ΟΠΑΠ: τα οικονομικά αποτελέσματα του 2009

Κανένα σχόλιο

Σημαντικά ήταν τα κέρδη του ΟΠΑΠ το 2009, παρά την έλλειψη αθλητικών γεγονότων και της οικονομικής κρίσης. Ποιοι οι βασικοί άξονες που θα κινηθεί ο ΟΠΑΠ το προσεχές διάστημα. Με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2009, η διοίκηση του ΟΠΑΠ παραχώρησε σχετική συνέντευξη τύπου την Δευτέρα 29/3/10 στα γραφεία του Οργανισμού.

Του Φίλιππου Ζάχαρη

Ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ, κος Σταματόπουλος και ο Δ/νων σύμβουλος, κος Σπανουδάκης, παρουσίασαν τα οικονομικά αποτελέσματα για το τέταρτο τρίμηνο και το δωδεκάμηνο που έληξε στις 31/12/09.  Ο  πρόεδρος του ΟΠΑΠ υπογράμμισε ότι μόνο από την έκτακτη εισφορά που επιβλήθηκε στα κέρδη του 2008, το Δημόσιο εισέπραξε από τον ΟΠΑΠ τουλάχιστον 100 εκ. ευρώ. Η ελληνική κοινωνία επωφελείται κάθε χρόνο, είπε, από 100 – 110 εκ. ευρώ από τον ΟΠΑΠ τα οποία διατίθενται μέσω των χορηγικών προγραμμάτων σε τομείς όπως η υγεία, το περιβάλλον, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και άλλες κοινωνικές δράσεις.

"Sponsored links"

Aναφορικά με τα οικονομικά αποτελέσματα της περυσινής χρονιάς ο κος Σταματόπουλος τόνισε πως πήγε καλά, παρά το γεγονός ότι η περίοδος ήταν εξαιρετικά αρνητική λόγω της οικονομικής κρίσης. Μόλις 1,4% ήταν τελικά η υποχώρηση στα έσοδα από τις πωλήσεις έναντι του 2008, (5.4 δις έναντι 5,5 δις το 2008)  ενώ τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων ήταν 966 εκ. ευρώ έναντι 1.056 εκ ευρώ το 2008 (-8,5%). Τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα 593 εκ. ευρώ έναντι 728 εκ. το 2008 (-18,5%), ενώ το συνολικό μέρισμα του 2009 έφτασε το 1,75 ευρώ ανά μετοχή έναντι 2,20 ευρώ το 2008.

Το 2009 απουσίαζαν τα σημαντικά αθλητικά γεγονότα που προκαλούν του παίχτες στον στοιχηματισμό, σε αντίθεση με το 2008 και το 2010 όπου μεγάλα αθλητικά γεγονότα μπορούν να ωφελήσουν σημαντικά τον ΟΠΑΠ. Εντυπωσιακές ήταν οι επιδόσεις του Joker και του Lotto με αύξηση 35% και 14% αντίστοιχα. Ο δ/νων σύμβουλος του ΟΠΑΠ, κος Σπανουδάκης μίλησε για τις αναπτυξιακές προοπτικές του ΟΠΑΠ. Και εκείνος με την σειρά του τόνισε πως τα έσοδα του ΟΠΑΠ το 2009 ήταν πολύ υψηλά (5,4 δις), παρά την απουσία σημαντικών αθλητικών γεγονότων και της οικονομικής κρίσης.

Τέσσερις είναι οι βασικοί άξονες που στοχεύουν στην την ενίσχυση της ΟΠΑΠ Α.Ε: Διαρκής παρουσία και παρεμβάσεις σε διεθνές επίπεδο για να προασπιστεί και να ενδυναμωθεί η θέση του ομίλου εις ότι αφορά τα 11 τυχερά παιχνίδια που διοργανώνει και διαχειρίζεται, ουσιαστική συνδρομή στην Πολιτεία για την αντιμετώπιση του παράνομου στοιχηματισμού που κινείται μέσω διαδικτύου και όχι μόνο, προετοιμασία για την επέκταση σε νέες δραστηριότητες όπως ηλεκτρονικά και τεχνικά παιχνίδια περιορισμένου κέρδους και τέλος διάθεση των διαφημιστικών κονδυλίων ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματική η προβολή των προϊόντων και των δραστηριοτήτων της εταιρείας.

Ο κος Σπανουδάκης κατέληξε λέγοντας ότι στόχος του Οργανισμού είναι η μείωση του λειτουργικού κόστους και η αύξηση της παραγωγικότητας της εταιρείας, όπως ταυτόχρονα και η αύξηση της ανταποδοτικότητας συγκεκριμένων δαπανών διάθεσης (διαφημίσεις και χορηγίες).  Σε ερώτησή μας, στο πέρας της συνέντευξης, για τις δράσεις του ΟΠΑΠ στην Περιφέρεια, ο κος Σπανουδάκης υπογράμμισε ότι ο ΟΠΑΠ θα δώσει έμφαση στην Περιφέρεια που είναι παραμελημένη, μη πριμοδοτώντας όμως προνομιακά κάποια  επαρχία αλλά με ισότιμη καταβολή των διαθέσιμων κονδυλίων στις Περιφέρειες.

Στόχος, ανέφερε, είναι  ο περιορισμός όσο το δυνατόν μικρών επιχορηγήσεων στα σωματεία και η  εστίαση σε μεγάλες δράσεις. Στην συνέντευξη τύπου διαβάστηκε, τέλος, και ανακοίνωση του ΟΠΑΠ που αφορούσε  την καταδίκη και αποτροπή της βίας στους αθλητικούς χώρους, μετά τα τελευταία γεγονότα που συνέβησαν σε πολλά ποδοσφαιρικά γήπεδα.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live