Προτάσεις για τις αλλαγές στον τομέα της υγείας

Κανένα σχόλιο

Κύριε Διευθυντά

Επειδή η κυβέρνηση, με την παρακίνηση των δανειστών μας (ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ), φαίνεται έτοιμη να προχωρήσει σε αλλαγές στον τομέα της υγείας, θα ‘θελα να ξαναδιατυπώσω μια πρόταση την οποία πολλές φορές έχω δημοσιεύσει από το 1990 στον τοπικό και Αθηναϊκό τύπο.

Για να βελτιωθεί η κατάσταση, και να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο των ανεπαρκών υπηρεσιών υγείας στην χώρα μας και της υπερχρέωσης, πρέπει, εκτός από τoν Ενιαίο Φορέα Υγείας (ΕΦΥ) που φαίνεται να οργανώνεται, το ονομαζόμενο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), για να γίνει πραγματικό σύστημα υγείας, να συμπληρωθεί με δυο απαραίτητα κατά την γνώμη μου βήματα.

"Sponsored links"

1. Nα οργανωθεί ένα σύστημα Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ), που βασικά να στηρίζεται στην ελεύθερη επιλογή οικογενειακού και ειδικών γιατρών. Ο οικογενειακός γιατρός πρέπει να είναι παθολόγος, συνεπικουρούμενος από ένα παιδίατρο, και σε ορισμένες περιοχές γενικός γιατρός.

Η ελεύθερη επιλογή, πρέπει να εφαρμοστεί για τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων, με τρόπο ανάλογο των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά με αυστηρότερο έλεγχο και ορισμένους περιορισμούς.

Η ελεύθερη επιλογή γιατρού, θα βοηθήσει και στην αποκέντρωση, με την εγκατάσταση καλά εκπαιδευμένων γιατρών σε κωμοπόλεις και μεγάλα χωριά, όπως συμβαίνει με την εγκατάσταση φαρμακοποιών και την ίδρυση φαρμακείων.

Τα κέντρα υγείας που υπάρχουν, και αυτά που θα δημιουργηθούν (αστικά και περιφερειακά), συμπληρώνοντας το σύστημα ΠΦΕ, πρέπει να προσφέρουν :

Α) Προληπτική Ιατρική, Β) Πρώτες βοήθειες, Γ) Βοήθεια στο σπίτι, Δ) Μονοήμερη νοσηλεία και Ε) να μελετούν τα υγειονομικά προβλήματα της περιοχής τους.

2. Στην Δευτεροβάθμια Περίθαλψη (ΔΠ), τα δημόσια νοσοκομεία πρέπει να σταματήσουν να προσφέρουν ΠΦΥ και να καθιερωθεί η συνεργασία τους με τα τοπικά πανεπιστημιακά και με τις σωστά οργανωμένες νοσηλευτικές μονάδες του ιδιωτικού τομέα.

Άμεσα, κατά την γνώμη μου, πρέπει να αλλάξει ο νόμος της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών, σε πλήρους και αποκλειστικής, ή μόνο πλήρους, τουλάχιστον για τις θέσεις Διευθυντού και Αν. Διευθυντού.

Αυτό θα σταματήσει την διαρροή ικανών γιατρών προς τον ιδιωτικό τομέα, θα προσελκύσει νέους γιατρούς, καλά εκπαιδευμένους στα δημόσια νοσοκομεία, και θα διευκολύνει την ελεύθερη επιλογή και στη ΔΠ.

Χωρίς την σωστή οργάνωση της ΠΦΥ, σύμφωνα με τις παραδόσεις, αλλά και τα απαράβατα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού μας, δεν θα ελαττωθεί το κόστος λειτουργίας των νοσοκομείων σημαντικά, και δεν θα πραγματοποιηθεί η βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών σε αυτά.

"Sponsored links"

Σημειωτέον ότι η ελεύθερη επιλογή γιατρού προωθείται από τον νέο πρωθυπουργό της Αγγλίας, David Cameron, (We would give people the right to choose their GP, their hospital and even the consultant responsible for their care. At present, this simply isn’t happening.).

Ευχαριστώ για την φιλοξενία

Δρ Ε.Μ. Παπαδάκης

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live