρότες πουλούν τα προϊόντα τους όχι με τη μορφή της εκμετάλλευσης που δέχεται το κοινωνικό μας σύστημα αλλά με τη μορφή της κοινωνικοποίησης.

Δηλαδή πουλούν τα προϊόντα τους και η τιμή που παίρνουν αντιπροσωπεύει μόνο την τιμή της εργασίας που κατέβαλαν -κι αυτό πολλές φορές δεν είναι βέβαιο- και τις δαπάνες για τις πρώτες ύλες που διέθεσαν. Απόδειξη πως το κεφάλαιο γη δεν προσφέρει εκμεταλλευτικές δυνατότητες μέσα στο σύστημα και κατά συνέπεια δεν μπαίνει στο κόστος ούτε τόκος ούτε αποσβέσεις κεφαλαίου, χωρίς να εννοώ βέβαια μ’ αυτό το κεφάλαιο που αντιπροσωπεύει το ακίνητο. Να άλλη μια απόδειξη για την κοινωνικοποιημένη κατάσταση του αγρότη.Και ερχόμαστε στη φορολογία.

Η μεγάλη απάτη
Ε, μα αφού το κεφάλαιό του, όπως είπαμε, δεν είναι επιχείρηση αλλά κοινωνικοποιημένο, γιατί, τότε, το φορολογούν; Είναι γνωστές και ποικιλότροπες οι φορολογίες. Το φορολογούν για να το επιστρέψουν κατόπιν και όχι βέβαια ολόκληρο, ως επιδότηση και να του δημιουργούν την εντύπωση του προστάτη και είναι αυτό μια τραγική πραγματικότητα. Πώς όμως αυτή η τραγική πραγματικότητα θα μπορούσε να αλλάξει;

Μερική αποκατάσταση
Μπορούμε να πούμε πως θα αγόραζε στην ίδια, δηλαδή στη μορφή της κοινωνικοποίησης. Παράδειγμα: Το μηχάνημα που αγοράζει γιατί να έχει δασμούς και τέλη και κέρδος του εισαγωγέα; Θα έπρεπε να το παίρνει μόνο όσο στοιχίζει. Να το εισάγουν οι Συνεταιρισμοί και όχι οι διάφοροι ιδιώτες εισαγωγείς και αυτό μετά από διεθνείς διαγωνισμούς για να εξασφαλίζονται έτσι καλύτερες τιμές.

Ακόμη, θα έπρεπε να τον διευκολύνουν στην αγορά του με μακροχρόνιες διευκολύνσεις. Το ίδιο και για το λίπασμα, τα πλαστικά δίχτυα και όλα τα άλλα που χρησιμοποιεί. Τι όμως συμβαίνει; Ο δύστυχος αυτός και ταλαίπωρος άνθρωπος συμβαίνει να τα αγοράζει κάτω από την τιμαριθμική μορφή μέσα από μια στυγνή και απαίσια εκμετάλλευση.

Και για ν’ αλλάξει η “μοίρα” του πρώτος εκείνος έχει την υποχρέωση να πάρει τα μέτρα του. Να ξεχωρίσει καθαρά και σίγουρα τις αιτίες που τον βασανίζουν και να τις πολεμήσει. Να πάρει τις θέσεις που πρέπει και να πολεμήσει με θάρρος και αποφασιστικότητα ολόκληρο εκείνο τον παράνομο κόσμο που τον κυκλώνει. Να διώξει τον ραγιαδισμό και τη δουλοπρέπεια και να κάμει σύμβολο την περηφάνια και την αγωνιστικότητα.

Ανυποχώρητος
Να γίνει ανυποχώρητος πολεμιστής στο δίκιο του και ικανός διαχειριστής του κόπου του. Να καταλάβει κάποτε: Πως το δίκιο δεν δίδεται. Μα παίρνεται. Να σταθεί ορθός και να ξεκινήσει. Για να ορίσει τους κόπους του. Γιατί είναι η ραχοκοκαλιά της Ελλάδας. Και για να γίνει η Ελλάδα των Ελλήνων χώρα.

"Sponsored links"

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live