Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την αποκατάσταση των ασφαλισμένων της ΑΣΠΙΣ

Κανένα σχόλιο

Επίκαιρη επερώτηση 15 Βουλευτών της ΝΔ «Ημίμετρα, μισές λύσεις ή λύσεις στο περίπου δεν μπορούν να είναι αποδεκτές». Συνεχίζονται οι κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα των θιγόμενων ασφαλισμένων της ΑΣΠΙΣ και αυξάνεται η πίεση προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομιών προκειμένου να λάβει συγκεκριμένες νομοθετικές παρεμβάσεις για την πλήρη αποκατάσταση των θιγόμενων από την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εταιρίας. Στο πλαίσιο αυτό, 15 Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, έφεραν το θέμα με επίκαιρης επερώτησής προς συζήτηση στην Ολομέλειας της Βουλής, το απόγευμα της Δευτέρας, 10 Μαΐου, καλώντας τον αρμόδιο Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Φ. Σαχινίδη, να τοποθετηθεί επί του θέματος.

Στο πλαίσιο της συζήτησης και συνεχίζοντας τις πρωτοβουλίες του, ο Βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ότι «δεν θέλω με τίποτα και σε τίποτα να αλλάξετε αυτά που ο ίδιος έχετε δηλώσει σε συναντήσεις σας με εργαζόμενους, αλλά και με αντιπροσωπία των ασφαλισμένων των εταιριών της ΑΣΠΙΣ», ότι δηλαδή «το κράτος έχει συνέχεια» και ότι «η λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα θα πρέπει να βρεθεί» και τόνισε ότι «σήμερα, μια περίοδο που οι οικονομικές δυσκολίες και η ατιμωρησία προκαλούν οργή λαού, και ενώ το «στρίμωγμα» που θα προκύψει στους συμπολίτες μας στο άμεσο μέλλον, καθιστούν την αντιμετώπιση του προβλήματος που συζητούμε σήμερα που θίγει σχεδόν ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας επιτακτική και αναγκαία», ζητώντας από τον Υπουργό να λάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για το θέμα.

Μιλώντας συγκεκριμένα, κατέθεσε ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις, οι οποία και φέρουν τη σύμφωνη γνώμη όλων των θιγόμενων πολιτών της ΑΣΠΙΣ όπως αυτή διατυπώθηκε και σε εκδήλωση της προηγούμενης Δευτέρας στο Ηράκλειο, με τη συμμετοχή περίπου 2.000 συμπολιτών μας. Ειδικότητα, πρότεινε:

"Sponsored links"

1. Την εκκαθάριση της εταιρείας εν λειτουργία χωρίς να χαθεί κανένα δικαίωμα των ασφαλισμένων.
2. Την ανακοίνωση εκ μέρους της κυβέρνησης ότι οι παροχές των συμβολαίων θα ικανοποιηθούν άμεσα και θα ισχύσουν χωρίς να απολεστεί οποιοδήποτε ουσιαστικό δικαίωμα των συμβαλλομένων, προκειμένου να εφαρμοστεί η εκκαθάριση της εταιρείας εν λειτουργία.
3. Έναρξη κανονικής είσπραξης των ασφαλιστήριων συμβολαίων, ενώ η εταιρεία Ασπίς Πρόνοια αρχίζει να λειτουργεί υπό επιτροπή διαχείρισης, δίδοντας κίνητρα για να επιστρέψουν τα συμβόλαια που έχουν μετακινηθεί σε άλλες εταιρίες.
4. Την εξασφάλιση των συμφερόντων των ασφαλιστών για να στηρίξουν τη διαδικασία, το πάγωμα των εξαγορών συμβολαίων για εύλογο χρονικό διάστημα και η πληρωμή των τρεχουσών αποζημιώσεων από τα αποθεματικά της εταιρείας.
5. Τέλος, την ρευστοποίηση, είτε με τιτλοποίηση της ακίνητης περιουσίας, είτε με δάνειο επί εγγυήσεως του αποθεματικού.

