«Στο άφωτο αυτό αδιέξοδο, έρχεται η θεία οικονομία να δώσει νόημα στη ζωή μας»

Κανένα σχόλιο

Εγκύκλιος επί τη εορτή των Χριστουγέννων  του σωτηρίου έτους 2010

«Χαίροις πόλις έμψυχε, του Βασιλέως και Θεού, εν η Χριστός οίκήσας, σωτηρίαν ειργάσατο. »

(Στιχηρά των αινων της εορτής)

"Sponsored links"

Ο Υιός και Λόγος του Θεού γίνεται άνθρωπος και συντελεĩ στο έργο της θείας οικονομίας με τη συνεργία του Πατρός, ο οποίος Τον αποστέλει εν αγίω Πνεύματι και δια των αγνών αιμάτων της Κυρίας Θεοτόκου και αειπαρθένου Μαρίας.

Ο Υιός γίνεται άνθρωπος για να μας λυτρώσει από την εξουσία του σκότους και να μας μεταστήσει στη βασιλεία Του.

Ως μέγας Προφήτης ως μέγας Αρχιερεύς, ως μέγας Βασιλεύς μας ετελείωσε με ένα ενιαίο και αδιαίρετο έργο που ονομάζεται θεία οικονομία και του οποίου σήμερα εορτάζουμε και πάλι την αρχή.

Το έργο αυτό ξεκινά με την ενανθρώπηση του Θεού Λόγου ο οποίος ως βρέφος σπαργανούμενον στις αγκάλες της Μητρός Του Θεοτόκου, υπογραμμίζει τι έδωσε ο Θεός στον άνθρωπο και βεβαίως τι οφείλει να πράξει ο άνθρωπος ως ευχαριστία στον Θεό. Άλλωστε, δεν είναι άγνωστος ο ύμνος «Τι σοι προσενέγκωμεν Χριστέ [για τη γέννησή σου], οι άγγελοι τον ύμνον, οι ουρανοί τον αστέρα οι ποιμένες το θαύμα, η γη το σπήλαιον, η έρημος την φάτνην ημεĩς δε μητέρα Παρθένον». Ταυτόχρονα στο πρόσωπο της Παρθένου αποκαλύπτεται το θεϊκό βάθος, η ομορφιά της αληθινής ωραιότητος, η σοφία και το φως του κόσμου και συνενώνονται αγαπητικά με τον Κτίστη  του ουρανού και της γης.

Το έργο του Σωτήρος Χριστού συνεχίζεται δια μέσου των αιώνων από την Εκκλησία διότι η Εκκλησία είναι ο Χριστός ο παρατεινόμενος στους αιώνες.  Αυτή προφητεύει, δηλαδή διδάσκει, ιερουργεί, τελεĩ κάθε αγιαστική τελετή δια των πρεσβυτέρων της, και βασιλεύει, δηλαδή διοικεĩ, πάντοτε με γνώμονα την αλήθεια του Χριστού.

Τελευταĩα πολύς λόγος γίνεται για οικονομία, οικονομική κρίση, κρίση αξιών, κρίση παραδόσεων, κρίση προσανατολισμού και ελάχιστα γίνεται λόγος για πνευματική κρίση. Και όμως μια είναι η αλήθεια, η κρίση είναι πρώτιστα πνευματική. Καθένας μπορεĩ να διαπιστώσει τούτο πρώτα από την ίδια τη ζωή του και μετά από τη ζωή των συνανθρώπων του. Και όταν γίνονται συζητήσεις σχετικές μόνο θυμός και απελπισία εκφράζονται επιφέροντας μια ακόμα αποτυχία στις τόσες του παρελθόντος. Μην ξεχνάμε ότι ο λαός μας έχει περάσει πολύ δυσκολότερες εποχές όμως παρέμεινε υγιής, ρωμαλέος, αισιόδοξος και αποτελεσματικός γιατί είχε αγιοπνευματική ωριμότητα, σφρυγηλότητα και δύναμη.

Το όραμα του νεοέλληνα για ευδαιμονισμό, τον πρόδωσε βαριά και πικρά. Όλες οι επιτυχίες του ανθρώπου χωρίς Χριστό, επέφεραν δεινά αποτελέσματα στην ανθρωπότητα. Ο ευδαιμονισμός, όταν εγκλωβίζεται μόνο στην ατομική ευδαιμονία και χωρίς όρια, προσφέρει απληστία, καλοπέραση, βόλεμα, υπερκατανάλωση, σπατάλη, πλεονεξία, απελπισία.  Όλα αυτά αυξάνουν τις ανασφάλειες  εξαιτίας της φοβερής νόσου του υλισμού με αποτέλεσμα η ψυχή να παραμένει  ανέραστη, άφωτη, άχαρη, μαραμένη και ανικανοποίητη. Η μανία του πλουτισμού λόγω της πλεονεξίας έχει θολώσει την κρίση και έχει παγώσει την καρδιά. Η απόκτηση πολλών υλικών άγαθών προκάλεσε ένα βαθύ εσωτερικό κενό.

Αγαπητοί μου αδελφοί.

Στο άφωτο αυτό αδιέξοδο, στη σκληρή αυτή προδοσία έρχεται η θεία οικονομία να δώσει νόημα στη ζωή μας, να προσφέρει παρηγοριά και αληθινό όραμα, την επιστροφή στον Χριστό, ο οποίος θα μας γνωρίσει το αληθινό νόημα της ζωής το οποίο έχουμε χάσει. Ο «εν φάτνη ανακλιθείς Θεός Λόγος» ήρθε ταπεινά, μοιράστηκε τη φάτνη με άλογα ζώα, δεν ήταν ευδαιμονιστής, αντίθετα, πόνεσε, δίψασε, πληγώθηκε, θεράπευσε, και τέλος πρόσφερε τη ζωή του για τον άνθρωπο. Με άλλα λόγια πρόσφερε ένα τρόπο ζωής ασκητικό με την ολιγάρκεια, την εγκράτεια, τη σύνεση, και τη σωφροσύνη. Αυτά παρέλαβε η Εκκλησία μας και τα παραθέτει ως πρότυπα σε όλες τις γενεές των ανθρώπων, γι’ αυτό, και οι άγιοί Της άφηναν χώρο και για τους άλλους στερούμενοι οι ίδιοι περισσότερα από αυτά που προσφέρουν στον συνάνθρωπο.

"Sponsored links"

Η αγία μας Εκκλησία μας καλεί όλους στο ευχαριστιακό συμπόσιο της πίστεως και της θεοποιού Κοινωνίας και περικλείει στη μητρική αγκαλιά της, ως η Παναγία τον Χριστό, όλο τον κόσμο, ολόκληρη την κτίση, στην προοπτική «της των πάντων ενώσεως» μέσα στην άκτιστη αγάπη του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν.

Χρόνια πολλά και ευλογημένο το νέο έτος.

Με άπειρες πατρικές ευχές

ταπεινός ευχέτης προς τον ενανθρωπήσαντα Θεό Λόγον

Ο Κυδωνίας και Αποκορώνου

Δαμασκηνός

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live