Τηλεδημοσιογραφία & κιτρινισμός

Κανένα σχόλιο

Η νέα υπόθεση με τον «Επαναστατικό Αγώνα» κατέδειξε την αδυναμία του ηλεκτρονικού τύπου να δαμάσει τους κάθε λογής απαίδευτους δημοσιογράφους να προβούν στις κάθε είδους αυθαίρετες υπερβάσεις και υπερβολές. Η εικόνα, για άλλη μια φορά ο παραμορφωτής των γεγονότων, συνοδευόμενη από φήμες και διαρροές

Του Φίλιππου Ζάχαρη

Είναι πραγματικά εξοργιστικό αυτό που συμβαίνει με τους συναδέλφους δημοσιογράφους του ηλεκτρονικού τύπου, αν νοείται ότι ασκούν αυτό το επάγγελμα και όχι κάτι άλλο. Μια νέα υπόθεση με οργάνωση ένοπλης βίας – στην προκειμένη περίπτωση με τον Επαναστατικό αγώνα –  έδωσε βήμα στους συνήθεις ανεκδιήγητους τηλε-εισαγγελείς να  προβάλλουν μια εικόνα κατατρομοκράτησης του κόσμου με ότι  πιθανά τους υπαγορεύεται εκ των άνωθεν ή απλά διαβάζοντας και μεταφέροντας στην εικόνα τα δελτία τύπου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Αντιτρομοκρατικής.

"Sponsored links"

Είναι φοβερό να διαπιστώνει κανείς με τι ευκολία περιγράφεται η νέα υπόθεση από την μία μόνο πλευρά, την στιγμή που δημοσιογραφία στοιχειωδώς σημαίνει «κρατώ αποστάσεις και προσπαθώ να αποκρυπτογραφήσω ή να αφουγκραστώ» τις αλλεπάλληλες πληροφορίες για μια τόσο σοβαρή υπόθεση. Το παράδειγμα βέβαια (το κατάντημα αν θέλετε) του ηλεκτρονικού τύπου το ακολουθούν πιστά και πολλές αθηναϊκές κυρίως εφημερίδες, που στο όνομα της αύξησης της κυκλοφορίας, συναγωνίζονται σε κιτρινισμό τα περισσότερα τηλεοπτικά κανάλια που αντί να πληροφορήσουν τον κόσμο, προσπαθούν με κάθε είδους στερεότυπα να δημιουργήσουν «κλίμα», βάσει του οποίου θα εξασφαλιστεί η  συνέχιση της υψηλής θεαματικότητας.

Λέω «περισσότερα» γιατί από αυτό το νέο δημοσιογραφικό ναυάγιο, διασώζονται κάποιες μόνο προσπάθειες αντικειμενικής δημοσιογραφίας. Η προσπάθεια παραπληροφόρησης αλλά και επικίνδυνης άσκησης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος γίνεται με πολλούς τρόπους, από αδιασταύρωτες πληροφορίες, μέχρι «διαρροές» και φήμες, προερχόμενες από τους  διαδρόμους της Γ.Α.Δ.Α. Από εστίαση του τηλεοπτικού φακού στον τρόπο ζωής των συλληφθέντων,  μέχρι την καταγραφή των βιβλίων που διάβαζαν, πολλά από τα οποία βρίσκονται σε εκατοντάδες αν όχι σε χιλιάδες σπίτια!

Προσοχή λοιπόν από ΄δω και στο εξής «τι διαβάζετε», ο τηλεοπτικός φακός παραμονεύει για να αποδομήσει από την αρχή μέχρι το τέλος την προσωπικότητα του καθενός! Και να ήταν μόνο αυτά…Η νέα αυτή υπόθεση, που κανείς δεν αμφισβητεί την σοβαρότητά της αλλά που δεν θα πρέπει να ωθεί τον καθένα να υποκαθιστά την Δικαιοσύνη, συνοδεύτηκε, από δημοσιογραφικής πλευράς, και από άλλα «χαρωπά και ευτράπελα».

