Το Γερμανικό εκλογικό σύστημα

Κανένα σχόλιο

Δεν νομίζω να μην αντιλαμβάνονται οι βουλευτές ότι με την καθιέρωση της λίστας γίνονται υποτελείς του Αρχηγού ενώ με την διεκδίκηση του σταυρού επιζητούν την εύνοια του λαού. Η λίστα και ο σταυρός δεν είναι μόνο τυπικά στοιχεία της εκλογικής διαδικασίας. Έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο με τεράστια σημασία στη λειτουργία του κοινοβουλευτισμού. Η λίστα χωρίς την δημοκρατική λειτουργία των συλλογικών οργάνων των κόμμάτων, γίνεται πανίσχυρο και αμάχητο όπλο στα χέρια του κάθε Αρχηγού.

Του Παναγιώτη Ν. Κρητικού

Ο σταυρός  μέχρι να βρεθεί προσφορότερος τρόπος για την έκφραση της προτίμησης του πολίτη αποτελεί το έσχατο όπλο στα χέρια του λαού. Και αντί να  τον εξορκίζουν ορισμένοι ως αιτία πελατειακής σχέσης, να εφαρμόσουν με αυστηρότητα το ΑΣΕΠ καθώς και τους κανόνες του κράτους δικαίου.

"Sponsored links"

Εξάλλου, τόσο η λίστα όσο και ο σταυρός καθορίζουν την πολιτική στάση του βουλευτή. Ειδικότερα: η λίστα προσανατολίζει τον βουλευτή προς τον Αρχηγό για να εξασφαλίσει την εύνοιά του. Έτσι, γίνεται υποτελής του, γίνεται αρχηγόδουλος.

Ο σταυρός προσανατολίζει τον βουλευτή προς τον λαό επιζητώντας την εύνοια του πολίτη. Ο σταυρός αποτελεί τον ομφάλιο λώρο του βουλευτή με τον λαό ενώ η λίστα αποτελεί τον ομφάλιο λώρο του βουλευτή με τον Αρχηγό. Επίσης, ο σταυρός  συνδέεται με την κυριαρχία του πολίτη, ενώ η λίστα ταυτίζεται με την κυριαρχία του Αρχηγού. Ο σταυρός είναι στοιχείο ελευθερίας του πολίτη η δε λίστα στοιχείο εθελοδουλίας του βουλευτή. Ο σταυρός δημιουργεί ευνοούμενους του λαού, η δε λίστα ευνούχους του Αρχηγού.

Εν κατακλείδι: Με την καθιέρωση της λίστας ακυρώνεται η έννοια της παραγράφου 1 του άρθρου 60 του Συντάγματος, κατά την οποία « οι βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση». Συνεπώς ευνουχίζεται η συνείδηση και η γνώμη του βουλευτή, ευνουχίζεται ο κοινοβουλευτισμός.

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live