Υπενθύμισε επίσης ότι στη συζήτηση επί του φορολογικού νομοσχεδίου κατέθεσε συγκεκριμένη, ολοκληρωμένη, ρεαλιστική και εφαρμόσιμη νομοθετική πρόταση υπό τη μορφή της τροπολογίας και μάλιστα εμπρόθεσμης, αντίγραφο της οποίας κατέθεσε στα πρακτικά, ενώ υπογράμμισε ότι ως απάντηση τότε ο κ. Σαχινίδης είχε πει ότι «στο επόμενο διάστημα η Κυβέρνηση θα δημοσιοποιήσει τη νομοθετική της πρωτοβουλία για το ζήτημα αυτό». Ωστόσο, τόνισε ότι κατόπιν τούτου δεν υπήρξε κάποιο νεότερο για τους σχεδόν ένα εκατομμύριο θιγόμενους συμπολίτες μας, ενώ σημείωσε ειρωνικά ότι «για να είμαι ειλικρινής υπήρξαν διαρροές στον τύπο για μερική αποκατάσταση των ασφαλισμένων στης ΑΣΠΙΣ με την σταδιακή πληρωμή των συμβολαίων ζωής το πρώτο τρίμηνο του 2011».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο γεγονός ότι «οι προτάσεις που κατέθεσα λίγο πριν και που βεβαίως υποστηρίζω ως ενεργός πολίτης και ως Κρητικός Βουλευτής της ΝΔ, υποστηρίζουν και όλοι οι Κρήτες Βουλευτές, ανεξαρτήτως παράταξης», ενώ κατέθεσε στα πρακτικά την επιστολή προς τον προϊστάμενο Υπουργό σας, τον κ. Παπακωνσταντίνου, που φέρει την υπογραφή επτά Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, πέντε της ΝΔ και του ενός Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σημείωσε ότι «αντίστοιχα έγγραφα, διακομματικού χαρακτήρα, θα έρθουν τις επόμενες ημέρες στο γραφείο σας και από άλλες περιφέρειες της χώρας».

Χαρακτηρίζοντας το πρόβλημα ως κυρίως πολιτικό και κοινωνικό και δευτερευόντως νομικό, ανέφερε ότι «πολιτική πρέπει να είναι και η λύση που θα βρούμε», προσθέτοντας ότι «αυτό που προτείνατε ή που αφήσατε να διαρρεύσει δεν είναι λύση, είναι μερική λύση, βλέπουμε δηλαδή το δέντρο και όχι το δάσος του προβλήματος», ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ημίμετρα, μισές λύσεις ή λύσεις στο περίπου δεν μπορούν να είναι και δεν είναι αποδεκτές. Δεν τις επιτρέπουν οι οικονομικές συνθήκες, δεν το επιτρέπει ο τεράστιος αριθμός ασφαλισμένων που ζημιώνονται και επιβαρύνονται κάθε μέρα που περνά».

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε και σε εσάς και στους συμπολίτες μας που μας παρακολουθούν αυτή την ώρα ότι δεν θα μείνετε ήσυχος ότι δεν θα σας αφήσουμε ήσυχο, μέχρι να βρείτε μια σοβαρή, αξιόπιστη, ρεαλιστική και λειτουργική λύση, πέρα και έξω από κομματικές γραμμές, για την πλήρη αποκατάσταση των θιγόμενων συμπολιτών μας από τη διάλυση της ΑΣΠΙΣ.

Τέλος, απευθυνόμενος στον Υπουργό ανέφερε τα εξής:

«Κύριε Σαχινίδη, έχετε και προσωπικά αναλάβει να βρεθούν αυτοί που έφταιξαν, όλοι όσοι μας έφτασαν σε αυτό το σημείο. Σας πληροφορώ ότι σε αυτή την προσπάθεια θα με βρείτε σύμμαχο, γιατί δεν έχω, και δεν έχουμε κανένας από τους συναδέλφους που βρισκόμαστε σε αυτή την αίθουσα, καμία διάθεση να υποθάλψουμε κανέναν. Σας προκαλώ να δράσετε άμεσα. Επειδή η πολιτική δεν είναι επάγγελμα, αλλά λειτούργημα, εάν δεν το πράξετε, δικαίως θα υποθέσουν οι πολίτες ότι κάποιον καλύπτετε.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live