Παρέμβαση Αυγενάκη για τη διαμαρτυρία του “Συλλόγου Γεωπόνων Ελ. Επ. Κρήτης”

Κανένα σχόλιο

Την άμεση καταβολή της πρώτης δόσης της πριμοδότησης πρώτης εγκατάστασης νέων αγροτών, που εγκρίθηκαν κατά το έτος 2009 στο πλαίσιο του Μέτρου 1.1.2 «Εγκατάσταση Νέων Αγροτών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (2007-2013), αλλά και την αποσαφήνιση των προθέσεων της κυβέρνησης σχετικά με την επανεξέταση του Προγράμματος ζητά με διπλή του παρέμβαση στη Βουλή, ο Βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, από την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κα. Κ. Μπατζελή.

Ειδικότερα, σε συνέχεια επιστολής του «Συλλόγου Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Κρήτης» με αρ. Πρωτ. 32/4-2-2010,  που υπογράφουν ο Πρόεδρος κ. Ν. Κουτεντάκης και ο Γενικός Γραμματέας, κ. Γ. Πάγκαλος, ο Βουλευτής, στηρίζοντας τις θέσεις του Συλλόγου, προέβη σε διπλή παρέμβαση στη Βουλή για το θέμα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ειδικότερα, ο κ. Αυγενάκης αναφέρει ότι «η προκήρυξη του μέτρου των Νέων Αγροτών  είχε αρχική ισχύ από 16/2/2009 έως 31/12/2009 και με διαθέσιμη πίστωση δημόσιας δαπάνης 100 εκατ. ευρώ» και πως «λόγω της μεγάλης συμμετοχής, η ισχύς της προκήρυξης έληξε στης 15/7/2009 και η πρώην ηγεσία του Υπουργείου με  την απόφαση Αρ.Πρ.1131/3-9-2009 αύξησε τον προϋπολογισμό της Δ.Δ. του μέτρου 112 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών του ΠΑΑ 2007-2013»  για την  1η προκήρυξη έτους 2009 κατά 175.εκ. Ευρώ».

"Sponsored links"

Υπογραμμίζει πως «σήμερα, σύμφωνα με ποικίλα δημοσιεύματα, αλλά και με επιστολή του «Συλλόγου Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Κρήτης» με αρ. Πρωτ. 32/4-2-2010,  που υπογράφουν ο Πρόεδρος κ. Ν. Κουτεντάκης και ο Γενικός Γραμματέας, κ. Γ. Πάγκαλος υπάρχει έντονη ανησυχία ότι δεν θα πληρωθούν οι νέοι αγρότες και πως θα κινηθεί εκ νέου η διαδικασία έγκρισης των δικαιούχων, παρόλο που η τελευταία έγινε με τον πλέον αδιάβλητο τρόπο και μάλιστα από επιτροπή, στην οποία, πέραν των κρατικών υπηρεσιών Υπουργείου-Περιφέρεια –Δ/νσεις Γεωργίας, συμμετείχε το ΓΕΩΤΕΕ, εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΓΕΣ των Νέων Αγροτών και μελετητών Γεωπόνων».

Επίσης, αναφέρει ότι

«με βάση όσα προβλέπονταν στην ΚΥΑ 704/2008, σημασία είχε εκτός από την βαθμολογία και η χρονική σειρά με την οποία κατέθετε κάποιος τον φάκελο του, ώστε προέκυψαν 4 κύκλοι, Α, Β, Γ, και Δ, ενώ όλες οι αποφάσεις ήταν ομόφωνες» και πως «σε κάθε περίπτωση, η φημολογούμενη πρόθεση της κυβέρνησης για τον επαναπροσδιορισμό των δικαιούχων, με την επανεξέταση όλων των υποψηφίων της προκήρυξης και για τους 4 κύκλους, χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση του προγράμματος, θα επιφέρει σημαντικά προβλήματα, καθώς εκτός των άλλων θα υπάρξει και ανάκληση των εγκρίσεων». Επιπροσθέτως, διαπιστώνει ότι «η επανεξέταση του προγράμματος ενδεχομένως θα επιφέρει το πρωτοφανές αποτέλεσμα κάποιοι που είχαν υποβάλλει αιτήσεις στον Α’ κύκλο και έχουν ήδη εγκριθεί και υπογράψει την απόφαση ένταξης τους στο πρόγραμμα,  να βρεθούν επιλαχόντες, ενώ τη θέση τους θα πάρουν πιθανώς άλλοι από τους επόμενους κύκλους (Β, Γ, Δ)».

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει ότι

“είναι αναγκαίο όχι μόνο να μην γίνει ανάκληση των εγκρίσεων, αλλά και να βρεθούν τα χρήματα και να δοθεί το συντομότερο δυνατόν η πρώτη δόση της πριμοδότησης πρώτης εγκατάστασης νέων αγροτών, που εγκρίθηκαν κατά το έτος 2009 στο πλαίσιο του Μέτρου 1.1.2 «Εγκατάσταση Νέων Αγροτών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (2007-2013), ενώ υποστηρίζει ότι «οι νέοι αγρότες αποτελούν τον κινητήριο μοχλό για την περαιτέρω ανάπτυξη της αγροτικής μας παραγωγής, αλλά και είναι πιο δεκτικοί στην εφαρμογή των νέων τεχνολογιών και καλλιεργειών για την παραγωγή ασφαλέστερων και  ποιοτικότερων τροφίμων, που αποτελεί και το κρίσιμο ζητούμενο στην εποχή μας.”

Καταλήγοντας, ο κ. Αυγενάκης ερωτά την κα. Μπατζελή, εάν

«προτίθεται η κυβέρνηση να επανεξετάσει όλους τους υποψήφιους της προκήρυξης του προγράμματος νέων αγροτών και να προχωρήσει σε ανάκληση των δεδηλωμένων εγκρίσεων», καθώς και εάν «υπάρχει η πολιτική βούληση για την αναθεώρηση του Μέτρου 1.1.2 «Εγκατάσταση Νέων Αγροτών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013».

Τέλος, ζητά να ενημερωθεί

«ποιος είναι ο ακριβής σχεδιασμός και προγραμματισμός της κυβέρνησης σχετικά με την καταβολή της πρώτης δόσης της πριμοδότησης πρώτης εγκατάστασης νέων αγροτών, που εγκρίθηκαν κατά το έτος 2009 στο πλαίσιο του Μέτρου 1.1.2 «Εγκατάσταση Νέων Αγροτών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (2007-2013)», όπως και «πότε αναμένεται να πραγματοποιηθεί αυτή».

"Sponsored links"

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live