ΠΕΡΙ ΑΝΕΜΩΝ ΚΑΙ ΥΔΑΤΩΝ: Προς τους άρχοντες των νέων Καλλικρατικών δήμων

Κανένα σχόλιο

Ήμουνα νιος κι εγέρασα κι έχω δει αρκετά μεγάλα έργα που έγιναν για το καλό των εργολάβων και καθόλου για το κοινό καλό, αλλά δεν άκουσα κανέναν να το δηλώνει ευθαρσώς, όπως έκανε η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων σε επιστολή (Χ.Ν. 6-12-2010) για τη λιμνοδεξαμενή του Ομαλού.

Μια χαρακτηριστική περίπτωση έργου που, κατά τη γνώμη μου, έγινε για το καλό των εργολάβων και καθόλου για το κοινό καλό είναι κι ο αγωγός μεταφοράς των χειμερινών απορροών των πηγών Μεσκλών στα Μυλωνιανά κι από κει στον κάμπο Χανίων για να υδροδοτηθεί το Ακρωτήρι. Ο αγωγός αυτός, που κάποιοι τον είχαν χαρακτηρίσει ως τον «μεγαλύτερο της Μεσογείου» έχει διάμετρο 900 χιλιοστών και δυναμικότητα χιλίων λίτρων ανά δευτερόλεπτο. Αν κάνει κανείς τις πράξεις, η δυναμικότητα του αγωγού ανάγεται σε 86.400 κυβικά το 24ωρο (!!). Με άλλα λόγια, αν υποθέσομε μια μέση ημερήσια χειμερινή κατανάλωση 150 λίτρων ανά άτομο, ο αγωγός κατασκευάστηκε για να εξυπηρετήσει 576.000 άτομα, έναν πληθυσμό περίπου ίσο με τον συνολικό πληθυσμό της Κρήτης! Πρόκειται αναμφίβολα για το πιο χαρακτηριστικό από τα διάφορα έργα υπέρ της ενίσχυσης του ρεφενέ για το τρικούβερτο γλέντι που έχει στηθεί εδώ και δεκαετίες από τη συντεχνία «μελετών-κατασκευών» στην υγεία ημών των κορόιδων.

Ας αφήσομε όμως τα μπαγιάτικα -αφού κανένας από τους αιρετούς μας άρχοντες ή κάποιος εισαγγελέας δε σκέφτηκε ή δεν τόλμησε ποτέ να εγείρει ερωτήματα ή να αναζητήσει ευθύνες- κι ας πάμε στα φρέσκα κουλούρια: Η εύλογη απορία προέκυψε μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας αναφορικά με την έγκριση της  Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τη λιμνοδεξαμενή του Ομαλού και ειδικά μετά την εμφάνιση, προ καιρού, του εργολάβου-ανάδοχου στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, δίκην εκπροσώπου ποιανού άραγε, του κ. Νομάρχη, του κ. Περιφερειάρχη ή μήπως, εν τέλει, της γνωστής και μη εξαιρετέας συντεχνίας «μελετών-κατασκευών»; Ιδού η απορία!

"Sponsored links"

Διαβάσαμε λοιπόν στον τοπικό Τύπο (Χ.Ν. 9-6-2010) και δια στόματος του εργολάβου-ανάδοχου- εκπροσώπου μάθαμε ότι η επιφάνεια κάλυψης της λιμνοδεξαμενής του Ομαλού, από 292 στρέμματα που προέβλεπε η ΜΠΕ μειώθηκε κατά 60% περίπου στα 120 στρέμματα. Παραδόξως ο προϋπολογισμός του έργου προσαρμόστηκε από τα 4,8 στα 3,7 εκατομμύρια ευρώ, μείωση κατά 23% περίπου! Ασφαλώς ένας προϋπολογισμός για την κατασκευή μιας λιμνοδεξαμενής δεν εξαρτάται μόνο από την επιφάνεια αλλά κι από το βάθος και τις διαστάσεις του πυθμένα κ.λπ. Βέβαια, τέτοια στοιχεία παραμένουν εφτασφρἀγιστο μυστικό και πάντως καμία αναφορά δε γίνεται στη ΜΠΕ. Αν τα στοιχεία αυτά αποσιωπούνται, αποκρύβονται ή –το πιθανότερο κατά τη γνώμη μου- κανείς δε μπήκε στον κόπο να τα μελετήσει, είναι μια άλλη ιστορία. Ιδού μια ακόμα απορία!

