Συνάντηση Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη με πρύτανη Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννη Παλλήκαρη

Κανένα σχόλιο

Τη συνεργασία και στήριξη της ηγεσίας – των στελεχών των Ανώτερων και Ανώτατων Ιδρυμάτων  της Κρήτης αλλά και του έργου τους στην εκπαίδευση, στην έρευνα και στις καινοτομίες, επισήμανε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε συνάντηση του με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννη Παλλήκαρη. Μάλιστα, ο Περιφερειάρχης στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης στην Πλατεία Ελευθερίας, ανακοίνωσε στον Πρύτανη και στους συνεργάτες του την σύσταση Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας με στόχο την αξιοποίηση του επιστημονικού προσωπικού, το οποίο μέσα από ευρωπαϊκές και παγκόσμιες συνεργασίες θα δώσει περαιτέρω τεχνολογική και αναπτυξιακή ώθηση στην Κρήτη.

Η ιδρυτική δε συνάντηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας έχει οριστεί να γίνει στις 24 Ιανουαρίου στο Ηράκλειο και έχουν προσκληθεί όλοι οι επιστημονικοί φορείς – ιδρύματα του νησιού, καθώς και επιμελητήρια, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλοι αναπτυξιακοί φορείς. «Προχωράμε άμεσα από την ανάληψη των καθηκόντων μας στη σύσταση και θεσμοθέτηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας Κρήτης. Το όραμα της νέας Περιφερειακής Αρχής για τη Κρήτη του αύριο είναι ένα νησί πρότυπο ανάπτυξης, με πυλώνες την πράσινη ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία, την εξωστρέφεια, την απασχόληση και την υψηλή ποιότητα ζωής των κατοίκων της» δήλωσε χαρακτηριστικά οι Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, προσθέτοντας: «Βασικός στρατηγικός στόχος είναι η προώθηση της καινοτομίας και η ανάπτυξη μέσα από την οικονομία της γνώσης με αποτελεσματική χρήση των νέων τεχνολογιών και σεβασμό στο περιβάλλον. Η ενίσχυση της εξωστρέφειας των τοπικών επιχειρήσεων, η υποστήριξη της συνεργασίας τους με τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα και η αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων αποτελούν κρίσιμες παραμέτρους. Η ύπαρξη ενός συνεκτικού και αποτελεσματικού Περιφερειακού Συστήματος Καινοτομίας αποτελεί βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση των στόχων μας» .

Από την πλευρά του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννης Παλλήκαρης ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την ενεργό στήριξη του και τις πρωτοβουλίες του, επισημαίνοντας ότι: «Είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τον τομέα γενικότερα της έρευνας και της ανάπτυξης του νησιού από πλευράς τεχνολογίας αλλά εκείνο το οποίο διαπιστώσαμε ήταν ότι ο κ. Περιφερειάρχης πραγματικά σκεπτόμενος πιο γρήγορα από εμάς, μας πρόλαβε ήδη και έχει συντονίσει μια επιτροπή σε περιφερειακό επίπεδο την άλλη βδομάδα να βρεθούμε να κουβεντιάσουμε το όλο θέμα, μαζί με άλλα θέματα που αφορούν την ανάπτυξη γενικότερα του νησιού. Επί τη ευκαιρία πάντως που βρεθήκαμε σήμερα, έγινε μια αρχική συζήτηση. Μας ευχαρίστησε ιδιαίτερα το γεγονός ότι σαν πρώτη δραστηριότητα της Περιφέρειας έβαλε την δημιουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας που ουσιαστικά μέσα από αυτό το εργαλείο επιδιώκει την αξιοποίηση των ανθρώπων της Κρήτης και του ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο είναι πολύ υψηλό και σε επίπεδο πανεπιστημίων και άλλων χώρων για να πάμε το νησί παραπέρα. Προσωπικά, θα έλεγα ότι μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και ευχαρίστηση που βλέπω ένα άνθρωπό μπροστά μου, ο οποίος λέει ότι «εγώ δεν έχω έμμονες ιδέες, δεν έχω ένα μοντέλο, το οποίο έχω βάλει στο μυαλό μου και θέλω έτσι να γίνει αύριο η Κρήτη, η Κρήτη θα μοντελοποιηθεί θα αναπτυχθεί μέσα από τους ανθρώπους ώστε και από τις προτάσεις που θα φέρουν πάνω στο τραπέζι. Άρα έχουμε ένα Περιφερειάρχη που είναι ανοικτός στη συζήτηση, ανοικτός στο να δεχτεί οποιεσδήποτε προτάσεις έχουν μια σοβαρή βάση και αυτό νομίζω είναι και παλιότερη τους επιτυχία στο χώρο που ήταν και αυτό μας δίνει σε εμάς όλους, τους ανθρώπους της επιστήμης ιδιαίτερα, κάποιο κουράγιο, διότι δυστυχώς μέχρι τώρα, ενώ πράτταμε πολλά πράγματα κατ’ ιδίαν, δεν είχαμε «ευήκοων ους» από πλευράς φορέων και εκπροσωπήσεων σε πολιτικό επίπεδο μέχρι στιγμής. Αυτό λοιπόν δημιουργεί ένα νέο διάλογο μεταξύ αυτού, ο οποίος είναι υπεύθυνος να πάει το νησί παραπέρα, δηλαδή του Περιφερειάρχη, και των ανθρώπων του νησιού που μπορούν να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή. Και νομίζω ότι όλοι μας στο τραπέζι σήμερα είπαμε ότι θα κάνουμε μια ακόμη προσπάθεια  και ένα βήμα παραπέρα και θα ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας για να φύγει η χώρα από τη δύσκολη περίοδο στην οποία βρίσκεται, με πρώτη από όλα την Περιφέρεια Κρήτης, φαντάζομαι, που είναι και η πιο δυναμική περιφέρεια αυτή τη στιγμή της χώρας».

"Sponsored links"

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live