25.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024
Array

Ο Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών Ν. Χανίων για την μείωση διορισμών και αλλαγή εργασιακών σχέσεων για την παιδεία

Ημερομηνία:

Οι μαζικές συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων, η κατάργηση ολοήμερων τμημάτων στα ολιγοθέσια σχολεία, η μείωση των δαπανών για την Παιδεία και οι δεσμεύσεις απέναντι στην τρόικα με το μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο, οδηγούν στο «νέο» σχολείο που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, και το οποίο θα λειτουργήσει από το Σεπτέμβρη, με τους λιγότερους στην ιστορία διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών και με δραστική περικοπή των αναπληρωτών και αλλαγή των εργασιακών σχέσεών τους.

Συγκεκριμένα, με την εγκύκλιο του Υπουργείου για τους αναπληρωτές:

  1. Παραμένει άγνωστο αν οι εκπαιδευτικοί που θα προσληφθούν θα πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό ή από το απεχθές καθεστώς των ΕΣΠΑ. Αποκρύπτονται από τους εκπαιδευτικούς οι όροι εργασίας τους.
  2. Μένει ανοιχτή η δυνατότητα εισαγωγής του θεσμού του αναπληρωτή μειωμένου ωραρίου σε δασκάλους και νηπιαγωγούς. Επεκτείνεται  η ελαστική εργασία, αφού οι μόνιμοι διορισμοί θα είναι μηδενικοί.
  3. 3. Δεν προσμετράται η προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών από προηγούμενες χρονιές, κάτι αδιανόητο ακόμη και για το «πρότυπο» της κυβέρνησης και της τρόικας, τον ιδιωτικό τομέα, όπου η προϋπηρεσία, η εμπειρία στο αντικείμενο εργασίας αποτελεί προσόν (μήπως τελικά ο στόχος είναι η διάλυση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας;).  Δηλαδή μπαίνουν στον πίνακα κατάταξης με μηδενική προϋπηρεσία, άσχετα αν πέρυσι εργάστηκαν στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας. Ο νόμος 3848/10 εφαρμόζεται άμεσα, στέλνοντας το μήνυμα ότι καμιά κατοχύρωση εργασιακών δικαιωμάτων δεν υπάρχει όση προϋπηρεσία και αν έχεις.
  4. Το υπουργείο προχωρεί σε εργασιακό εκβιασμό, «τιμωρώντας» την άρνηση αποδοχής πρόσληψης με το χειρότερο τρόπο, με ποινή δύο χρόνων στέρησης του δικαιώματος υποβολής αίτησης πρόσληψης αναπληρωτή!
  5. 5. Βάζει γι’ άλλη μια χρονιά σε δεύτερη μοίρα την Ειδική Αγωγή αφήνοντας γι’ αργότερα τη διαδικασία πρόσληψης εκπαιδευτικών για τα ειδικά σχολεία, τα τμήματα ένταξης και την παράλληλη στήριξη ατόμων με ειδικές ανάγκες, ενώ παράλληλα συνεχίζει να διατηρεί τους απόφοιτους τμημάτων Ειδικής Αγωγής σε καθεστώς μόνιμου αναπληρωτή εδώ και μια δεκαετία που απολύεται κάθε καλοκαίρι, καθώς ούτε διαγωνισμός ΑΣΕΠ γίνεται γι’ αυτούς ούτε μόνιμος διορισμός βάσει της προϋπηρεσίας τους.

Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μαζικούς διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών θέσεων, να πάρει πίσω τις συγχωνεύσεις σχολείων και την κατάργηση ολοήμερων τμημάτων ολιγοθεσίων σχολείων, να στηρίξει έμπρακτα τη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία για όλα τα παιδιά σε ολόκληρη τη χώρα, κόντρα στις εντολές της τρόικας. Η Δημόσια Δωρεάν Παιδεία αποτελεί επένδυση για το μέλλον του τόπου, κάθε περικοπή σε αυτήν είναι κουτσουρεμένο μέλλον για τη χώρα μας, είναι υποβάθμιση του μέλλοντός μας.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος: Φώτης Ποντικάκης
Ο Γενικός Γραμματέας: Αθανάσιος Σακελλαρίδης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