ΤΕΕ/ΤΔΚ: Ο τεχνικός κόσμος θα αντισταθεί στην απαξίωση των μηχανικών και των επιστημόνων

Κανένα σχόλιο

Συμβολική αποχή από τις δημοπρατήσεις έργων σε όλη τη χώρα αποφάσισε το διασυντονιστικό όργανο όλων των επιστημονικών και επαγγελματικών συλλόγων Μηχανικών (Επιστημονικοί κλαδικοί σύλλογοι, Εργοληπτικές και Μελετητικές Οργανώσεις, Σωματεία και Οργανώσεις Εργαζόμενων Μηχανικών στον Ιδιωτικό Τομέα, κ.λ.π.), για σήμερα Τρίτη 18 Ιανουαρίου, ως αντίδραση στην επίμονη πρακτική απαξίωσης του τεχνικού κόσμου και στα τεράστια προβλήματα που έχει σωρεύσει το τελευταίο διάστημα, τόσο στις επιχειρήσεις του κλάδου, όσο και στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μισθωτούς μηχανικούς η κυβερνητική πολιτική.Όπως τονίζεται σε κείμενο του διασυντονιστικού οργάνου, ο τεχνικός κόσμος θα αντισταθεί στην απαξίωση των μηχανικών και των επιστημόνων και ειδικότερα:

– Στην επιχειρούμενη καθημερινή σπίλωση του

– Στις πολιτικές επικοινωνιακού τύπου, με στόχους: την απενεχοποίηση των πραγματικά υπεύθυνων, την εξυπηρέτηση συμφερόντων και την συρρίκνωση του κοινωνικού ελέγχου

"Sponsored links"

– Στην συνεχή υποβάθμιση και την αντιμετώπιση του επιστημονικού έργου ως εμπόρευμα

– Στην επιμελή απόκρυψη στρεβλώσεων, αδυναμιών, εξαιρέσεων και προνομίων συγκεκριμένων ομάδων και δραστηριοτήτων, που δεν συμμετέχουν στις θυσίες των εργαζόμενων και των επιστημόνων

– Στην ταυτόχρονη ύπαρξη πολλών Σχεδίων Νόμων, χωρίς την ύπαρξη μελετών επιπτώσεων, χωρίς ουσιαστική, πολύπλευρη εξέταση χωρίς να αντιμετωπίζονται οι συνέπειες

Στο σύνολό του, επισημαίνεται, ο τεχνικός κόσμος εδώ και μήνες βιώνει καθημερινά:

– Την ανεργία και τις πολιτικές συρρίκνωσης του φυσικού τεχνικού αντικειμένου, σε δημόσια και ιδιωτικά έργα, στον δημόσιο τομέα, στη βιομηχανία, στη μεταποίηση, στην παιδεία, στην έρευνα, στην καινοτομία, με άμεσες συνέπειες στην ανάπτυξη, στην απασχόληση των μηχανικών, των κλάδων και των εργαζόμενων που συμπαρασύρονται στους τομείς απασχόλησης τους.

– Την μαζική εξαγωγή του μεγαλύτερου εθνικού μας πλούτου, των νέων επιστημόνων, στο εξωτερικό ή την περιθωριοποίηση μας, στην ανεργία και τα αδιέξοδα της.

– Ένα αναιτιολόγητα άθλιο ασφαλιστικό και ένα Ταμείο, που λόγω της υποστελέχωσης και της εγκατάλειψης από το Υπουργείο, αποτελεί καθημερινή ταλαιπωρία, κύρια πηγή της μαύρης εργασίας και ύβρη στους υπο συνταξιοδότηση και συνταξιοδοτούμενους μηχανικούς.

– Ένα δημόσιο τομέα που συνεχώς υποβαθμίζει το ρόλο και τη στελέχωση των τεχνικών του υπηρεσιών, ενώ συμπεριφέρεται στον Μηχανικό με προσβλητικό τρόπο στην εξέλιξη του, στη μοριοδότηση του, στις αμοιβές του.

– Ένα κράτος, που όχι μόνο δεν δημοπρατεί και δεν προγραμματίζει νέα έργα και μελέτες, αλλά ούτε καν πληρώνει τις οφειλές του, προς τις εργοληπτικές και μελετητικές εταιρείες, ενώ ταυτόχρονα ζητά να προπληρωθούν Φ.Π.Α., να καταβληθούν ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις.

"Sponsored links"

– Ένα κράτος που μειώνει το ΠΔΕ, που δεν τρέχει το ΕΣΠΑ, που θέτει σε κίνδυνο την τραπεζική συμμετοχή μικρού επιτοκίου στα έργα των παραχωρήσεων.

– Ένα τραπεζικό σύστημα, που καταδυναστεύει τον πολίτη και τον επιχειρηματία και προσπαθεί να διατηρήσει τα υπερκέρδη του και την απόλυτη κυριαρχία στον κατασκευαστικό τομέα σε δημόσια και ιδιωτικά έργα, χωρίς κανένα περιορισμό από την πολιτεία, χωρίς τη θέσπιση των ίδιων κανόνων ή τομών που απαιτούνται για όλους τους υπόλοιπους.

– Ένα φορολογικό πλαίσιο άδικο, στρεβλό και υπεύθυνο για την ώθηση του κλάδου σε μη επιθυμητές καταστάσεις.

Την ίδια στιγμή που τα ιδιωτικά έργα βουλιάζουν, ολοκληρώνεται ο διάλογος για τον κώδικα αμοιβών των Μηχανικών. Χωρίς καμία μελέτη επιπτώσεων, χωρίς επαρκή αιτιολόγηση για τους στόχους, χωρίς μια ολοκληρωμένη αντίληψη και σχέδιο για το συνολικό θεσμικό πλαίσιο παραγωγής έργων.

Με αυτά ως δεδομένα, κατά την σύγκλιση του διασυντονιστικού οργάνου όλων των επιστημονικών και επαγγελματικών συλλόγων αποφασίσθηκαν ομόφωνα:

* Το μπλοκάρισμα των δημοπρασιών δημοσίων έργων, την Τρίτη 18 Ιανουαρίου.

* Το κλείσιμο του ΤΣΜΕΔΕ, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί.

* Δράσεις ενημέρωσης των πολιτών και ανάδειξης θεμάτων, που αφορούν το έλλειμμα κοινωνικής δικαιοσύνης και τους τρόπους ιδιαίτερης μεταχείρισης των κλειστών αγορών, των καρτελ, των τραπεζών και κλάδων που δρουν ενάντια στο συμφέρον του πολίτη, στην προστασία του δημόσιου συμφέροντος, στην ανάπτυξη και στην προσπάθεια του ελληνικού λαού για ξεπέρασμα της κρίσης.

* Δράσεις για την προστασία του επαγγέλματος από στρεβλώσεις του ελλιπούς θεσμικού πλαισίου και από συμπεριφορές μελών, που δεν συνάδουν με την δεοντολογία.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live