Χαρακτηριστικές ήταν οι επαναλαμβανόμενες στερεοτυπικές ρήσεις για το αν κάποιοι κατηγορούμενοι ήταν παντρεμένοι με «πολιτικό γάμο» (τι να σημαίνει άραγε αυτό;), για το αν η ζωή τους έμοιαζε με των υπολοίπων πολιτών, για το αν δούλευαν και αν είχαν τυποποιημένες συνήθειες, για το αν ήταν εξωστρεφείς ή όχι και πολλά άλλα. Αυτό όχι απλά δεν λέγεται δημοσιογραφία, αλλά κιτρινισμός μέχρι εσχάτων, που θα έπρεπε να ωθήσει τις Ενώσεις Δημοσιογράφων να επέμβουν δυναμικά, στηλιτεύοντας αυτό το νέο οδυνηρό κατάντημα.

Η υπόθεση του «Επαναστατικού Αγώνα», για την οποία κανείς δεν θα έπρεπε αβίαστα να σπεύσει να την αναπαράγει όπως συμφέρει κάποιους, έδωσε την ευκαιρία, για μια ακόμη φορά σε απίστευτα κυνικούς συναδέλφους της τηλεοπτικής δημοσιογραφίας να παρελάσουν στις οθόνες και χωρίς καμία ιστορική γνώση ή επίγνωση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, να ξεστομίζουν την κάθε λογής ανοησία που ασφαλώς και διαμορφώνει όχι απλά «κλίμα», αλλά παραποιεί πλήρως τον κώδικα άσκησης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. Στην Ελλάδα, φαίνεται πλέον καθαρά πόσο λείπουν κάποιες παλιές δημοσιογραφικές «πένες», αποκαλύπτεται πλέον ανοικτά το δυσαναπλήρωτο κενό που άφησαν ορισμένοι δημοσιογράφοι που τίμησαν το επάγγελμά τους.

Αυτά είναι όμως ψιλά γράμματα για τους νεόκοπους του τηλε-ολοκληρωτισμού. Το παρόν άρθρο αποτελεί απλά διαμαρτυρία και έκκληση προς τα δημοσιογραφικά όργανα να παρέμβουν και να προστατεύσουν τον πολίτη από την παραπληροφόρηση. Σίγουρα μια υπόθεση όπως αυτή με τον Ε.Α είναι λεπτή και σοβαρή. Σοβαρές όμως είναι και οι παρενέργειες στον κοινωνικό ιστό, στην διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Οι πολιτικοί σίγουρα έχουν τους λόγους τους να μιλούν όπως μιλούν για την κάθε υπόθεση. Οι διωκτικές αρχές να κάνουν το έργο τους όπως νομίζουν, αν και πρέπει να υπόκεινται σε αυστηρό έλεγχο. Ο λόγος του δημοσιογράφου όμως δεν θα πρέπει να στηρίζεται στις πληροφορίες εν ήδη φημών που κάθε φορά αντλεί από τους πολιτικούς, τους επιχειρηματίες ή τις διωκτικές αρχές.

Η λειτουργία του επαγγέλματος του είναι διαφορετική. Στην υπόθεση του παρασκηνίου  με τον δανεισμό της χώρας από την ΕΕ  και πάλι επεκράτησε περισσότερο η διαρροή της πληροφορίας και λιγότερο η αναλυτική  εκτίμηση για την πορεία και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εξελίχθηκε η λεπτή αυτή υπόθεση. Στην ιστορία με τις οργανώσεις ένοπλης βίας, από την άλλη, το κακό συνεχίζεται. Ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι η κατάληξη της, και συγκεκριμένα για τι θα αποφανθεί η δικαιοσύνη.

Εκτός και αν κάποιοι την έχουν ήδη υποκαταστήσει και δεν σκοπεύουν να απολέσουν αυτού του είδους το προνόμιο, που λόγω της αδυναμίας του δημοσιογραφικού κλάδου να το στηλιτεύσει, εξακολουθεί ακόμη να μονοπωλείται στους τηλεοπτικούς ιδίως  κύκλους.

"Sponsored links"

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live