Μένοντας με τις απορίες μου, σκέφτηκα ότι η παρακολούθηση της διαχείρισης «των ανέμων και των υδάτων» ξεπερνάει πλέον την ικανότητά μου να αντιλαμβάνομαι το κοινωνικοπολιτικό-οικονομικό γίγνεσθαι κι έτσι το γύρισα στα μαντιναδάκια, προσχωρώντας στην παρέα των Τζιφιανών ριμαδόρων:

Ντροπή σας βρε αναίσχυντοι, αίσχος σας βρε ρεμάλια.

Εις τον Κερίτη φαίνονται τα μαύρα σας τα χάλια!

Ύστερα ήρθανε κι οι αυτοδιοικητικές εκλογές με την αποχή, τα λευκά και τα άκυρα να ξεπερνούν το 50% κι εγώ συνέχισα να σκαρώνω στιχάκια, τι άλλο να έκανα; Είπα λοιπόν:

Το «θα, θα, θα» φέρνει αποχή κι αν καβαλούν καλάμι!

Παράσημο τους δώσαμε την ανοιχτή παλάμη…

Αν επανέρχομαι μετεκλογικά στο θέμα της «εξωποτάμιας»  λιμνοδεξαμενής (κάποιοι προτιμούν να την αποκαλούν νερόλακκο) του Ομαλού είναι για δύο λόγους:

Ο πρώτος λόγος είναι ότι ένας γνωστός ήρθε και μου έδειξε φωτογραφίες τραβηγμένες κατά τα μέσα Νοεμβρίου στον Ομαλό κι είδα με τα μάτια μου τι γίνεται κι εξοργίστηκα:

"Sponsored links"

α) Πριν καλά-καλά ξεκινήσει το έργο, έχουν κατασκευαστεί οι υδροληψίες που ΘΑ ποτίζουν (ποιες εκτάσεις αλήθεια;) όταν (κι αν) ΘΑ ολοκληρωθεί η λιμνοδεξαμενή! Αλήθεια με πια λογική και στη βάση ποιας σύμβασης πληρώνει κάποιος για τα κεραμιδιά ενός σπιτιού που δεν έχει ξεκινήσει να χτίζεται;

β) Τα χώματα από τις εκσκαφές του εργολάβου πεταμένα άτακτα μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από το σημείο του έργου. Αν υπἠρχε δημοσιοποιημένος ένας στοιχειώδης προϋπολογισμός του έργου θα ξέραμε ποιοι φωστήρες αποφάσισαν ότι πρέπει να αλλοιωθεί το τοπίο του οροπεδίου με ανεξέλεγκτες επιχωματώσεις άγνωστου όγκου ή -ακόμα χειρότερα- ποιοι εγκρίνουν πληρωμές αν κι εφόσον ο εργολάβος είναι συμβατικά υποχρεωμένος να απομακρύνει, με το ανάλογο κόστος βεβαίως, το προϊόν των εκσκαφών μακριά από το οροπέδιο.

Ο δεύτερος λόγος που επανέρχομαι είναι γιατί θέλω να επωφεληθώ από την ευκαιρία να συγχαρώ τους νέους άρχοντες των καινούργιων καλλικρατικών δήμων και της περιφερειακής διοίκησης για την εκλογή τους και μαζί με τις ευχές μου για επιτυχία στο όντως δύσκολο έργο τους αλλά κι ευχές για χαρά, υγεία κι ευτυχία για τις άγιες μέρες που πλησιάζουν, να τους απευθύνω «σεμνά και ταπεινά» τα ακόλουθα:

Κύριοι,

Έχετε όχι μόνο την πολιτική και τη νομική αλλά και την ηθική υποχρέωση να απαλλάξετε τον υδάτινο πλούτο του τόπου μας κι από «τους θλιβερούς ανθρώπους» (Κήρυκας Χανίων 2-9-87) και από «τα ηθικά συμπτώματα» (Εθνική Φωνή 16-1-69).

Αν τα καταφέρετε, είθε ο Μεγαλοδύναμος Θεός να ευλογεί κι εσάς και εκείνους που σας έφεραν στην εξουσία.

Αν δεν τα καταφέρετε, είθε ο Μεγαλοδύναμος Θεός να σας προστατεύσει από την οργή τόσο αυτών που σας έφεραν στην εξουσία όσο και των άλλων που δε σας προτίμησαν.

Κάποια από τα παράσημα της ανοιχτής παλάμης έχουν ήδη μοιραστεί, αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα να μοιραστούν. Αν αυτά μοιραστούν -αξιοκρατικά ή ρουσφετολογικά, δεν έχει μεγάλη σημασία- θα μοιραστούν αποκλειστικά με δική σας ευθύνη και προς τη δική σας τιμή και δόξα.

Ιωάννης Κατσανεβάκης

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live