Συνάντηση γ.γ. Περιφέρειας Κρήτης και Δημάρχων για πληρωμή των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι»

Κανένα σχόλιο

Με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης κ.  Αθανάσιου Καρούντζου πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην αίθουσα Διαχείρισης Κρίσεων της Περιφέρειας  συνάντηση στην οποία συμμετείχαν Υπηρεσιακοί Παράγοντες, Δήμαρχοι, Πρόεδροι Κοινωφελών ή Αναπτυξιακών Επιχειρήσεων, το Προεδρείο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου , το Σωματείο των εργαζομένων σε κοινωνικά προγράμματα « Βοήθεια στο σπίτι» και στα ΚΗΦΗ προκειμένου να βρεθούν λύσεις ώστε να μπορέσουν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι με τα χρήματα τα οποία  η Κυβέρνηση  έχει αποστείλει και έχουν κατατεθεί και στην Τράπεζα της Ελλάδος και στο Περιφερειακό Ταμείο.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, ο Πρόεδρος του ΕΚΗ και Δήμαρχοι κατέθεσαν τις απόψεις τους και έκαναν τις προτάσεις τους ώστε να βρεθούν λύσεις στο πρόβλημα που έχει ανακύψει. Από την πλευρά της Περιφέρειας Κρήτης ο Δ/ντής της Διεύθυνσης Σχεδιασμιού & Ανάπτυξης κ. Αμαργιανιτάκης  ενημέρωσε σε ότι αφορά την χρηματοδότηση για την εξόφληση των εργαζομένων για το διάστημα Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο η  οποία θα πραγματοποιηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Η κατανομή των χρημάτων έχει γίνει στο Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κρήτης και ανέρχεται στο ποσόν 1.900.000 ευρώ. Ανέφερε δε την διαδικασία προκειμένου από την άλλη εβδομάδα να αρχίσει η εκταμίευση των χρημάτων προς τους εργαζόμενους.

"Sponsored links"

Η Δ/ντρια του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κρήτης κ. Μπαζοπούλου ενημέρωσε  για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν  σε ότι αφορά τις δημοτικές επιχειρήσεις. Ανέφερε δε , ότι θα πρέπει να υπάρξει διάλογος με τους φορείς, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει εφικτή η αποπληρωμή  μιας και τα χρήματα υπάρχουν στο ΠΤΑ.

Στην συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης κ. Καρούντζος τόνισε, «ότι δίνει μία μάχη  η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας  κα Κατσέλη και ο υφυπουργός κ. Αρναουτάκης να μπουν  αυτά τα προγράμματα μέσα στην διαπραγμάτευση η οποία γίνεται και να τα αποδεχτεί η Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Μέχρι τότε  το μόνο που μπορεί να γίνει – επειδή κουβεντιάζεται ταυτόχρονα και η νομοθετική ρύθμιση του 3614 – είναι να μπει κάποια διάταξη μεταβατική σε περίπτωση που μπουν αυτά τα προγράμματα στην διαπραγμάτευση  να μπορεί αυτή η περίοδος να καλυφθεί αναδρομικά.

Από τον Απρίλιο όμως και μετά είτε είναι θετικά τα αποτελέσματα της διαβούλευσης με την Κοινότητα είτε είναι αρνητικά , ξεκινάει μια άλλη διαδικασία την οποία κανένας δεν μπορεί να την ξέρει. Την Παρασκευή το πρωί θα κάνουμε ένα έγγραφο στο υπουργείο να ζητήσουμε κάποια πράγματα που ίσως μας βοηθήσει με μια νομοθετική ρύθμιση για αυτήν την μεταβατική περίοδο».

Ένα άλλο θέμα είναι, ανέφερε ο κ. Καρούντζος, ότι δεν έχουμε καταλάβει ότι ο Επίτροπος από το θεσμικό πλαίσιο  απαγορεύεται και δεν επηρεάζεται από κανέναν. Είναι αυτόνομο θεσμικό όργανο. Πρέπει όλα αυτά να τα έχουμε  στο μυαλό μας γιατί τώρα το  πλαίσιο έχει γίνει πάρα πολύ σφικτό.

Στην συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας  προχώρησε σε μια πρόταση να συναντηθούν αμέσως μετά την ευρεία συνάντηση,  η Δ/ντρια του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κρήτης κα Μπαζοπούλου, ο Δ/ντής της ΔΙΣΑ  κ. Αμαργιανιτάκης, ένας εκπρόσωπος από τους εργαζόμενους και από του Δήμους όπου υπάρχει πρόβλημα ένας από κάθε Νομό, ώστε να δούν από κοινού σε κάθε  μία περίπτωση μεμονωμένα τι λείπει και να φροντίσουν έτσι ώστε να δοθεί  λύση.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους σχετικά με το θέμα τριών τουλάχιστον επιχειρήσεων που έχουν πάρει χρήματα έως και τον Σεπτέμβριο και σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων δεν τους έχουν αποδοθεί οι μισθοί και εάν αυτές οι περιπτώσεις ερευνηθούν, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης κ. Αθανάσιος Καρούντζος ανέφερε:

Για τον λόγο αυτό γίνεται τώρα αυτή η Επιτροπή, για να γίνει έρευνα που πήγαν τα χρήματα. Έδωσα εντολή να συνεδριάσουν τώρα και νομίζω ότι θα βρεθεί λύση και θα δοθεί και η αιτιολόγηση. Το σημαντικότερο θέμα στο όλο πρόβλημα είναι ότι υπάρχει κατά περίπτωση και διαφορετικό πρόβλημα. Αυτός  είναι ο ρόλος της Επιτροπής που συνέταξα σήμερα εδώ να συνεχίσουν, να τα δουν κατά περίπτωση όλα.

Εμείς σαν Περιφέρεια είμαστε διατεθειμένοι να βρούμε λύσεις , διότι τα χρήματα η Κυβέρνηση τα έχει στείλει και έχουν κατατεθεί και στην Τράπεζα της Ελλάδος και στο Περιφερειακό Ταμείο. Λύσεις όμως  που δεν έχουν σχέση με τα αυστηρά όρια της νομιμότητας – διότι έχουν αλλάξει οι καιροί στην Αυτοδιοίκηση – δεν θα μπορούν να υπάρξουν. Και σ΄ αυτήν την περίπτωση στο μόνο που μπορούμε να βοηθήσουμε εμείς είναι η διαβούλευση που γίνεται αυτήν την στιγμή με την Κοινότητα.

Με πρωτοβουλία της κας Κατσέλη και του κ. Αρναουτάκη θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου με την αναθεώρηση του  ΕΣΠΑ και εκεί θα ξεκαθαρίσει ποια προγράμματα θα μπουν στο ΕΣΠΑ  ή όχι.  Μέχρι τότε,  ίσως, θα στείλουμε εμείς ένα χαρτί  την Παρασκευή το πρωί και να χρειάζεται μια μικρή νομοθετική ρύθμιση που να καλύπτει αναδρομικά την περίοδο.

"Sponsored links"

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι και από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης κάποιες διαδικασίες που θα έπρεπε να έχουν γίνει με το γράμμα του Νόμου, δεν έγιναν. Το γιατί δεν έγιναν το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά οι ίδιοι οι Δήμοι. Δεν μπορεί να το γνωρίζει η Περιφέρεια. Παρόλα ταύτα είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε. Αλλά δεν μπορούμε να υπερβούμε ούτε τις διαδικασίες που βάζει ο Νόμος ούτε τις διαδικασίες που βάζουν οι Επίτροποι. Είναι θεσμοί και πρέπει να τους σεβόμαστε.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live