Στον αέρα η πληρωμή των συμβασιούχων του Πανεπιστημίου Κρήτης

Κανένα σχόλιο

Στον αέρα βρίσκεται η πληρωμή των συμβασιούχων του Πανεπιστημίου Κρήτης καθώς παρά τον τετραετή σχεδιασμό του Υπουργείου, σύμφωνα με τον οποίο το ίδρυμα προχώρησε στις προσλήψεις διδακτικού προσωπικού, το Υπουργείο εμφανίζεται διατεθειμένο να προχωρήσει στην πίστωση μόνο 73 ατόμων που ανήκουν στο έκτακτο διδακτικό προσωπικό και όχι 87 όπως και αναφερόταν στον αρχικό σχεδιασμό.Στα πλαίσια της πρώτης του συνεδρίασης το Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Συλλόγου Καθηγητών του Πανεπιστήμιου Κρήτης στο Ηράκλειο συζήτησε για το συγκεκριμένο ζήτημα και σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει τη στάση του Υπουργείου χαρακτηρίζοντάς την απαράδεκτη.

«Το Υπουργείο αθετεί εκ των υστέρων τα συμφωνημένα μέσω του θεσμοθετημένου τετραετούς προγραμματισμού των Πανεπιστημίων» αναφέρει ο Σύλλογος σημειώνοντας πως με την κίνησή του αυτή εκθέτει τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα έναντι των διακεκριμένων επιστημόνων οι οποίοι επιλέχθηκαν να διδάξουν βάσει του Νόμου 407/80 για το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 και οι οποίοι έκαναν τον προγραμματισμό τους με βάση τις προκηρύξεις του Πανεπιστημίου.

«Το Πανεπιστήμιο Κρήτης βρίσκεται τώρα στο σοβαρότατο δίλημμα, είτε να μειώσει δραστικά τις αποδοχές των επιλεχθέντων συναδέλφων παρά τα αναγραφόμενα στη σύμβαση που έχουν αυτοί υπογράψει, είτε να αρνηθεί την πληρωμή ορισμένων από αυτούς» σημειώνει στην ίδια ανακοίνωση ο Σύλλογος, ξεκαθαρίζοντας πως καμία από τις δύο λύσεις δεν είναι δεοντολογικά και ηθικά αποδεκτή.

"Sponsored links"

Μάλιστα, όπως προσθέτει κάποιοι εκ των διδασκόντων έχουν ήδη ολοκληρώσει στη διάρκεια του χειμερινού εξαμήνου τις διδακτικές τους υποχρεώσεις γνωρίζοντας ότι θα αμειφθούν με συγκεκριμένα ποσά βάσει των συμβάσεων που είχαν υπογράψει.

«Η στάση του Υπουργείου πλήττει σοβαρότατα το κύρος της Δημόσιας Τριτοβάθμιας Παιδείας, προκαλώντας βάσιμες αμφιβολίες για το ότι το Ελληνικό Κράτος έχει τη δυνατότητα να τηρήσει τα συμφωνημένα με την Πανεπιστημιακή Κοινότητα. Επίσης δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στην διεξαγωγή των μαθημάτων του εαρινού εξαμήνου όπως είχαν προγραμματιστεί με βάση τον 4ετή προγραμματισμό» υπογραμμίζει στη συνέχεια ο Σύλλογος, καλώντας το Υπουργείο να αναιρέσει αυτήν την απαράδεκτη απόφαση και να σεβαστεί τις ειλημμένες υποχρεώσεις του σαν ένδειξη στοιχειώδους σεβασμού προς το Λειτούργημα του Πανεπιστημιακού Δάσκαλου.

Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος αναφέρεται επίσης στο χρονικό των προσλήψεων αυτών σημειώνοντας πως «το Πανεπιστήμιο Κρήτης είχε προχωρήσει στην πρόσληψη διδασκόντων με βάση το ΠΔ 407/80 για την αντιμετώπιση των  διδακτικών του αναγκών, με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Παιδείας (!), καλύπτοντας τις 87 πιστώσεις που του είχαν δοθεί με βάση την διμερή συμφωνία του 4ετούς προγραμματισμού μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και του Πανεπιστημίου, η οποία παραμένει σε ισχύ.

Στη συνέχεια και μετά την ανάθεση καθηκόντων στους επιλεχθέντες επιστήμονες οι οποίοι δίδαξαν καθ’ όλο το χειμερινό εξάμηνο του 2010, κοινοποιήθηκε στην Διοίκηση του Π.Κ. επιστολή του Υπουργείου με ημερομηνία 21 Δεκεμβρίου 2010, δηλαδή στη λήξη του χειμερινού εξαμήνου, η οποία ανέφερε τα εξής:  «Εγκρίνουμε τη διάθεση (73) εβδομήντα τριών πιστώσεων εκτάκτου διδακτικού προσωπικού ( βάσει του ΠΔ 407/80 και του άρθρου 18 παρ 2 και 3 του Ν 1268/82 ) από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΥΠΔΒΜΘ για τις ανάγκες των τμημάτων του ιδρύματός σας…».

Αξίζει να σημειωθεί πως η επιστολή αυτή είναι υπογεγραμμένη από τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Ι. Πανάρετο.

Τέλος, επισημαίνουμε πως στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, το 1/3 των διδασκόντων είναι συμβασιούχοι και ότι και στο παρελθόν υπήρξαν τμήματα που είχαν βάλει λουκέτο λόγω ανάλογων αποφάσεων του υπουργείου.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live