Παύλου Γ. Πολυχρονάκη: «Ο πιο κακός ο μαθητής…»

Κανένα σχόλιο

Γράφει ο αρχιμανδρίτης ΙΓΝΑΤΙΟΣ Θ. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ, Θεολόγος – τ. Λυκειάρχης – Ακαδημαϊκός.

Πριν αρχίσω να γράφω το φτωχικό μου αυτό σημείωμα για το υπέροχο βιβλίο του χαρισματικού και πολυτάλαντου, με τον πλούσιο κι αστείρευτο ψυχισμό κ. Παύλου Γ. Πολυχρονάκη «Ο ΠΙΟ ΚΑΚΟΣ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ» συμπτωματικά, θα έλεγα, διάβασα σε Αθηναϊκή εφημερίδα για το ανέβασμα στη Σκηνή Black Boy του Επί Κολωνού του έργου του Stephen King «Ο Καλός Μαθητής», του οποίου άρχισαν οι παραστάσεις. Πρόκειται για ένα ψυχολογικό θρίλερ με επίκαιρα διδάγματα, έντονες συγκρούσεις, εντυπωσιακές εικόνες και απρόβλεπτες ανατροπές.

Μία σύμπτωσις, μα και μια ασύγκριτη διαφορά με τον δικό μας, που είναι και το καύχημά μας κ. Παύλο Πολυχρονάκη, τον οποίον σεβόμαστε και βαθύτατα τιμάμε και αναγνωρίζομε ως τον κορυφαίο στοχαστή, και μάλιστα μέσα από την διασκεδαστική, αφυπνιστική και παιδαγωγική σάτιρα. Εκείνος, ο οποίος κατέστησε τα Χανιά μας παγκόσμια μητρόπολη της αληθινής σάτιρας και ειδικότερα έπειτα από την καθιέρωσε του ετήσιου Διεθνούς Διαγωνισμού Σάτιρας με χρηματικά βραβεία, προσφορά εξ ολοκλήρου το κ. Πολυχρονάκη. Τα Χανιά μας ξεχωριστά του οφείλουν, και θα του οφείλουν πολλά.

"Sponsored links"

Τιμή και χαρά μας να έχομε ανάμεσά μας ένα τέτοιο πνευματικό ανάστημα, και στου γράφοντα να χαράσσει αυτές τις γραμμές για το πρόσωπο και το νέο βιβλίο του, το οποίο μάλιστα, με τα καλλίτερα και ευγενικά του λόγια και χαρακτηρισμούς αφιερώνει στην ταπεινότητά μου και για το οποίο από καρδίας τον ευχαριστώ.

Ο πιο κακός ο μαθητής μπορεί να είναι ο καθένας μας και μάλιστα χρησιμοποιώντας ως αψευδή καθρέπτη τις 50 μοναδικές ιστορίες, που συγκροτούν το περιεχόμενο του βιβλίου.

Πρόκειται για ένα επιμερισμένο ψυχογράφημα, που μέσα από πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα, και όχι μακρινά από εμάς, μας φέρνει μέσα στην κοινωνία που ζούμε, με ό,τι αυτό μπορεί να εκφράσει, και στον εαυτόν μας. Να μην είμαστε ετερόκριτες και ετεροθεραπευτές, αλλά και αυτόκριτες και αυτοθεραπευτές (Λουκ. 4, 23). Κάθε θέμα και το μήνυμά του. Μια ολοζώντανη πραγματικότητα. Μια σωστή ψυχαγωγία με την στενή και πλατιά σημασία της. Η τέρψις με την διδαχή, η διδαχή με την ωφέλεια, η ωφέλεια για μια προσγειωμένη πορεία στην ζωή και υγιής προσωπική και διαπροσωπική σχέσις μας.

Ο προσφιλής και ανεκτίμητος κ. Πολυχρονάκης το επέτυχε και με το βιβλίο του αυτό. Αναφέρεται και αφορά σε όλους μας, γι’ αυτό και τον ευχαριστούμε όλοι μας. Και σ’ όσους δεν αρέσει, είναι δικό τους πρόβλημα, αλλά και δική τους ζημιά. Για μας, και άλλους αναρίθμητους, είναι ψυχοσώστης – ψυχαγωγός, ένας φωτεινός δάσκαλος και μάλιστα όχι ουρανοκατέβατος και προσγειωμένος με την άγια βούληση πώς με τον δικό του εμπειρικό τρόπο μέσα από μια λαλαίουσα αποκάλυψη θα μας ψυχαγωγήσει, δηλαδή θα οδηγήσει την ψυχή και την ζωή μας στον σωστό δρόμο, στην σωστή ευτυχία.

Έχομε χρέος, τουλάχιστον όσοι το έχομε ανάγκη, να γίνομε οι καλοί μαθητές του. Μπροστά μας, και πάντα στην διάθεσή μας, έχομε έναν ακούραστο, καλόκαρδο και χαρούμενο δάσκαλο και ως πρόσωπο και ως βιβλία. Έχομε έναν ανεπανάληπτο και ευφήμου απηχήσεως κ. Παύλο Πολυχρονάκη.

Να τον χαρούμε πρέπει. Να απολαύσομε τα χαρίσματά του. Να εντρυφήσομε στους στοχασμούς του.

Να δροσιστούμε στον κάματο της καθημερινότητας από τα δροσερά νάματα και τους κρυστάλλινους λογισμούς του.

Μέσα από την καρδιά μας του ευχαριστούμε πολύ και για πολλά και τον συγχαίρομε και για το λαμπρό και πανωφελές αυτό βιβλίο του.

Να έχει χρόνια και αδιάλειπτον τον πνευματικό του θησαυρό να μας ψυχαγωγεί και να μας διδάσκει. Η τιμή στο πρόσωπο και στο έργο του πηγαία και παντοτινή.

"Sponsored links"

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live