Στρος Καν & ελληνικός «άθλος»

Κανένα σχόλιο

Του Φίλιππου Ζάχαρη

Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ ήλθε και έβαλε ταφόπλακα στις ελπίδες των αφελών εν τη Ελλάδι, επιβεβαιώνοντας παράλληλα όχι τους φόβους αλλά την βεβαιότητα των «υποψιασμένων» πως πρόκειται για μια επίσκεψη – οπερέτα και πως  τάχιστα θα μας βυθίσουν συστηματικά στον πάτο. Επιβλητικός και νηφάλιος ο Στρος Καν ζήτησε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προτείνοντας μείωση μισθών και συντάξεων, για να ισοσταθμιστεί η παραγωγικότητα, θεωρώντας παράλληλα ως δεδομένο το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου χωρίς νέους όρους. Κάλεσε μάλιστα όλα τα κόμματα να στηρίξουν τα μέτρα, τα οποία, όπως είπε, αν εφαρμοστούν χωρίς παρεκκλίσεις, τότε θα στεφθεί με επιτυχία το όλο πρόγραμμα.

Μειώσεις μισθών λοιπόν, «καπέλο» στο δάνειο και περισσότερος χρόνος στην διάθεσή μας προκειμένου να τους καταβάλλουμε τα διπλάσια και τριπλάσια στο απώτερο μέλλον. Κοινώς, μας πέρασε μια θηλιά στο λαιμό, υποθηκεύοντας το μέλλον των προσεχών γενεών. Με άνεση και χαρακτηριστική ηρεμία κυνικού τιμητή, ο διευθυντής του ΔΝΤ μας χαρίζει χρόνια με το αζημίωτο και μας προσφέρει ένα θλιβερό πακέτο προτάσεων που τάχα θα μας δώσουν την «καθοριστική ανάσα».

"Sponsored links"

Οι αφελείς μπορούν να επιχαίρουν. Οι «υποψιασμένοι» όμως, ας ψάξουν άλλη χώρα για να ζήσουν. Η μετανάστευση μάλλον καταντά μονόδρομος και οι ευκαιρίες επιβίωσης στην φτωχή μας χώρα εξανεμίζονται. Είχε προηγηθεί πριν από τον Στρος Καν η κυβέρνηση που διερρήγνυε τα ιμάτιά της πως νοιάζεται για το καλό του τόπου και πως οι υποσχέσεις που έχει αποσπάσει διεθνώς για οικονομική στήριξη της χώρας είναι κάτι παραπάνω από ρεαλιστικές.

Είχαν προηγηθεί βαρυσήμαντες και αντιφατικές δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι δεν θα πάρει σκληρά μέτρα αλλά που τελικά τα πήρε «λόγω ανάγκης». Είχαν προετοιμάσει το έδαφος για την νέα επέλαση στα πορτοφόλια μας, χωρίς κανέναν ενδοιασμό και τύψεις. Έτσι, το έδαφος στρώθηκε από καιρό  για να μπορεί σήμερα να έρχεται με άνεση ο διευθυντής του ΔΝΤ και να προβαίνει σε αυτού του τύπου τις παγερές δηλώσεις.

Ο πρωθυπουργός από την άλλη, μετά τη συνάντηση με τον κ. Στρος Καν, χαρακτήρισε ως «μικρό άθλο», την προσπάθεια που καταβάλλει ο ελληνικός λαός, λέγοντας ότι αναγνωρίζεται όλο και ευρύτερα, διεθνώς. Τι είδους δήλωση ήταν πάλι αυτή; Και χαμένοι και  δαρμένοι, λοιπόν, με μόνη συντροφιά τα «μπράβο» της κυβέρνησης! Γιατί ο πρωθυπουργός  αισθάνεται υπόχρεος που ο λαός δεν μιλά αλλά υπομένει τα δανειακά βάσανά του. Γιατί και μόνο το γεγονός ότι  οι Έλληνες δεν έχουν κάνει ακόμη μόνιμη στάση εργασίας, τον έχει κάνει ευτυχισμένο και αισιόδοξο. Έτσι μάλλον δικαιολογούνται και οι άνωθεν δηλώσεις. Ο «μικρός άθλος» των Ελλήνων σχετίζεται με την αναπάντεχη επιβίωση του ΠΑΣΟΚ στη εξουσία, που απέναντί του έχει έναν  λαό που βιώνει τα βάσανά του με περισσή υπομονή. Το «μικρό θαύμα» της Ελλάδας δεν είναι τίποτε άλλο παρά η επιβεβαίωση ότι σε αυτή την χώρα πολλά λέγονται και λίγα γίνονται πράξη. Οπουδήποτε αλλού λαμβάνονταν παρόμοια μέτρα, θα είχαν ξεσηκωθεί και οι πέτρες! Είδαμε τι έγινε πρόσφατα σε Γαλλία, Ιταλία για μικρότερης σημασίας θέματα, που δεν σχετίζονταν βέβαια με περικοπές μισθών και συντάξεων.

Είδαμε τι έγινε στην Ιρλανδία, που αντιμετωπίζει αντίστοιχα προβλήματα. Εμείς όμως ακόμη αντέχουμε, καθώς φαίνεται… Και ας προετοιμάζεται νέα επέλαση στα λαϊκά εισοδήματα. Και ας έρχεται εδώ ο Στρος Καν δηλώνοντας απερίφραστα πως πρέπει να μειωθούν οι συντάξεις και οι μισθοί και πως μας δίνει «τράτο» στην αποπληρωμή του δανείου, με το αζημίωτο φυσικά. Είπαμε όμως, εμείς μάλλον είμαστε πιο υπομονετικοί…

Το ΔΝΤ λοιπόν αφουγκράστηκε  την ατμόσφαιρα εν Ελλάδι, που μυρίζει μπαρούτι αλλά που έκρηξη δεν γίνεται προς το παρόν, έκανε τον απολογισμό και την καταγραφή των αντιδράσεων. Απομένει να δούμε ποια θα είναι η κατάληξη παρόμοιων επισκέψεων, σε μια χώρα που μέρα με την ημέρα οδεύει σταθερά προς τον πάτο. Και με δεδομένο ότι όσο περνά ο καιρός θα ακούμε ολοένα και περισσότερο καλά λόγια από τον πρωθυπουργό πως είμαστε ήρωες και τα τοιαύτα. Λόγια που θα συνοδεύουν τα νέα μέτρα που η κυβέρνηση λαμβάνει, λέει, με πόνο ψυχής…

Μέτρα που παίρνονται αφού δοκιμάσθηκε κατάλληλα η αντοχή ενός λαού που στην πράξη αδυνατεί να εφαρμόσει αυτό που αποκαλείται κοινωνική αντίσταση, περιοριζόμενος, σε μεγάλο ποσοστό, στις ατάκες και άπειρου κάλλους σκηνές των «πρωινάδικων» και των θλιβερών δελτίων των οκτώ, που παραληρούν από ικανοποίηση όταν βλέπουν τους πολίτες να εφησυχάζουν.

(phil.zaharis@gmail.com)

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live