Το αγροτικό εισόδημα το 2010

Κανένα σχόλιο

Αύξηση 12,3% παρουσίασε το πραγματικό αγροτικό εισόδημα του εργατικού δυναμικού στην ΕΕ – 27. Οι πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat για το 2010

Του Φίλιππου Ζάχαρη , Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων

Το πραγματικό αγροτικό εισόδημα ανά εργαζόμενο στην ΕΕ – 27 αυξήθηκε το 2010 κατά 12,3%, σε αντίθεση με το 2009 που παρουσίασε μείωση 10,7%. Αυτή είναι η πρώτη εκτίμηση που δημοσίευσε πρόσφατα η Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat,. Η αύξηση αυτή προέκυψε από την αύξηση του πραγματικού αγροτικού  εισοδήματος (+9,9%), σε συνδυασμό με την μείωση των γεωργικών εισροών εργατικού δυναμικού (-2,2%). Οι εκτιμήσεις για την ΕΕ -27 στηρίζονται σε στοιχεία που έδωσαν οι εθνικές αρχές των κρατών – μελών. Το χρονικό διάστημα μεταξύ 2005 – 2010, το πραγματικό αγροτικό εισόδημα ανά εργαζόμενο στην ΕΕ-27 εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 10,0%, ενώ τουναντίον η γεωργική απασχόληση μειώθηκε κατά 12,7%. Η αύξηση του πραγματικού αγροτικού εισοδήματος στην ΕΕ -27 το 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, είναι κυρίως  αποτέλεσμα της εξύψωσης της αξίας της γεωργικής παραγωγής σε  πραγματικές τιμές παραγωγού (+4,3%), ενώ το κόστος των εισροών αυξήθηκε (+0,8%).

"Sponsored links"

Η μείωση της πραγματικής αξίας των επιδοτήσεων μετά την αφαίρεση των φόρων (-1,2%) και η μικρή αύξηση  πραγματικών αποσβέσεων (0,4%) έχουν ελάχιστη επιρροή. Το πραγματικό γεωργικό – αγροτικό εισόδημα ανά εργαζόμενο το 2010 εκτιμάται ότι αυξήθηκε σε εικοσιένα κράτη μέλη, ενώ μειώθηκε σε έξι. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις έλαβαν χώρα σε Δανία (+54,8%), Εσθονία (+48,8%), Ιρλανδία (+39,1%), Ολλανδία (+32,0%),  Γαλλία (+31,4%), Λετονία (+25,5%), Βέλγιο (+24,1%), Βουλγαρία (+23,0%) και τη Γερμανία (22,8%). Στην αντίπερα όχθη,  οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφονται στην Ρουμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο (-8, 2%), την Ελλάδα (-4,3%) αλλά  και την Ιταλία (-3,3%).

Όπως βλέπουμε, στη χώρα μας, το αγροτικό εισόδημα παρουσιάζει σημαντική πτώση που δεν είναι μόνο απόρροια της οικονομικής κρίσης. Οι πολιτικές που εφαρμόζονται για το αγροτικό ζήτημα είναι εδώ και χρόνια ανεπαρκείς και αναποτελεσματικές, γεγονός που έχει επιφέρει αυτή την συγκεκριμένη μείωση, που μεταφράζεται σε σημαντικές απώλειες στα εισοδήματα των Ελλήνων αγροτών. Οι εκτιμήσεις της Eurostat αναφέρουν ότι  η αξία της αγροτικής παραγωγής αυξήθηκε κατά 4,3%, σε τιμές παραγωγού της ΕΕ – 27 το 2010, κυρίως λόγω της αύξησης τόσον της αξίας των πραγματικών φυτικών προϊόντων (+6,3%) όσο και των ζωικών (+2,4 %).

Στη φυτική παραγωγή, η αύξηση της αξίας οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην αύξηση των τιμών (+8,9%), την ίδια στιγμή που  ο όγκος εκτιμάται ότι θα μειωθεί (-2,4%). Οι τιμές αυξάνονται για όλες τις ομάδες φυτικών καλλιεργειών, εκτός από το ελαιόλαδο (-0,4%). Η μεγαλύτερη αύξηση των τιμών καταγράφεται στους  ελαιούχους σπόρους (+27,1%),  τα  δημητριακά (+22,5%) ,τις  πατάτες (+13,1%) και τα νωπά λαχανικά (+9,0%). Για τα περισσότερα προϊόντα, καταγράφεται πτώση στον όγκο παραγωγής, ειδικά για τα ζαχαρότευτλα (-6,8%), τις πατάτες (-6,7%) και τα φρούτα (-4,0%). Η αύξηση του όγκου παρατηρείται μόνο στο ελαιόλαδο (+17,0%),τους  πρωτεϊνούχους σπόρους (+27,0%) και το ρύζι (+1,9%).

Η αύξηση της αξίας της ζωικής παραγωγής για το 2010 είναι αποτέλεσμα της αύξησης τόσο των τιμών παραγωγού (+2,0), όσο και του όγκου παραγωγής (+0,4%). Άνοδος παρατηρείται επίσης στις  τιμές του γάλακτος (+9,4%), των αιγοπροβάτων (+7,0%) και του βοείου κρέατος (+0,4%). Τουναντίον μείωση καταγράφεται, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, στους χοίρους (-2,6%). Για την παραγωγή γάλακτος αυξάνει ο όγκος (+1,4%), , για τους χοίρους παραμένει σχεδόν σταθερός (+0,1%) και ελαφρά μείωση παρατηρείται στα  βοοειδή (-0,8%). Στην ΕΕ-27 αυξάνεται το πραγματικό κόστος εισροών κατά 0,8%. Αυτό  οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών (+1,1%), την ίδια στιγμή που ο όγκος παραγωγής παρουσιάζει μείωση. Η αύξηση του κόστους των εισροών οφείλεται στις μεγάλες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας και των λιπαντικών (6,7%), των τροφίμων (3,2%) και τη συντήρηση των κτιρίων (+3,3%). Χαμηλότερος όγκος εισροών καταγράφεται στα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (-5,4%) και σε ότι αφορά την συντήρηση των κτιρίων (-2,5%).

(phil.zaharis@gmail.com)

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live