Παρατηρήσεις της Ελ. Κυβέρνησης για την υπόθεση Χορευτάκη

Κανένα σχόλιο

Η Ελληνική Κυβέρνηση, όπως είναι γνωστό, είχε κληθεί την 3-9-2009 από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (European Court of Human Rights), να υποβάλει «ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ» για την προσβολή του δικαιώματος για ζωή, του φοιτητή Μανώλη Χορευτάκη.

Συγκεκριμένα, είχε κληθεί να δώσει «ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ», (ν’ απολογηθεί), γιατί, το Συμβούλιο Εφετών Κρήτης, είχε απολύσει «ΜΕ ΟΡΟΥΣ», τον κατάδικο Ζαχαρία Λαγουδάκη, ο οποίος χωρίς λόγο σκότωσε την 16-5-2008, σε κεντρικό δρόμο του Ρεθύμνου, τον διερχόμενο άτυχο φοιτητή. Η Ελληνική Δημοκρατία, ύστερα από παρατάσεις των προθεσμιών κατάθεσης, που, ζήτησε, (η τελευταία έληξε 25-1-2010) υπέβαλε και μάλιστα κατά μία ημέρα εκπρόθεσμα, τις ζητηθείσες παρατηρήσεις.

Σ’ αυτές, απολογούμενη, ισχυρίζεται, πως, οι προσφεύγοντες γονείς του νεκρού παιδιού, μπορούν ν’ ασκήσουν αγωγές κακοδικίες και μηνύσεις κατά των δικαστών που απόλυσαν τον κατάδικο. Να υποβάλλουν μηνύσεις κατά των υπαλλήλων των φυλακών που έδωσαν «Πιστοποιητικά καλής διαγωγής», στον κατάδικο, για παράβαση καθήκοντος κ.λ.π. Άλλως πως πρέπει να αναμένεται η περάτωση των Δικών στην Ελλάδα (π.χ. απόφαση του Εφετείου Κρήτης) για να διαπιστωθεί τελικά, πως ο κατάδικος ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΣΚΟΤΩΣΕ τον φοιτητή.

"Sponsored links"

(Ο ίδιος – Ζαχαρίας Λαγουδάκης – δεν τ’ αρνείται και καταδικάστηκε την 30-9-2009 σε ισόβεια κάθειρξη από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου). Παρακάτω ισχυρίζεται πως στην απόλυση με όρους του συγκεκριμένου κατάδικου, δεν υπήρξε καμμία παράλειψη των Ελληνικών Αρχών. Το Συμβούλιο Εφετών Κρήτης απόλυσε αυτόν τηρώντας τους νόμους του Ελληνικού κράτους. Στηρίχτηκε επιτρεπτά, τούτο, σε έκθεση του Διευθυντή των φυλακών Αλικαρνασσού και σε αποφάσεις με ακυρώσεις και διαγραφές των Πειθαρχικών ποινών που του είχαν επιβληθεί στις φυλακές.

Και πως οι Ελληνικές Αρχές γενικά ΔΕΝ μπορούσαν να κάνουν πρόβλεψη για την επικινδυνότητα του κατάδικου. Δεν είχαν δηλαδή, προβλέψει, πως όταν βγει από την φυλακή, θα σκότωνε και άλλους. Και τούτο γιατί, για την επικινδυνότητα, λαμβάνεται υπ’ όψη μόνο η διαγωγή του στις φυλακές και όχι η προηγούμενη ζωή του (είχε καταδικαστεί για ληστεία μετά φόνου κ.λ.π.)

Τελικά, παραθέτει η Κυβέρνηση, πως ο θεσμός της υφ’ όρο απόλυσης στην Ελλάδα, παρέχει επαρκείς εγγυήσεις για την προστασία της Ελληνικής κοινωνίας!!… Κατά τους υπερασπιστές της οικογένειας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, οι παρατηρήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης αποτελούν προσπάθεια αποφυγής ευθυνών. Και αποτροπής με κάθε τρόπο της παρέμβασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τυπικούς και δη τυπολατρικούς λόγους. Δεν αγγίζουν την ουσία.

Αυτή συνίσταται λακωνικά στο ότι «αν ο κατάδικος δεν είχε απολυθεί από τις φυλακές με παράνομες μεθοδεύσεις και επεμβάσεις το θύμα δεν θα είχε σκοτωθεί απ’ αυτόν. Θα ζούσε σήμερα». Εντύπωση, προκαλεί που η Ελληνική Δημοκρατία δεν εκφράζει καμμία έμπρακτη κατανόηση, για το άτυχο θύμα και την οικογένειά του. Και κυρίως, δεν αναγνωρίζει, καμμία αδυναμία του Συστήματος Σωφρονισμού και απόλυσης καταδίκων.

Έτσι, υπάρχουν δικαιολογημένοι φόβοι πως θα εξακολουθούν οι απολυόμενοι με όρους επικίνδυνοι κακοποιοί να σκοτώνουν στους κεντρικούς δρόμους τους διερχόμενους αμέριμνους πολίτες. Όπως σκότωσαν πρόσφατα και τον 25χρονο σε κεντρικό δρόμο του Βύρωνα Αττικής. Η θανάτωση αυτή αποτελεί τραγικό υποτροπιασμό του συστήματος. Και επιβεβαίωση του δίκιου της ζητούμενης από το Στρασβούργου, γενικής προστασίας, παρά της οικογένειας Αντωνίου και Ειρήνης Χορευτάκη.

Οι Συνήγοροι της οικογένειας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανδρέας και Αλέξης Αναγνωστάκης μέχρις της 16 Μαρτίου 2010 έχουν προθεσμία για ν’ απαντήσουν και ν’ αποκρούσουν τις παρατηρήσεις και γενικά τους ισχυρισμούς της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live